Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που είδαμε τον Τζόνι Ντεπ σε έναν «φυσιολογικό» ρόλο. Η πρώτη του εκκεντρική ερμηνεία η οποία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές ήταν για την ταινία «Ο ψαλιδοχέρης» τη δεκαετία του ’90, στην οποία ο Ντεπ υποδύεται έναν άντρα που αντί για χέρια έχει ψαλίδια.

΄Εκτοτε οι περίεργοι ρόλοι διαδέχτηκαν ο ένας τον άλλο με εξίσου μεγάλη επιτυχία καθώς, όπως έχει αποδείξει, πρόκειται για έναν ηθοποιό που δεν διστάζει να «τσαλακώσει» την εικόνα του.

Edward Scissorhands 1990

Η ταινία «Ο Ψαλιδοχέρης» σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον αφηγείται την ιστορία ενός ήρωα που μένει μόνος στον κόσμο, με ψαλίδια αντί για χέρια, όταν ο εκκεντρικός εφευρέτης του πεθαίνει ξαφνικά και τον αφήνει ατελείωτο.

Ο σκοτεινός περιθωριακός Έντουαρντ παλεύει να βρει τη θέση του μέσα στον κόσμο των πολύχρωμων αμερικάνικων προαστίων και να πείσει τους καλοπροαίρετους κατοίκους του Χόουπ Σπρινγκς ότι πίσω από το σκληρό παρουσιαστικό του κρύβεται μια αθώα και ευγενική ψυχή.

Ed Wood 1994

Πρόκειται για τη βιογραφία ενός εκκεντρικού σκηνοθέτη του αμερικανικού κινηματογράφου του Έντουαρντ Γούντ Τζούνιορ ο οποίος χάρη στο πάθος του για το σινεμά και την εμμονή του καταφέρνει να γυρίσει φτηνές ταινίες.

Sleepy Hollow 1999



Στην ταινία «Ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη», ο Τιμ Μπάρτον ενώνει τις δυνάμεις του με τον χαρισματικό σούπερ σταρ Τζόνι Ντεπ και μας παρουσιάζει μια αριστουργηματική διασκευή του αμερικανικού μύθου για τον ακέφαλο καβαλάρη που πρωτοέγραψε ο Ουάσινγκτον Ίρβινγκ.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στα τέλη του 1700 στη Νέα Υόρκη, όπου ένας εκκεντρικός αστυνόμος εφαρμόζει όχι και τόσο αποδεκτές για εκείνη την εποχή επιστημονικές μεθόδους για την ανεύρεση των ενόχων. Οι ανώτεροί του τον στέλνουν σε ένα χωριό, το Sleepy Hollow για να ερευνήσει μία σειρά από φόνους με κοινό χαρακτηριστικό τον αποκεφαλισμό όλων των θυμάτων.

Charlie and the Chocolate Factory 2005

Στην ταινία «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας», ο Τζόνι Ντεπ υποδύεται τον Γουίλι Γουόνκα έναν εκκεντρικό σοκολατοποιό με ένα ευφάνταστο εργαστήριο γλυκών στο οποίο δεν έχει καταφέρει να εισχωρήσει κανένας για 15 χρόνια.

Μη έχοντας κοντινούς συγγενείς, αποφασίζει να διεξάγει ένα διαγωνισμό για να βρεθεί ο διάδοχος που θα αναλάβει τη θρυλική αυτοκρατορία του. Πέντε τυχερά παιδιά κερδίζουν τα «χρυσά εισιτήρια» για μια ξενάγηση στο παραμυθένιο εργαστήριο. Ένα από αυτά είναι και ο Τσάρλι, ένα παιδί από φτωχή οικογένεια που πραγματοποιεί το όνειρό του.

Corpse Bride 2005

Με φόντο ένα χωριό στην Ευρώπη του 19ου αιώνα, ο Τιμ Μπάρτον διηγείται την ιστορία του Βίκτορ, με τη φωνή του Τζόνι Ντεπ, που καταφθάνει στον κάτω κόσμο και εκεί παντρεύεται την αινιγματική Νεκρή Νύφη ενώ η Βικτόρια, η πραγματική μνηστή του, τον περιμένει στην γη των ζωντανών.

Pirates of the Caribbean 2006

Ο αρχιπειρατής Τζακ Σπάροου σαλπάρει ανυποψίαστα με τον «ιπτάμενο Ολλανδό», το στοιχειωμένο πλοίο με τις υπερφυσικές ικανότητες, όταν ανακαλύπτει ότι έχει να ξεπληρώσει ένα προσωπικό χρέος στο φάντασμα του πρώην καπετάνιου του πλοίου Ντέιβι Τζόουνς, που κυβερνά τα βάθη των ωκεανών, αλλιώς, είναι καταδικασμένος να υπηρετεί αιωνίως τις ορέξεις του.

Ακολουθούν περιπέτειες με θαλάσσια τέρατα, εχθρικούς ιθαγενείς, τη φανταχτερή μάντισσα Τία, τη μυστηριώδη εμφάνιση του χαμένου πατέρα του Γουίλ αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια του κυνηγού πειρατών λόρδου Μπέκετ να αποκτήσει το ξακουστό… σεντούκι του νεκρού.

Sweeney Todd 2007

Ο Ντεπ πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Μπένζαμιν Μπάρκερ, ενός άντρα που φυλακίστηκε άδικα για 15 χρόνια στην άλλη άκρη του κόσμου, και ο οποίος επιστρέφει στο Λονδίνο δίνοντας την υπόσχεση στον εαυτό του να πάρει εκδίκηση.

Υιοθετώντας την ψευδή ταυτότητα του Σουίνι Τοντ, ο Μπάρκερ επιστρέφει στο παλιό του κουρείο πάνω από το μαγαζί στο οποίο η κα Λόβετ φτιάχνει τις κρεατόπιτές της, βάζοντας ως στόχο του τον δικαστή Τέρπιν ο οποίος, με τη βοήθεια του υποχθόνιου υπηρέτη του, Μπιντλ Μπάμφορντ, έστειλαν μακριά τον κουρέα με μία ψεύτικη κατηγορία, με σκοπό ο δικαστής να κλέψει τη γυναίκα του, τη Λούσι και την ανήλικη κόρη του από αυτόν.

Alice in Wonderland 2010

Στην ταινία «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», ο Τζόνι Ντεπ υποδύεται τον τρελο-καπελά και η Μία Βασικόβσκα είναι η 19χρονη πια Αλίκη που επιστρέφει στον παιχνιδιάρικο κόσμο που είχε πρωτοαντικρύσει όταν ήταν πολύ μικρή, για να ξανασυναντήσει τους παιδικούς της φίλους.

Dark Shadows 2012

Το «Dark Shadows» αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς της δεκαετίας του 1970, και επικεντρώνεται στην ιστορία του βρικόλακα Barnabas Collins, τον οποίο ενσαρκώνει ο Ντεπ.

Ο Barnabas Collins πέφτει θύμα της κατάρας μιας μάγισσας της οποίας την καρδιά ράγισε, και εκείνη τον καταριέται να γίνει βρικόλακας και παράλληλα τον θάβει μέσα στη γη. Δύο αιώνες αργότερα, ο Barnabas ελευθερώνεται και επιστρέφει στην έπαυλη του, για να συναντήσει τους απογόνους του, που χρειάζονται τη βοήθεια του.