Ο πρώτος έλεγχος των ελβετικών πυρηνικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που έγινε μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα αποκάλυψε αδυναμίες στο επίπεδο αποθήκευσης των διατάξεων καυσίμου που δεν συνιστούν άμεσο κίνδυνο, ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Επιθεώρηση Πυρηνικής Ασφάλειας (IFSN).

Οι τέσσερις σταθμοί που λειτουργούν στην Ελβετία έχουν προθεσμία έως τις 31 του Αυγούστου για να δείξουν πώς προτίθενται να διορθώσουν τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν, αλλά καμία ελβετική πυρηνική μονάδα (ηλεκτροπαραγωγής) δεν θα πρέπει να τεθεί εκτός λειτουργίας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Μετά την πυρηνική καταστροφή στην ιαπωνική μονάδα της Φουκουσίμα, η IFSN ζήτησε από τους φορείς εκμετάλλευσης των πυρηνικών σταθμών να ελέγξουν την τροφοδοσία με νερό ψύξης, των δεξαμενών αποθήκευσης διατάξεων καυσίμου και την ψύξη τους σε περίπτωση σεισμού ή πλημμύρας.

Η IFSN ανέλυσε κατά τη διάρκεια του Απριλίου τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών που ολοκληρώθηκαν στα τέλη Μαρτίου.

Οι μονάδες του Mhleberg (δυτικά της Βέρνης) και του Beznau (Βόρεια) παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αδυναμίες, σύμφωνα με την έκθεση. Και στις δύο περιπτώσεις, το σύστημα ψύξης της δεξαμενής διατάξεων καυσίμου είναι ανεπαρκώς προστατευμένο από τους σεισμούς και τις πλημμύρες. Τα επείγοντα μέτρα που επιτρέπουν την αποκατάσταση της ψύξης σε μια τέτοια περίπτωση είναι ατελή αποκαλύπτει το IFSN.

Οι μονάδες Leibstadt (βόρεια) και Gsgen (βόρεια) παρουσιάζουν μόνο προβλήματα ένδειξης του επιπέδου και της θερμοκρασίας της δεξαμενής αποθήκευσης.

Λόγω των δυσκολιών που παρατηρήθηκαν στην Ιαπωνία, η IFSN συνιστά στις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές να εξασφαλίσουν ότι σε περίπτωση σοβαρών ατυχημάτων, θα μπορούν ταχέως και καλέσουν εξειδικευμένες μονάδες με το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους για να υποστηρίξουν το προσωπικό της μονάδας.

Λίγο μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, από το σεισμό και το τσουνάμι, που προκάλεσαν σχεδόν 28.000 νεκρούς και αγνοούμενους στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η ελβετική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε την αναστολή των σχεδίων της για ανανέωση των πυρηνικών μονάδων.