Πώς παραδόθηκε η Γερμανία στον εφιάλτη του ναζισμού

Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία και ο δρόμος προς τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο


ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΒΙΒΛΙΟ
12:26
18/11/2019
Πώς παραδόθηκε η Γερμανία στον εφιάλτη του ναζισμού
27
loading

Υπάρχουν στιγμές στην παγκόσμια Ιστορία που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους, αποτελώντας πολύτιμο μάθημα για τον σύγχρονο άνθρωπο, καθώς μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για την πραγματικότητα που βιώνει. Μία από αυτές τις στιγμές είναι και η περίοδος που προηγήθηκε του φονικού Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με επίκεντρο την ανάληψη της εξουσίας στη Γερμανία από τον Αδόλφο Χίτλερ και το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα, τους Ναζί.

Μπορεί σήμερα ο 20ός αιώνας και ειδικότερα οι δεκαετίες του '20 και του '30 να φαίνονται εποχές περασμένες και μακρινές, ωστόσο η Ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται σαν ένα αόρατο νήμα να συνδέει το παρελθόν με το παρόν.

Ποιες όμως είναι οι συνδέσεις της ανόδου του ναζισμού και της κατάλυσης της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης με την πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου; Στο ερώτημα έχουν κληθεί να απαντήσουν γενιές ιστορικών και διανοουμένων από όλα τα φάσματα της επιστήμης και της πολιτικής.

Το βιβλίο «Ο Θάνατος της Δημοκρατίας - Η πτώση της Βαϊμάρης και η άνοδος του ναζισμούΟ Θάνατος της Δημοκρατίας» του Benjamin Carter Hett δεν είναι η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία προσπάθεια να εξηγηθεί το πώς ένας δεκανέας του γερμανικού στρατού στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κατάφερε να ενσαρκώσει τη μορφή του «απόλυτου κακού» για τον κόσμο μετά από κάποιες δεκαετίες. Ο ίδιος ο συγγραφέας πιστεύει ότι είναι αναγκαία η επαναφορά του ερωτήματος σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς όσο νέες έρευνες έρχονται στο φως, η απομάκρυνση από τα γεγονότα επιτρέπει μεγαλύτερη αντικειμενικότητα και τέλος κάθε εποχή βλέπει την Ιστορία με άλλη ματιά.

Μύθοι και αλήθειες

Η άνοδος του ναζιστικού κόμματος στην εξουσία έγινε στις 30 Ιανουαρίου 1933, όταν μετά τη νίκη στις εκλογές του 1932, ο 85χρονος πρόεδρος Πάουλ φον Χίντενμπουργκ, θεωρώντας ότι μπορεί να ελέγξει τον Χίτλερ, τον διόρισε καγκελάριο. Θα ήταν όμως μονόπλευρο και ίσως αφελές να εντοπιστούν οι διαστάσεις μίας σύνθετης πολιτικής και κοινωνικής διαδικασίας στον εκρηκτικό και γοητευτικό για τις μάζες χαρακτήρα του Αυστριακού και στην αβλεψία του γερασμένου αστού πολιτικού Χίντενμπουργκ.

Ο Θάνατος της Δημοκρατίας άλλωστε δεν επήλθε σε μία στιγμή ούτε αποτέλεσε προσωπική υπόθεση. Στο βιβλίο του Hett περιγράφεται με μαεστρία αλλά και ακρίβεια το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία, από το παραδοσιακό καθεστώς, στην ήττα και την εύθραυστη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, όπου οι πολίτες είδαν εδάφη να χάνονται από τη Γαλλία και την Πολωνία και υπέστησαν τους ταπεινωτικούς όρους της Συνθήκης των Βερσαλλιών.

Το πέρασμα στην απολυταρχία δεν έγινε με μαγικό τρόπο αλλά είχε όλες τις υλικές διαστάσεις ενός πολιτικού γίγνεσθαι και ενσωματωμένα τα χαρακτηριστικά της γερμανικής μεταπολεμικής κοινωνίας και του πολιτικού προσωπικού της.

