Το Planet Ocean, μια ταινία σε σκηνοθεσία του Yann Arthus-Bertrand και του Michael Pitiot, σε συνεργασία με την OMEGA, έκανε πρεμιέρα στη Συνάντηση Κορυφής της Γης του 2012 στο Ρίο στις 19 Ιουνίου.

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 90 λεπτών, στην παραγωγή του οποίου συμμετέχουν μερικοί από τους κορυφαίους εναέριους και υποβρύχιους κινηματογραφιστές, ωκεανογράφους και βιολόγους, δημιουργήθηκε με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τους ωκεανούς και να τους ενθαρρύνει να φανταστούν την προστασία και τη σωστή διαχείρισή τους ως κοινές αρμοδιότητες που μοιραζόμαστε όλοι πάνω στη Γη.

Ο Arthus-Bertrand δήλωσε για τη συνεργασία του με την OMEGA: «Όταν η OMEGA μου παρουσίασε το εγχείρημα Planet Ocean, συμφώνησα σχεδόν αμέσως. Ήρθε επιτέλους η ώρα να κοιτάξουμε άμεσα την κατάσταση, να επεξηγήσουμε και να καταγγείλουμε τους κινδύνους που απειλούν τους ωκεανούς μας και, κατά συνέπεια, τον πλανήτη μας. Αυτό το ντοκιμαντέρ δεν έχει στόχο να ηθικολογήσει, αλλά να αυξήσει την επίγνωση της κατάστασης.”

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η ταινία θα διατίθεται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο ΜΚΟ για να διασφαλιστεί ότι θα φτάσει στο ευρύτερο δυνατό κοινό.

Το Planet Ocean έχει ως στόχο να εξηγήσει μερικά από τα μεγαλύτερα φυσικά μυστήρια του πλανήτη με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά να γίνουν κατανοητά και προσιτά σε όλους. Τέλος, επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να φανταστούν ότι ένας πιο βιώσιμος κόσμος δεν είναι μόνο επιθυμητός, αλλά και εφικτός. Η ταινία συνδυάζει τα εναέρια πλάνα που κόβουν την ανάσα, τα οποία έχουν κάνει διάσημο τον Arthus-Bertrand στην παραγωγή ταινιών, μαζί με τις υποβρύχιες εικόνες που τράβηξε μια βραβευμένη ομάδα οπερατέρ.

Ερωτώμενος γιατί η OMEGA επέλεξε τον Arthus-Bertrand για το συγκεκριμένο εγχείρημα, ο πρόεδρος της OMEGA Stephen Urguhart δήλωσε: «Κανείς δεν θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα. Ο Yann Arthus-Bertrand δεν είναι μόνο οικολόγος, αλλά και ο κορυφαίος ειδικός στην αεροφωτογραφία παγκοσμίως. Διαθέτει ένα μοναδικό συνδυασμό δεξιοτήτων που θα του επιτρέψουν να επικοινωνήσει το μεγαλείο και την ομορφιά των ωκεανών κινηματογραφικά. Αυτός, ο Michael και η ομάδα τους έχουν κάνει μια πολύ αξιόλογη δουλειά.»

Ο πρίγκηπας Αλβέρτος II του Μονακό βρισκόταν στο κοινό που παρακολούθησε την πρεμιέρα της ταινίας και σχολίασε «Οι σύγχρονοι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τους μεγάλους κινδύνους που αυτός ο αιώνας έχει προκαλέσει στους ωκεανούς και τη βιόσφαιρα για την οποία αποτελούν απαραίτητους ρυθμιστές. Εφιστώντας την προσοχή του κοινού στις απειλές των ωκεανών, οι οποίες είναι ελλιπώς γνωστές, παρουσιάζοντας το έργο που επιτελέστηκε από τους επιστήμονες και ανταλλάσσοντας μοναδικές συγκινήσεις, η ταινία φέρνει στο προσκήνιο πόσο επείγουσα είναι η δράση που απαιτείται για την προστασία των ωκεανών και του πλανήτη μας.»

