Δευτέρα 27 Νοεμβρίου | 20:30 

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

H προπώληση έχει αρχίσει 

Η υψίφωνος Τζούλια Σουγλάκου και η πιανίστα Χαρά Ιακωβίδου, δύο καλλιτέχνιδες με σημαντική πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στις 8:30 μ.μ. με τη συναυλία «Sehnsucht ‒ Νοσταλγώντας το μέλλον». Οι δύο καταξιωμένες σολίστ θα προσφέρουν στους φίλους της μουσικής δωματίου ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μικρά αριστουργήματα για φωνή και πιάνο καθώς και έργα για πιάνο του γερμανικού ρεπερτορίου, με την υπογραφή μεγάλων μουσουργών του 19ου και 20ού αιώνα, όπως ο Ludwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν], ο Franz Schubert [Φραντς Σούμπερτ], ο Robert Schumann [Ρόμπερτ Σούμαν], ο Alban Berg [Άλμπαν Μπεργκ], ο Hugo Wolf [Ούγκο Βολφ] και ο Johannes Brahms [Γιοχάννες Μπραμς].  

Sehnsucht ‒ Νοσταλγώντας το μέλλον

«Γνώριμο και συχνό μοτίβο στον γερμανικό Ρομαντισμό, η λέξη Sehnsucht δεν έχει αντίστοιχή της σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Μεταφράζεται συχνά ως “νοσταλγία”· δεν είναι όμως: γιατί η Sehnsucht δεν κοιτάζει προς τα πίσω, προς το παρελθόν, μα προς το μέλλον, το μακρινό, το άγνωστο. 

Εκφράζει περισσότερο την προσμονή, τη λαχτάρα ή τον εξιδανικευμένο πόθο, κι άλλοτε, συνάμα με την ελπίδα, μπορεί να ενέχει και την αίσθηση του ανεκπλήρωτου ή ακόμη του ανέφικτου…

Γόνιμο έδαφος που ενέπνευσε συνθέτες όπως ο Μπετόβεν, ο Σούμπερτ, ο Σούμαν, ο Μπραμς, ο Βολφ ή ο Μπεργκ, η ιδιαίτερη αυτή ψυχική διάθεση που είναι η Sehnsucht μάς ωθεί να στοχαστούμε, να φανταστούμε, να νοσταλγήσουμε το μέλλον σαν έναν ανοικτό ορίζοντα όπου όλα είναι πιθανά».

Χαρά Ιακωβίδου 

Η υψίφωνος Τζούλια Σουγλάκου… 

… σπούδασε κλασικό τραγούδι, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Με την υποτροφία «Μαρία Κάλλας» συνέχισε στο Λονδίνο με την Βέρα Ρόζα, υπό την καθοδήγηση του Χρήστου Λαμπράκη. Μελέτησε καθοριστικά με τον Άρη Χριστοφέλλη και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα. Στην ΕΛΣ έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους: Νέντα (Οι παλιάτσοι), Ελβίρα (Ερνάνης), Μαρία (Σιμόνε Μποκκανέγκρα), Ντόννα Ελβίρα (Ντον Τζοβάννι), Κόμισσα (Οι γάμοι του Φίγκαρο), Α΄ Κυρία (Μαγικός αυλός), Άννα Μπολένα, Φράια (Ο χρυσός του Ρήνου) Λεονόρα (Τροβατόρε), Σαντούτσα (Καβαλερία ρουστικάνα), Λαίδη Μάκβεθ (Μάκβεθ), Τζοκόντα, Μητέρα (Ο φυλακισμένος), Αριάδνη στη Νάξο, Όρτρουντ (Λόενγκριν), Κοστέλνιτσκα (Γενούφα), Μαντλόν (Αντρέα Σενιέ), Τζίτα (Τζάννι Σκίκκι) κ.ά. Έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες ελλήνων συνθετών: Τα ξωτικά νερά και Ανατολή (Μ. Καλομοίρη), Ρέα, Μάρτυς, Λιονέλλα (Σπ. Σαμάρα), Καρυωτάκης, Λυσιστράτη και Αντιγόνη (Μ. Θεοδωράκη), Η επιστροφή της Ελένης (Θ. Μικρούτσικου), Πούσκιν (Φ. Τσαλαχούρη), Η φόνισσα (Γ. Κουμεντάκη), Ελέγκω (Η κερένια κούκλα του Τ. Ρωσόπουλου), Μήδεια (Μποστ, Ν. Κυπουργού), Δούκισσα (Κρητικοπούλα του Σπ. Σαμάρα) κ.ά. Έχει επανειλημμένα συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε ορατόρια και όπερες: Μεσσίας, Ρέκβιεμ (Μότσαρτ, Μπραμς), Το ορατόριο των Χριστουγέννων του Σαιν-Σανς, Τα κατά Ιωάννην Πάθη του Μπαχ, Στάμπατ Μάτερ (Περγκολέζι και Μποκκερίνι), Ενάτη του Μπετόβεν, Ηλίας, Παύλος (Μέντελσον), Λειτουργία του Νέλσονα (Χάυντν), Μεγάλη λειτουργία σε ντο ελάσσονα (Mότσαρτ), Μαχαγκόνυ (Βάιλ), Το στρίψιμο της βίδας (Μπρίττεν), Ο αποχαιρετισμός της Ανδρομάχης (Μπάρμπερ), Μήδεια (Μάυρ) κ.ά. Έχει συμπράξει ως σολίστ με όλα τα ορχηστρικά σύνολα και τους μαέστρους της χώρας μας. Έχει δώσει πολλά ατομικά ρεσιτάλ με σπουδαίους πιανίστες, έχει συνεργαστεί με διεθνή φεστιβάλ και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες μουσικής δωματίου, μουσικά αναλόγια, παραστάσεις χοροθεάτρου, κινηματογραφικές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

