Η ίδρυση ελληνικού φόρουμ γεωπάρκων είναι πλέον γεγονός. Tα ελληνικά γεωπάρκα, μεταξύ αυτών και το γεωπάρκο του Ψηλορείτη και συνεργαζόμενοι με αυτά φορείς, προχώρησαν στην ίδρυση του σχετικού Εθνικού φόρουμ, εφαρμόζοντας τους κανονισμούς λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2000 και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που υποστηρίζεται από την UNESCO.

Μεταξύ των στόχων του ελληνικού φόρουμ γεωπάρκων είναι ο συντονισμός των δράσεων των ελληνικών γεωπάρκων, η προώθηση και η ανάπτυξη τους και η συνεργασία για την υλοποίηση προγραμμάτων για την αξιολόγηση της γεωλογικής κληρονομιάς σε εθνικό επίπεδο.

Ως γεωπάρκα έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO προστατευόμενες περιοχές με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά, των οποίων η διαχείριση ενισχύει την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την τοπική οικονομία μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν αναγνωρισθεί ως γεωπάρκα τέσσερις περιοχές: το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού και η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου.

Για το 2011, συντονιστής του ελληνικού φόρουμ γεωπάρκων εκλέχθηκε ο δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, από το γεωπάρκο του Ψηλορείτη.