Η γεωλογική ιστορία του πλανήτη μας σε τρία λεπτά

Ανθρωπόκαινος: Η αυγή μιας νέας γεωλογικής εποχής


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
21:48
25/04/2012
 Η γεωλογική ιστορία του πλανήτη μας σε τρία λεπτά
3
loading

Από το διάστημα, η Γη φαίνεται εντελώς ανέγγιχτη. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο και τις τελευταίες δεκαετίες οι γεωλόγοι ζητούν να γυρίσει σελίδα ο πλανήτης μας. Με τη κλιματική αλλαγή, την έντονη βιομηχανική δραστηριότητα και την αποψίλωση των δασών, ο άνθρωπος έχει χαράξει την αυγή μιας νέας γεωλογικής εποχής. Οι γεωλόγοι την ονομάζουν «Ανθρωπόκαινο».

Το παρακάτω τρίλεπτο βίντεο παρουσιάζει τις δραματικές αλλαγές που έχει υποστεί ο πλανήτης μας και είναι το αποτέλεσμα των 13 χρόνων αφοσίωσης του καναδού ανθρωπολόγου, Felix Pharand.

Χρησιμοποιώντας έναν απλό υπολογιστή στο σπίτι, ο Pharand εισήγαγε δεδομένα από υπηρεσίες όπως τις «Geospatial Intelligence Agency» και «Atmospheric Administration» για να δημιουργήσει ακριβή παραδείγματα για το πώς ο άνθρωπος έχει «κατακερματίσει» το πλανήτη μας.

Ο ανθρωπολόγος ισχυρίζεται ότι το τρία τοις εκατό της επιφάνειας της γης είναι καλυμμένο με άσφαλτο – μια περιοχή του μεγέθους της Ινδίας.

Πρόσφατα, το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών αποκάλυψε ότι μέχρι την 31η Οκτωβρίου θα έχουν προστεθεί στο παγκόσμιο πληθυσμό ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε σχέση με το 1999.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από όλους τους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί ποτέ, το 6% περπατάει σήμερα στη γη. Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να έχει υπερδιπλασιαστεί σε 15.8 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Αυτές οι εικόνες παρουσιάζουν τις διάφορες πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μπορούμε να δούμε τα πάντα, από τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους, τους σιδηρόδρομους, τη φωτορύπανση και γενικότερα όλες τις αλλαγές των τελευταίων αιώνων. Διαφαίνεται το υπόβαθρο του πολιτισμού μας και τα πρότυπα της παγκόσμιας εξάπλωσης», δήλωσε ο 34χρονος επιστήμονας.

«Είμαι θετικός για την ανθρώπινη κληρονομιά. Ο παγκόσμιος πολιτισμός του σήμερα είναι το αποτέλεσμα της εργασίας δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέσα στην ιστορία. Κοινωνικό-τεχνολογικές αλλαγές, πόλεμοι, εφευρέσεις, επιτυχίες και συμφορές. Ο 21ος αιώνας είναι το αποτέλεσμα της πιο ραγδαίας μεταμόρφωσης της ανθρώπινης σχέσης με το φυσικό κόσμο. Είναι η εποχή της Μεγάλης Επιτάχυνσης», δήλωσε καταληκτικά.

Παρακολουθήστε το εκπληκτικό βίντεο...

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar vera

    Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΜΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ...ΟΟΟΟΧΙ....ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΑΣ......ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΛΟΙΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΡΠΑΚΤΙΚΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ...ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ....

  2. avatar manny

    που είναι η γεωλογια βρε παιδί

  3. avatar nikolaos

    ε και αυτά να τα λέτε σαυτους που νομίζουν ότι το χρήμα εινε θεός ,πίσα έδωσες πίσα θα λάβης χαχαχαχαχαχα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει