Ο νεαρός δικηγόρος Άρθουρ Κιπς (Ντάνιελ Ράντκλιφ) αναγκάζεται να αφήσει τον τρίχρονο γιο του στο Λονδίνο για να ταξιδέψει στο απομακρυσμένο χωριό Κράιθιν Γκίφορντ και να τακτοποιήσει τις κληρονομικές εκκρεμότητες του Οίκου Ιλ Μαρς. Όταν όμως φτάνει στο ανατριχιαστικό παλιό αρχοντικό ανακαλύπτει σταδιακά μια σειρά από σκοτεινά μυστικά που στοιχειώνουν το παρελθόν της περιοχής. Και η ανησυχία του Άρθουρ μεγαλώνει όταν μια μυστηριώδης γυναικεία φιγούρα ντυμένη στα μαύρα αρχίζει να εμφανίζεται μπροστά του, επιβεβαιώνοντας τους φόβους και τις προλήψεις των χωρικών.

Η ταινία – μια απαιτητική κινηματογραφική μεταφορά
Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο «Η Γυναίκα με τα Μαύρα» το 1982, η συγγραφέας Σούζαν Χιλ δεν φανταζόταν ότι με τα χρόνια θα το έβλεπε να γίνεται τηλεταινία, ραδιοφωνική σειρά, θεατρικό έργο και τελικά κινηματογραφική ταινία. «Το σημαντικό είναι ότι το βιβλίο είναι πάντοτε παρόν, ανεξάρτητα από το μέσον, χάρη στην τέχνη της απόδοσης – κάτι που δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω μόνη μου» λέει η Χιλ. Αυτή είναι η πρώτη φορά, μετά από τριάντα χρόνια, που το μυθιστόρημα της Χιλ βρίσκει το δρόμο του προς τη μεγάλη οθόνη.

Το εγχείρημα της κινηματογραφικής μεταφοράς ανατέθηκε στον παραγωγό Ρίτσαρντ Τζάκσον το 1997: «Η ιστορία του βιβλίου “Η Γυναίκα με τα Μαύρα” αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη στην κινηματογραφική της προσαρμογή. Μέσα στα χρόνια κάναμε αρκετές απόπειρες με διαφορετικούς σεναριογράφους αλλά δεν έμεινα ποτέ ικανοποιημένος από τα σενάριά τους» λέει ο παραγωγός. Όλα αυτά μέχρι που ο Τζάκσον συναντήθηκε με τον Σάιμον Όουκς, τον πρόεδρο της θρυλικής εταιρείας παραγωγής Hammer. Η συνάντηση έγινε την εποχή που ο Όουκς σχεδίαζε το επαναλανσάρισμά της της θρυλικής Βρετανικής εταιρείας παραγωγής ταινιών τρόμου Hammer Films που από το 1934 μέχρι και το 1980 σημάδεψε την ιστορία του κινηματογράφου με ταινίες όπως ‘Δράκουλας’ και ‘Η Κατάρα του Φράνκενσταϊν’.

Η ιστορία της Χιλ ήταν ακριβώς στο ύφος που αναζητούσε ο Όουκς και οι δύο παραγωγοί συμφώνησαν να αναθέσουν το δύσκολο έργο της προσαρμογής στη σεναριογράφο Τζέιν Γκόλντμαν, γνωστή από τη δουλειά της για τις ταινίες ‘Αστερόσκονη’,, ‘Kick-ass’ και ‘X-Men: Πρώτη Γενιά’. «Το σενάριό της Τζέιν κατάφερε να βάλει πολλά πράγματα στη θέση τους» λέει ο Όουκς. «Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Γουότκινς ενθουσιάστηκε με το σενάριο. Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ το διάβασε αμέσως μετά τα γυρίσματα του Χάρι Πότερ και το λάτρεψε. Χάρη στη Τζέιν καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να εξασφαλίσουμε τους κατάλληλους συντελεστές για το έργο».

Συμπτωματικά, την περίοδο που η Γκόλντμαν ολοκλήρωσε το σενάριο, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Γουότκινς προσπαθούσε να γράψει μία δική του ιστορία φαντασμάτων. «Το σενάριό μου δεν με ικανοποιούσε. Όταν διάβασα αυτό της Τζέιν αναγνώρισα όλα τα στοιχεία που ήθελα για την ταινία μου. Ήταν τρομακτικό μεν αλλά είχε και συναισθηματικά στοιχεία. Με συγκίνησε πραγματικά και από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι ήθελα να το σκηνοθετήσω» λέει ο Γουότκινς. Σε συνεργασία με το σκηνοθέτη, η Γκόλντμαν στην πορεία βελτίωσε την αφηγηματική δομή του σεναρίου. «Στην αρχική εκδοχή υπήρχαν πολλά φλασμπάκ» λέει η σεναριογράφος «στην συνέχεια όμως τα αντικαταστήσαμε με τις προσωπικές εμπειρίες του Άρθουρ. Καθώς ανακαλύπτει σιγά σιγά τα τρομερά μυστικά της Γυναίκας με τα Μαύρα, ανακαλύπτουν κι οι θεατές μέσα από τα μάτια του τι είχε πραγματικά συμβεί».

Η ταινία θα βγει στους κινηματογράφους στις 9/2/2012.

Είδος: ψυχολογικό θρίλερ
Σκηνοθεσία: ΤΖΕΪΜΣ ΓΟΥΟΤΚΙΝΣ
Σενάριο: ΤΖΕΪΝ ΓΚΟΛΝΤΜΑΝ, βασισμένο στο μυθιστόρημα της ΣΟΥΖΑΝ ΧΙΛ
Παραγωγή: ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΤΖΑΚΣΟΝ, ΣΑΪΜΟΝ ΟΟΥΚΣ, ΜΠΡΑΪΑΝ ΟΛΙΒΕΡ
Πρωταγωνιστούν: ΝΤΑΝΙΕΛ ΡΑΝΤΚΛΙΦ, ΚΙΡΑΝ ΧΙΝΤΣ, ΤΖΑΝΕΤ ΜΑΚ ΤΙΡ, ΛΙΖ ΓΟΥΑΪΤ
Δ/ση Φωτογραφίας: ΤΙΜ ΜΟΡΙΣ-ΤΖΟΟΥΝΣ
Κοστούμια: ΚΙΘ ΜΑΝΤΕΝ
Μουσική: ΜΑΡΚΟ ΜΠΕΛΤΡΑΜΙ
Διάρκεια: 95’
Διανομή: AUDIO VISUAL ENTERPRISES S.A.