Τα φετινά βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα απονεμηθούν 2 Μαρτίου στο Λος Άντζελες. Κι όπως κάθε χρόνο, πολλά ακούγονται κι άλλα τόσα γράφονται για παραλείψεις, υπερεκτιμήσεις, αδικίες και δικαιώσεις ενόψει της μεγάλης βραδιάς. Ευκαιρίας δοθείσης, λοιπόν, ας ρίξουμε μια… στατιστικίζουσα ματιά στον απαστράπτοντα κινηματογραφικό θεσμό.

1. Με έντεκα Όσκαρ η κάθε μια, οι πιο πολυβραβευμένες ταινίες είναι το «Μπεν Χουρ» (1959), ο «Τιτανικός» (1997) και «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του βασιλιά» (2003). Μόνο, όμως, η τελευταία κέρδισε όλα τα Όσκαρ για τα οποία ήταν υποψήφια.

2. Αντίθετα, οι πιο κακότυχες ταινίες είναι «Η κρίσιμη καμπή» (1978, «μπαλετικό» δράμα του Χέμπερτ Ρος με τους Σίρλεϊ ΜακΛέιν, Αν Μπάνκροφτ και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ), και το «Πορφυρό χρώμα» (1986) του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Δεν κέρδισαν ούτε ένα αγαλματίδιο παρά τις έντεκα υποψηφιότητες έκαστη.

3. Περισσότερες υποψηφιότητες ever; «Όλα για την Εύα» (1950) και «Τιτανικός» (1997) με δεκατέσερις η κάθε μια.

4. Μαζί με τη φετινή (για τον «Αύγουστο») η 64χρονη Μέριλ Στριπ είναι μακράν η ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες: 18, η αθεόφοβη!. Ωστόσο, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει κάτοχος των περισσότερων κερδισμένων βραβείων, με τέσσερα Όσκαρ α’ ρόλου (1933, 1967, 1968, 1981).

5. Τα περισσότερα, όμως, Όσκαρ, γενικώς κι ανεξαρτήτως κατηγορίας, τα έχει κερδίσει, βέβαια, ο Ουόλτ Ντίσνεϊ. Από τις 59 (!) συνολικά υποψηφιότητές του, οι 32 μετουσιώθηκαν σε… αγαλματάκι.

6. Ο Πίτερ Φιντς (για το «Δίκτυο», 1976) και ο Χιθ Λέτζερ (για το «Σκοτεινός ιππότης», 2008) είναι οι μόνοι ηθοποιοί που έχουν κερδίσει το Όσκαρ μετά θάνατον. Υποψήφιοι μετά την αποδημία τους ήταν, χωρίς να κερδίσουν, και οι Τζέιμς Ντιν, Σπένσερ Τρέισι και Μάσιμο Τροΐζι.

7. Ο νεότερος παραλήπτης του χρυσού αγαλματίδιου ήταν η 10χρονη (τότε) Τέιτουμ Ο’Νιλ, που το 1973 κέρδισε το Όσκαρ β’ ρόλου για το «Χάρτινο φεγγάρι».

8. Πρωταθλητής «ατυχίας» –με επτά υποψηφιότητες, αλλά κανένα βραβείο– ο μέγας Πίτερ Ο’Τουλ. Πολύ κοντά, οι… δευτεραθλήτριες Ντέμπορα Κερ, Θέλμα Ρίτερ και Γκεν Κλόουζ με έξι «άσφαιρες» υποψηφιότητες έκαστη.

9. Το μοναδικό σίκουελ στην ιστορία του θεσμού που έχει κερδίσει Όσκαρ καλύτερης ταινίας είναι «Ο νονός 2», φυσικά του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

10. Η χώρα με τα περισσότερα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας είναι η Ιταλία. Τα δεκατρία βραβεία που έχει αποσπάσει από την Ακαδημία καλύπτουν μια περίοδο από το 1947 («Λούστρο παπουτσιών» του Βιτόριο ντε Σίκα) έως το 1999 («Η ζωή είναι ωραία» του Ρομπέρτο Μπενίνι).

11. Η Λάιζα Μινέλι είναι ο μόνος βραβευμένος με Όσκαρ άνθρωπος του οποίου αμφότεροι οι γονείς –Τζούντι Γκάρλαντ και Βισέντε Μινέλι– είχαν επίσης βραβευτεί με το αγαλματάκι της Ακαδημίας.

Πηγή: tospirto.net