Η έλλειψη νερού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα παγκοσμίως, εμφανίζεται δε με ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή της Μεσογείου και ειδικότερα στις Κυκλάδες. Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία το υδατικό έλλειμμα στην περιοχή αναμένεται να φτάσει τα 1,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ η Τήνος αποτελεί ένα από τα πρώτα νησιά που υποχρεώθηκαν λόγω του φαινόμενου να μεταφέρουν νερό από άλλες περιοχές.

Με βασικό άξονα το πρόβλημα της λειψυδρίας στην περιοχή της νησιωτικής Ελλάδας, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει στην Χώρα της Τήνου Εκδήλωση-Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα «Νερό και Νησιωτικός Χώρος στην εποχή της κλιματικής αλλαγής» την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011 και ώρα 6μ.μ. στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Η Ανοιχτή Συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το θέμα της ποιοτικής υποβάθμισης και ποσοτικής συρρίκνωσης των υδατικών πόρων καθώς και με την οξυμένη εμφάνιση του φαινομένου στο νησιωτικό χώρο και ειδικότερα στο νησί της Τήνου. Παράλληλα θα διερευνηθούν προτεινόμενες λύσεις και εφαρμογές, όπως αυτές της επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων και της αφαλάτωσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που στόχο έχουν την βιώσιμη διαχείριση του υδατικού δυναμικού της νησιωτικής χώρας.

Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου και την υποστήριξη του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, θα τιμήσουν με την παρουσία τους και με τοποθέτησή τους ο Δήμαρχος Τήνου κος Παναγιώτης Κροντηράς, εκπρόσωποι της Επιστημονικής Κοινότητας, του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, πολιτιστικών, επαγγελματικών και περιβαλλοντικών φορέων της περιοχής.

Παράλληλα, το διάστημα 2 & 3 Μαρτίου ειδικά καταρτισμένοι συνεργάτες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα επισκεφθούν σχολεία της Τήνου, προκειμένου να ενημερώσουν μαθητές και καθηγητές για τη σπουδαιότητα του νερού και να τους βοηθήσουν ν’ανακαλύψουν εύκολους τρόπους εξοικονόμησής του, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα WATERSAVE.