Η πιανίστα Χαρά Ιακωβίδου…

… γεννήθηκε στην Αθήνα, σε οικογένεια καλλιτεχνών. Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Παρίσι και στις ΗΠA ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών, με τους M.F. Bucquet, L. Fleischer, J. Perry, και J. Cl. Pennetier. Παράλληλα έκανε φιλολογικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Καθοριστική για τη μουσική της εξέλιξη υπήρξε η γνωριμία και η πολύχρονη

μαθητεία της κοντά στον Alfred Brendel. Δίνει ρεσιτάλ και συμπράττει με σύνολα μουσικής δωματίου σε μεγάλες αίθουσες στην Ευρώπη, την Ασία (Βιετνάμ) και τις ΗΠΑ (Κάρνεγκι Χολ στη Νέα Υόρκη). Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχει συμπράξει ως σολίστ με την KΟΑ, την Καμεράτα, τη Φιλαρμονική της Νίκαιας, τη Συμφωνική της Ορλεάνης, τη Συμφωνική του

Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (Λος Άντζελες). Στο ρεπερτόριό της σημαντική θέση κατέχουν ο Schubert και οι βιεννέζοι κλασικοί, ενώ τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη μουσική δημιουργία, και συχνά ερμηνεύει έργα σε πρώτη παγκόσμια και σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση. Έχει ηχογραφήσει Schubert, Mozart, Haydn, Beethoven και Ravel για τη γαλλική δισκογραφική εταιρεία Lyrinx, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο. Με τη φλαουτίστρια Κατερίνα Τσενς έχει επίσης εγγράψει σε δίσκο έργα μουσικής δωματίου του Γ. Ιωαννίδη και του Α. Κουνάδη καθώς και του John Cage για τη Naxos. Η Χαρά Ιακωβίδου έχει βραβευτεί από τη Fondation Natexis στο Παρίσι. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά τα δοκίμια του

Alfred Brendel πάνω στη μουσική (εκδ. Νεφέλη).

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος 

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, το κοινό θα έχει ακόμη την ευκαιρία να παρακολουθήσει συναυλίες με τις σολίστ του πιάνου Νέλλη Σεμιτέκολο και Λίλια Μπογιατζίεβα (06.12) καθώς και με τους Ιάσωνα Κεραμίδη (βιολί), Benedict Klöckner [Μπένεντικτ Κλαίκνερ] (βιολοντσέλο) και Απόστολο Παληό (11.12, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Έτους Ραχμάνινοφ).  

Τιμές εισιτηρίων 

8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € ● 18 €  

Eισιτήρια 

210 72 82 333

megaron.gr