Άλλωστε οι επιδιώξεις και η ρητορεία του Αδόλφου Χίτλερ δεν ήταν άγνωστα πριν το 1933, καθώς είχε προηγηθεί το «Πραξικόπημα της Μπυραρίας» (Bürgerbräu-Putsch) στο Μόναχο το 1923 για την ανατροπή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Όχι πολλά χρόνια πριν - το 1919 - και κάτω από την επίδραση της Σοβιετικής Επανάστασης και υπό το πρίσμα της αντιπαλότητας μέσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, είχε καταπνιγεί η Εξέγερση των Σπαρτακιστών, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της κομμουνιστικής προοπτικής και μία «ομιχλώδη» κατάσταση στους Σοσιαλιστές.

Η ουτοπία του Χίτλερ

Ο Hett δεν μένει σε μία στεγνή απεικόνιση των συσχετισμών της εποχής, καθώς δίνει και τις ερμηνείες που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να κατανοήσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο ο Χίτλερ πέρασε από τις οργισμένες ομιλίες σε μπυραρίες και τη φυλάκιση, στην Καγκελαρία.

Η απογοήτευση του κόσμου μετά την ταπεινωτική ήττα, η οικονομική κρίση, η απώλεια εδαφών και ένας κουρασμένος πολιτικός κόσμος επέτρεψαν στο Ναζιστικό Κόμμα, που ξεκίνησε και με σοσιαλιστικά προτάγματα, να επιβάλλει μία τρομοκρατία άνευ προηγουμένου και να καταστείλει τους πολιτικούς του αντιπάλους, μέσα και έξω από το κόμμα.

Ο Χίτλερ εκμεταλλεύτηκε το πεδίο που του δόθηκε από τη συντηρητική πολιτική ηγεσία, η οποία θεώρησε ότι θα μπορούσε να τον διαχειριστεί και υποτίμησε τις προθέσεις και τις δυνατότητές του, την κουλτούρα του διχασμού που επικρατούσε στη γερμανική κοινωνία, αλλά και σε μεγάλο βαθμό παρουσίασε μία ουτοπία στους απελπισμένους από το καθεστώς πολίτες, οι οποίοι ήθελαν να πιστέψουν στην αναγέννηση του γερμανικού ιδεώδους. Απομακρύνθηκε όμως τερατωδώς από τον ρεαλισμό και τη λογική, φτιάχνοντας παραδόξως μία ψυχολογία όχλου στους ακολούθους του που έφτασαν να πιστεύουν ακόμη και τα ακραία κατασκευάσματα που ο ηγέτης των Ναζί παρουσίασε για αληθινά.

Και αν ο δρόμος για την κατάληψη της εξουσίας στρώθηκε από πολιτικούς φίλους και εχθρούς αλλά και έναν απογοητευμένο λαό, η αφορμή για την εκστρατεία τρόμου που εξαπέλυσαν οι Ναζί εναντίον αντιπάλων - όπως κομμουνιστές, σοσιαλιστές, ομοφυλόφιλοι, Εβραίοι - δόθηκε τη νύχτα που κάηκε το Ράιχσταγκ. Στις 27 Φεβρουαρίου 1933 σημειώθηκε ο εμπρησμός του γερμανικού κοινοβουλίου για τον οποίον ενοχοποιήθηκε ο Ολλανδός χτίστης Μαρίνους βαν ντερ Λούμπε, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αποτέλεσμα του εμπρησμού το προεδρικό διάταγμα με το οποίο κατεστάλησαν ατομικές ελευθερίες και ελευθερίες του Τύπου.

Ο συγγραφέας του βιβλίου επιλέγει να χρησιμοποιήσει σε πολλά σημεία μία γλώσσα ζωντανή και παραστατική για να οδηγήσει τους αναγνώστες στους διαδρόμους της γερμανικής πολιτικής την περίοδο της φωτιάς του ναζισμού, χρησιμοποιώντας ένα «μικροσκόπιο» στις αρχές του κάθε κεφαλαίου με το οποίο παρατηρεί από κοντά τους πρωταγωνιστές της περιόδου και περιγράφοντας με δραματική ένταση τις στιγμές που μία μία ενώνονταν για να φτάσουν στον πιο καταστροφικό πόλεμο της ανθρώπινης Ιστορίας. Η επιλογή του συνδυασμού ανάλυσης και αφήγησης, η φρέσκια ματιά και η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν καθιστούν τον «Θάνατο της Δημοκρατίας» ανάγνωσμα που αγγίζει το συναίσθημα και τη συνείδησή μας

