Ανεμογεννήτριες με τηλεσκοπικά πτερύγια ικανά να εκμεταλλεύονται ακόμη και ένα ανεπαίσθητο αεράκι οραματίστηκαν οι ειδικοί του πανεπιστημίου του Οκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία.

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής», οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μια ανεμογεννήτρια με πτυσσόμενα πτερύγια θα μπορούσε να παράγει σχεδόν διπλάσια ηλεκτρική ενέργεια συγκριτικά με τις κοινές ανεμογεννήτριες. Για να δοκιμάσουν την ιδέα τους, κατασκεύασαν μια ανεμογεννήτρια με τηλεσκοπικά πτερύγια ισχύος 1,5 ΚW. Διεπίστωσαν λοιπόν ότι σε δυνατό άνεμο παρήγε την ίδια ποσότητα ενέργειας με εκείνη που παρήγε μια κοινή ανεμογεννήτρια μεγαλύτερης ισχύος. Οταν όμως ο άνεμος ήταν ανεπαίσθητος, η ανεμογεννήτρια με τα πτυσσόμενα πτερύγια ήταν σε θέση να τον εκμεταλλευθεί εκτείνοντας τη φτερωτή της.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πατέντα λογικά αυξάνει το κόστος της υπερευαίσθητης ανεμογεννήτριας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μεγάλη διαφορά της παραγόμενης ενέργειας θα μπορούσε να γεφυρώσει το οικονομικό «χάσμα» ακόμη και αν η τιμή ήταν τετραπλάσια εκείνης των κοινών ανεμογεννητριών.

Κάτι τέτοιο, τονίζουν, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ανεμογεννήτριες νέου τύπου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ακόμη και σε περιοχές που ως σήμερα δεν θεωρούνταν κατάλληλες για την τοποθέτηση μονάδων παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επιπλέον, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν τα πτερύγια ήδη υπαρχουσών ανεμογεννητριών, με την πιο αποδοτική εκδοχή τους.