Από την Ελευσίνα μέχρι την Πειραϊκή, την Φρεαττύδα, τον Άλιμο και την Γλυφάδα επεκτείνεται η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε μετά τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Η ρύπανση πνίγει πλέον τις περισσότερες ακτές της Νότιας Αττικής.

Στη Φρεαττύδα βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο περιβαλλοντολόγος καθηγητής Μιχάλης Πετράκης, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για τις δύσκολες στιγμές που έρχονται αν δεν γίνουν γρήγορα οι απαραίτητες ενέργειες.

«Τα συνεργεία θα πρέπει να δώσουν μάχη με τον χρόνο. Όσο πιο σύντομα περιορίσουν την εξάπλωση, τόσο πιο καλά θα είναι τα πράγματα. Για να περιοριστεί ωστόσο η εξάπλωση, πρέπει να υπάρχει συντονισμός, να παρακολουθούν ταυτόχρονα τις μετεωρολογικές συνθήκες και τις δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν την πορεία της πετρελαιοκηλίδας. Σε περίπτωση που όλα πάνε καλά, και λειτουργήσουν όλα γρήγορα και όπως πρέπει, ίσως να μπορέσουμε μέσα σε λίγο καιρό να καθαρίσουμε με χημικό τρόπο τις περιοχές», δήλωσε ο περιβαλλοντολόγος καθηγητής Μιχάλης Πετράκης.

«Το πετρέλαιο αυτό θα διασπαστεί, θα δημιουργηθεί ένα στρώμα, που οι οικολόγοι ονομάζουν “μους σοκολάτας”, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια και επιφέρει όλες τις μεταβολές στο οικοσύστημα. Το οικοσύστημα σε αυτές τις περιοχές θα υποστεί ένα ισχυρό σοκ. Σε περίπτωση που η κηλίδα του πετρελαίου σκεπάσει την επιφάνεια της θαλάσσης, τότε εμποδίζει την ανταλλαγή οξυγόνου και όταν ένα οικοσύστημα δεν έχει οξυγόνο, μιλάμε για ένα νεκρό οικοσύστημα και για μια μεγάλη καταστροφή. Αν όμως προλάβουν, ίσως τα πράγματα να είναι καλύτερα. Επιφανειακά μπορεί να καθαρίσει, οι ακτές όμως θα χρειαστούν χημικές διεργασίες για να καθαριστούν», τόνισε ο κύριος Πετράκης.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει μπάνιο εδώ», κατέληξε ο κύριος Πετράκης, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες περιοχές.