Το βιβλίο του Benjamin Carter Hett: «Ο Θάνατος της Δημοκρατίας - Η πτώση της Βαϊμάρης και η άνοδος του ναζισμού» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

27
σχόλια
 1. avatar John1

  Εκτός από τους ίδιους τους Γερμανούς που έβγαλαν καγκελάριο τον ψυχοπαθή δεκανέα και του ηλίθιους εγκληματίες ναζήδες υπεύθυνοι και οι Αγγλογάλλοι που επέβαλλαν ατιμωτικές συνθήκες στη Γερμανία μετά τον Α\' παγκόσμιο

 2. avatar κουλης

  ειναι εχθρος μου ο χιτλερ να καταλαβετε οτι ειναι η πατριδα μου τα χανια

 3. avatar ΚΛΕΩΝ

  Πως?
  Ειπε οτι ακριβως ηθελαν να ακουσουν...
  Απευθυνοταν σε αγραμματους και ατομα χωρις καμια κριτικη ικανοτητα!
  Απλα πραματα!
  Το ειδαμε αλλωστε και το 2015 στην Ελλαδα!

  1. avatar κουλης

   ο χιτλερ ειναι εχθρος μου σκοτωσε τους συμπατριωτες μου απο την καταγωγη μου τα χανια

 4. avatar slobontan

  Διαβάζοντας τα σχόλια των αναγνωστών (;) και σε άλλες παρόμοιες δημοσιεύσεις βλέπει κανείς να εκκολάπτεται το αυγό του ΝΕΟ-φιδιού.
  Είναι απορίας άξιον πως τα τερατώδη εγκλήματα του φασισμού-ναζισμού μπαίνουν στην άκρη και αποτιμάται με θετικούς όρους μια αιματηρή ιδεολογικά και κυριολεκτικά εποχή της πολιτισμένης ανθρωπότητας. Η ¨αναθεώρηση¨ της Ιστορίας έδωσε το βήμα και τη δήθεν γνώση σε κάθε αντικοινωνικό και αστοιχείωτο πρόσωπο να νομίζει ότι μπορεί να κρίνει ή τη Δημοκρατία που δε γνωρίζει και δε σέβεται ή τον ναζισμό που του πασάρουν οι φυλλάδες και οι ιστοσελίδες εν δυνάμει δολοφόνων!

 5. avatar σουρταφερτας

  και η δημοκρατια ειναι καλυτερη τωρα βασισμενη στο αρπαξε να φας κλεψε να χεις κ οι φτωχοι πληρωνουσει το μαρμαρο!!

 6. avatar Andreas D

  ΤΟΣΟ ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ Η ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΙΣΑΣΤΕ ;;!!
  ΑΝΟΗΤΟΙ, ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ. ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΝΤΟ ΣΑΣ...ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΕΔΑΦΗ, ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ... ΓΕΡΜΑΤΣΟΛΙΑΔΕΣ, ΚΟMΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ ΤΟΥ \"ΠΙΣΤΕΥΩ\" ΣΑΣ.
  Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΔΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ.

 7. avatar ????/

  Και πως έπεσε η Ρωσία στον εφιάλτη του κομμουνισμού;

 8. avatar Νικόλας Καλησπέρης

  Αυτή η καραμέλα με τους γερμανοτσολιάδες 80 χρόνια μετά και η ταύτιση τους με κάθε μη κομμουνιστή έλληνα πατριώτη μήπως βρώμησε και θα έπρεπε να σταματήσει επιτελους ;
  Μου είπαν ότι είμαι και καλά γερμανοτσολιας επειδή φοίτησα στη γερμανική σχολή Αθηνών !
  Αδεια σταλινικά αφιονισμένα κεφάλια ... ως πότε;
  Νικόλας Καλησπέρης

  1. avatar Xountalas

   Σημασία έχει κολλητέ και ποιος σε λέει γερμανοτσολιά.Αν σε λένε οι σταλινοτσολιαδες είναι ΤΙΤΛΟΣ ΤΙΜΗΣ. Νιώθω άσχημα εγώ προσωπικά αν δεν με βρίσουν οι γραικυλοι, νιώθω ότι κάτι κάνω λάθος.