Η OMEGA έχει συνδεθεί εδώ και χρόνια με τους ωκεανούς του πλανήτη, και μεριμνά για την «υγεία» και τη διατήρησή τους. Το 1932, λάνσαρε το πρώτο ρολόι για δύτες παγκοσμίως. Το 1936, ο Dr. Charles William Beebe, ο Αμερικάνος νατουραλιστής και υποβρύχιος εξερευνητής, ο οποίος ήταν ένας από τους εφευρέτες της βαθύσφαιρας, μίλησε με ενθουσιασμό για το πόσο αποτελεσματικά τον είχε εξυπηρετήσει το OMEGA Marine όταν δούλευε 14 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.

Ο Yves Le Prieur, ο πατέρας της μπουκάλας οξυγόνου, συχνά φωτογραφιζόταν κάτω από την επιφάνεια του νερού φορώντας το δικό του OMEGA Marine. O Jacques-Yves Cousteau φορούσε περίφημα το OMEGA Ploprof και ο Jacques Mayol- ο θρυλικός ελεύθερος δύτης που είναι γνωστός ως ο «Άνθρωπος Δελφίνι»- φορούσε ένα OMEGA Seamaster στις καταδύσεις που έκανε ρεκόρ.

Όταν ο αείμνηστος Sir Peter Blake, ο φίλος και πρεσβευτής της OMEGA, αποσύρθηκε από τον ανταγωνισμό ως ένας από τους πιο επιτυχημένους ναυτικούς παγκοσμίως, αφιέρωσε τις δραστηριότητες για την προστασία των αγαπημένων του ωκεανών. Ο Sir Peter Blake παρακινήθηκε από ένα απλό σύνθημα «Όχι νερό, όχι ζωή». Ίδρυσε τον δικό του μη-κερδοσκοπικό οργανισμό, τον Blakexpeditions, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της OMEGA. Στην πραγματικότητα ονόμασε το πλοίο του Seamaster προς τιμήν της πρότυπης σειράς ρολογιών της OMEGA. Μετά την πλοήγησή του στην Ανταρκτική το 2001, έπλευσε προς τον Αμαζόνιο, όπου σκοτώθηκε από πειρατές το Δεκέμβριο του 2001.

Ευτυχώς, το Seamaster, εξακολουθεί να ταξιδεύει, όμως με το όνομα Tara. Το Tara Expeditions ιδρύθηκε πριν από σχεδόν δέκα χρόνια και οργανώνει εκπαιδευτικές και επιστημονικές αποστολές με τη σκούνα. Οι επιστήμονες εμπειρογνώμονες και οι γνώσεις που έχουν συγκεντρώσει από τα προηγούμενα ταξίδια συνεισέφεραν σημαντικά στη δημιουργία της ταινίας.

Ο Etienne Bourgois, ο πρόεδρος του Tara Expeditions δήλωσε, « Ενώ λυπάμαι πολύ που δεν γνώρισα τον Sir Peter Blake, είμαι ικανοποιημένος που το Seamaster εξακολουθεί να γεμίζει από την παρουσία του και να εμπνέεται από τις αξίες του. Είναι πλέον ένα παγκόσμιο σύμβολο, χάρη σε όλες τις ωκεανογραφικές αποστολές του από το 1989 μέχρι σήμερα.

Η συνεργασία της OMEGA για την ταινία Planet Ocean δημιουργήθηκε στο πνεύμα της υποστήριξής της για τον Peter Blake και της μακροχρόνιας υποστήριξής του για την «υγεία» και την εξερεύνηση των ωκεανών. Η Συνάντηση Κορυφής της Γης του 2012, η οποία συγκροτήθηκε γύρω από τα θέματα του οράματος, της συνεργασίας και της μεταμόρφωσης της Γης, πραγματοποιείται στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου.