Στη βιώσιμη αλιεία εστιάζει η πανελλαδική εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2012», που διοργανώνεται, για 17η συνεχή χρονιά, από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, με στόχο τον καθαρισμό ακτών, βυθού, θάλασσας και άλλων φυσικών περιοχών από κάθε είδους απορρίμματα.

Από την 1η έως τις 31 Μαΐου, σχολεία, φορείς, επιχειρήσεις, σύλλογοι, οργανώσεις, τοπικές αρχές και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης καλούνται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, επιλέγοντας μια περιοχή.

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης δράσης έγκειται στο ότι εκτός από την αποκομιδή των σκουπιδιών, καταγράφονται και τα είδη απορριμμάτων που μαζεύονται, ώστε να υπάρχει μια εικόνα για το ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές των θαλασσών.

Τα ευρήματα προωθούνται, στη συνέχεια, στο Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, για επεξεργασία και έρευνα.

Πέρυσι, στον καθαρισμό 85 ακτών κατεγράφησαν 81.500 απορρίμματα, εκ των οποίων «πρωταθλητής» ρυπαντής αναδείχθηκε το πλαστικό (μπουκάλια, σακούλες, δοχεία κλπ), σε ποσοστό 50%, ακολούθησε το χαρτί με 20% και μετά τα μεταλλικά αντικείμενα με 13%.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα οι διοργανωτές παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της δράσης, το οποίο, φέτος, εστιάζει στη βιώσιμη αλιεία.

Ο πρόεδρος του Δικτύου, Ευάγγελος Κουκιάσας δήλωσε πως η Ελλάδα ποτέ δεν είχε αλιευτική πολιτική, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμιά εικόνα όσον αφορά τα αλιεύματα, καθώς και την εμπορευσιμότητά τους. Στη χώρα μας, η αλιεία ήταν, από πάντα, οικογενειακή υπόθεση, με μικρά πληρώματα, και λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, πολλά σκάφη παραμένουν δεμένα στα λιμάνια, πράγμα που έχει οδηγήσει πολύ κόσμο στην ανεργία.

Ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, επισήμανε μια άλλη διάσταση, λέγοντας: «Ένα από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης είναι το περιβάλλον, γι’ αυτό τώρα πρέπει να το προστατεύσουμε ακόμα περισσότερο».

Ο κ. Παπαθεοδώρου πρόσθεσε πως το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πολύ καλό, αλλά παρ’ όλα αυτά, σπάνια εφαρμόζεται.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε από τη μια να γίνουν οι ίδιοι πιο υπεύθυνοι, αλλά και να πιέσουν τις αρχές για περιορισμό της ρύπανσης από βιομηχανίες, τουριστικά συγκροτήματα, καράβια, αστικά λύμματα και άλλα.

Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα του Κορινθιακού Κόλπου από το εργοστάσιο αλουμινίου, όπως και στην ανοξική (έλλειψη οξυγόνου) κατάσταση, που έχουν περιέλθει ο Αμβρακικός και ο Σαρωνικός Κόλπος.

Η Λουκία Καλαϊτζή, μέλος του Δικτύου, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, είπε πως ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 1.500 άτομα και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, επίσημα, η εκστρατεία. Ο καθαρισμός δύναται να συνεχιστεί και μέσα στο καλοκαίρι, ως τον Οκτώβριο, για κάποιες ομάδες που δεν μπορούν τον Μάιο. «Η εμπειρία δείχνει πως πολίτες που έχουν συμμετάσχει έστω σε έναν καθαρισμό, δεν πρόκειται ποτέ να ξαναπετάξουν σκουπίδια στη θάλασσα», πρόσθεσε η κ. Καλαϊτζή.