   1. avatar slobontan

    Ενώ αν σε λένε οι δικοί σου τι είναι;
    Τέτοιο παράσημο να το φοράτε στο πέτο, όταν ΞΑΝΑσφάζετε ...

 9. avatar Ερχεται

  Σιγα σιγα.ειναι πολλοι οι κρυφοφασιστες που ευκολα θα πεταγαν ενα μεταναστη στη θαλασσα,ευκολα θα φυλακιζαν ενα διαδηλωτη,ευκολα θα διαπομπευαν εναν ομοφιλοφυλο και ευκολα θα καλωσοριζαν αυταρχικο καθεστως.ειναι ολοι αυτοι που ευκολα σκυβουν το κεφαλι και γινονται σε μια νυχτα γερμανοτσολιαδες χωρις να το καταλαβουν.

 10. avatar Βασίλειος ο Β’

  Πώς παραδόθηκε η Ρωσσία στον εφιάλτη του Κουμουνισμού.

 11. avatar NS blogspot.com

  1920s Η Γερμανία ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό. Οι Junkers διάφοροι Γερμανοί αριστοκράτες και οι Εβραίοι τραπεζίτες απέχουν επιδεικτικά από την πείνα του Γερμανικού λαού . Απο την άλλη Μπολσεβίκοι εργατοπατέρες υποβοηθουμενοι από την μαμα ΕΣΣΔ με σύνθημα εξευτελιστε την Γερμανική Ιστορία τα σύμβολα θέλουν να καταλάβουν την Εξουσία με τα όπλα όπως πάντα . Δολοφονίες προπηλακισμοί και εξευτελισμοί ήταν στην ημερήσια διάταξη από τους Εβραίομπολσεβικους. Όμως υπήρξε μια δύναμη που τα συμφέροντα τους ηταν αντίθετα και από των κομμουνιστών και απο των τραπεζιτών το NSDAP.

  1. avatar John1

   Ναι ήταν τόσο ηλίθιοι οι ναζί που τους πείραζαν μόνο οι Εβραϊκής καταγωγής τραπεζίτες, οι υπόλοιποι ήταν καλοί.. Διώξανε όλους τους Εβραίους επιστήμονες Αινστάιν κλπ, ο πανηλίθιος Χίμλερ έλεγε για Jewish science μέχρι όταν οι ηπα είχαν σχεδόν ολοκληρώσει την ατομική βόμβα. Τόσα εκατομμύρια Γερμανοί,Τσεχοσλοβάκοι κλπ εβραϊκής καταγωγής που πολλοί από αυτούς αισθάνονταν Γερμανοι κλπ αντί να τους πάρει στρατιώτες o Χίτλερ τους έστελνε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αντί να στρατολογήσουν (οι υπανθρωποι ναζί) εκατομμύρια Ουκρανούς κλπ που μισούσαν το Στάλιν τους φέρθηκε τα ίδια και χειρότερα κλπ....

  2. avatar slobontan

   Ευτυχώς που οι Ναζί ΔΕΝ τα είχαν καλά με το κεφάλαιο!!!!
   Ψάξε λίγο στο διαδίκτυο για τις εταιρείες που πλούτισαν επί ναζισμού και μπορεί (λέμε τώρα) να αλλάξεις γνώμη), αλλά και ολίγον σκεπτόμενος (;) μπορεί να καταλάβεις ποιοι πλούτιζαν από τον επανεξοπλισμό (αρχικά) και τον Πόλεμο που ΑΡΧΙΣΕ η ναζιστική Γερμανία (στη συνέχεια). Πάντως τα εργοστάσια ΔΕΝ τα είχαν τα φτωχαδάκια που σκοτώθηκαν στα Μέτωπα!
   Και κάτι ακόμα: Τα εκατομμύρια που κέρδιζαν τα SS τα ξέρεις πόθεν έρχονταν;

