Τις πύλες του ανοίγει σήμερα το 68ο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών, και από το ήδη στρωμένο κόκκινο χάλι για τις επόμενες 12 ημέρες αναμένεται να περάσουν πλήθος αστέρων της έβδομης τέχνης.

Η παραδοσιακή τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με οικοδεσπότη τον ηθοποιό Λαμπέρ Ουίλσον, και παρουσία εκτός των άλλων, και των συντελεστών της ταινίας της Γαλλίδας Εμανουέλ Μπερκό, «Ψηλά το Κεφάλι» (La Tête haute), την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που προβάλλεται.

Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, η Τζούλιαν Μουρ, η Ναόμι Γουότς, η Εμανουέλ Ντεβός, ο Γκιγιόμ Γκαλιέν, η Εμανουέλ Μπεάρ, μεταξύ άλλων, περπάτησαν το κόκκινο χαλί, ενώ στη συνέχεια ο Μπενζαμέν Μιλπιέ παρουσίασε μία χορογραφία εμπνευσμένη από την ταινία «Δεσμώτης του Ιλίγγου» (Vertigo) του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Λίγο πριν την πρεμιέρα του λαμπερού θεσμού στην Κρουαζέτ επικρατούσε αναβρασμός με την εννιαμελή επιτροπή, με επικεφαλής τους αδελφούς Κοέν, να καλείται να αποφασίσει μεταξύ των 19 ταινιών που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Φοίνικα.

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί η μεγάλη κυρία του γαλλικού σινεμά, Κατρίν Ντενέβ,και η οποία δεν συμμετέχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού εγκληματία και τη διαδρομή του από την παιδική ηλικία έως και την ενηλικίωση. Μια δικαστής ανηλίκων, την οποία υποδύεται η Ντενέβ επιχειρεί να τον σώσει.