Σοβαρές είναι για τις θαλάσσιες χελώνες οι συνέπειες της αύξησης του τουρισμού στην Κένυα.

Τα τελευταία 30 χρόνια, τουριστικές εγκαταστάσεις άρχισαν να ξεπηδούν η μια μετά την άλλη σε απόσταση 500 μέτρων από τις ακτογραμμές, για να φιλοξενήσουν τον μεγάλο όγκο Ευρωπαίων και Αμερικανών τουριστών που καταφθάνουν στη χώρα για τα γαλανά νερά, τις αμμώδεις παραλίες και τις ομορφιές της άγριας φύσης.

Δεδομένου ότι κάθε οκτώ τουρίστες δημιουργούν μια θέση εργασίας, αυτά είναι καλά νέα για την τοπική οικονομία.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τις θαλάσσιες χελώνες που βλέπουν τις περιοχές ωοτοκίας τους να καταστρέφονται από τη διάβρωση, ενώ σκοτώνονται από τη ρύπανση και τη λαθροθηρία.

Πέντε από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν παγκοσμίως, ζουν και αναπαράγονται στην Κένυα.

Και τα πέντε αυτά είδη χαρακτηρίζονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) απειλούμενα ή σοβαρά απειλούμενα και περιλαμβάνονται στην «Κόκκινη Λίστα».

Ο πληθυσμός τους μάλιστα έχει μειωθεί κατά 80% τα τελευταία 50 χρόνια και η WWF εκτιμά ότι τις επόμενες δεκαετίες οι θαλάσσιες χελώνες ενδέχεται να εξαφανιστούν από την ανατολική Αφρική.

Η τουριστική ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές είναι η κυριότερη απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες.

Οι περιοχές ωοτοκίας καταστρέφονται, λόγω της μεγάλης προσέλευσης τουριστών στην παραλία, των σκαφών που πηγαινοέρχονται στη θάλασσα, της όχλησης από τα φώτα και τη δυνατή μουσική των παραθαλάσσιων νυκτερινών κέντρων.

Οι θαλάσσιες χελώνες αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρούς κινδύνους από τη ρύπανση των υδάτων.

Συχνά καταπίνουν πλαστικά με αποτέλεσμα να σκοτώνονται ή προσβάλλονται από θανατηφόρους ιούς.

Μέχρι στιγμής, η νομοθεσία δεν προστατεύει τις θαλάσσιες χελώνες και τις φωλιές τους εκτός των προστατευόμενων περιοχών, όπου ακριβώς υπάρχει και τουριστική ανάπτυξη.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στη φύση.

Το μέλλον των χελωνών πάντως σε αυτή τη φάση φαίνεται πως εναπόκειται κυρίως στις τοπικές κοινότητες που διοργανώνουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των οικοτόπων, τον καθαρισμό των παραλιών, την παρακολούθηση των περιοχών ωοτοκίας, την ενημέρωση των τουριστών και τη συλλογή δεδομένων που είναι χρήσιμα για τα μέτρα πρόληψης.

Πηγή: econews.gr