  3. avatar ηταν

   Αυτη η δυναμη που στελνε ελληνες αιχμαλωτους στο αουσβιτς.αλλα τι σε νοιαζει εσενα.γερμανοτσολιας θα ησουνα.αλλα και παλι τα εχεις μαθει λιγο λαθος κανε μια προσπαθεια ακομα να μαθεις πως ο χιτλερ προωθουσε μανιωδως το ιδιωτικο κεφαλαιο και τις μεγαλες επενδυσεις και η μανια του να ξεπαστρεψει τους εβραιους ξεκινησε γιατι ηταν μικρομεσαιοι επιχειρηματιες και χαλαγαν την πιατσα στους μεγαλοκαρχαριες του κεφαλαιου.στο αουσβιτς η στο νταχαου πχ παρηγαγαν εξαρτηματα μηχανων για την bmw.αιντε ξυπνα οραματιστη της καταντιας

   1. avatar ΓΙΑΓΚΟΣ-Μ

    Ο Χίτλερ ασφαλώς και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σφαγείς του 20ου αιώνα. Ως προς το θέμα της οικονομίας όμως, δεν προωθούσε μανιωδώς το ιδιωτικό κεφάλαιο όπως λες, απλώς τα είχε καλά με μια μερίδα επιχειρηματιών που των στήριζαν, όσοι δεν τον στήριζαν τους δήμευε περιουσίες. Επίσης στη ναζιστική Γερμανία είχαν γίνει πολλές κρατικοποιήσεις εταιριών, όπως οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι που επανήλθαν στο κράτος το 1937.

    1. avatar πνευμα αντιλογιας

     https://info-war.gr/apo-ton-tisen-ke-ton-kroup-stin-thyssenkrupp/

     1. avatar ΓΙΑΓΚΟΣ-Μ

      Αυτοί είναι μια μερίδα επιχειρηματιών που στήριζαν το Χίτλερ. Από κει και πέρα η αλήθεια είναι ότι έγιναν και κρατικοποιήσεις.

  4. avatar Yuli Martof

   Ουστ ναζι

 12. avatar Οι γερμανοι δεν θελουν

  και μεγαλη βοηθεια να εκτραπουν προς ακροδεξιες και φασιστικές αντιλήψεις, ειναι πολυ ευκολο για αυτους και το κανουν σε καθε ευκαιρία, πρώτος, δεύτερος παγκόσμιος, εε, ευρω και δεν συμμαζεύεται και ποιος ξερει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον με αυτους, στα χερια τους εχουν δεινοπάθησε ολες οι γενεές των Ευρωπαίων πολιτών και οχι μόνο

 13. avatar καποιοι

  δυστυχως μες τη βλακεια τους ονειρευονται χουντες χωρις να ξερουν τι κανουν αλλα θα το λουστουμε ολοι μαζι

  1. avatar Xountalas

   Κάποιοι μας φόρεσαν το Κλεπτοδημοκρατικο τόξο καί τό λουστηκαμε πατωκορφα.Χιλιαδες αυτοκτόνησαν, χιλιάδες μετανάστευσαν και τώρα το Κλεπτοδημοκρατικο τόξο κάνει το μεγαλύτερο ΕΓΚΛΗΜΑ στην ιστορία του Ελληνισμού: αντικατάσταση πληθυσμού, φέρνοντας εκατοντάδες χιλιάδες τριτοκοσμικων μουσουλμάνων.Και κάποιοι, ονειρεύονται Χούντες... Άκουσον άκουσον!!!!

   1. avatar απαντηση

    Δεκαχρονου.μη μας εξηγεις την πορεια σου στο φασισμο δεν θα δικαιολογηθει η βλακεια που κουβαλας.η ελειψη μορφωσης φταιει παντως ετσι ενημερωτικα στο λεω

 14. avatar Πώς παραδόθηκε η Ελλάδα στον εφιάλτη της αγοροπωλησίας

  1. Λεφτά υπάρχουν
  2. Success stories
  3. Όλα τα σκίζω (όλα)
  και (last if not least)
  4. Βρέχει λεφτά στη στράτα μου κι εγώ κρατάω ομπρέλα
  .
  συνεχίζεται

 15. avatar Γύπας

  Όπως θα παραδώσουν και την χώρα μας και όχι μόνο οι κυβερνώντες αν δεν αλλάξουν πολιτική !!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει