Σε μια τιμητική βραδιά με έντονο το κλίμα της συγκίνησης παρουσιάστηκε το τελευταίο βιβλίο του εκλιπόντος Νίκου Λεούση -που έφυγε από την ζωή στις 4 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 79 ετών- στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, επί της Σταδίου, την Πέμπτη στις 22 Σεπτεμβρίου.

Οι Εκδόσεις Φερενίκη και η αλυσίδα πολιτισμού ΙΑΝΟΣ διοργάνωσαν μια όμορφη εκδήλωση με αφορμή την παρουσίαση του αποχαιρετιστήριου βιβλίου του επιτυχημένου διαφημιστή με τίτλο «Το ξύπνημα του Μένιππου».

Για το έργο του ανθρώπου που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τον χώρο της διαφήμισης -μεταξύ άλλων δημιούργησε την τρίτη παλαιότερη διαφημιστική εταιρεία στην Ευρώπη και την 15η σε όλο τον κόσμο- μίλησαν ο εκδότης Χρήστος Ζαμπούνης, η πρώην Υπουργός Λούκα Κατσέλη, ο καθηγητής εγκληματολογίας Νέστωρ Κουράκης και η επικοινωνιολόγος Φαίη Λεούση, ενώ αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο διάβασε ο ηθοποιός Αντώνης Λουδάρος.

Ποιος ήταν ο Νίκος Λεούσης

Νίκος Λεούσης

Έχοντας συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με το χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας, ο Νίκος Λεούσης μπορεί να έφυγε από την ζωή, όμως η σπουδαία παρακαταθήκη που άφησε πίσω του θα κρατά τη μνήμη του για πάντα ζωντανή. Αρκετά πρωτοπόρος για την εποχή του, η επαγγελματική του καριέρα ξεχώρισε για τις αμέτρητες επιτυχίες και καινοτόμες ιδέες του. Ιδρύοντας την τρίτη παλαιότερη διαφημιστική εταιρεία στην Ευρώπη και τη 15η στον κόσμο την Ι.Ν. Λεούσης την οποία και διηύθυνε επί δεκαετίες- η επικοινωνία πρωταγωνίστησε στην ζωή του για περίπου 60 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του δημιούργησε εκ του μηδενός 20 εταιρείες, περίπου, ενώ εκλέχθηκε ως Πρόεδρος της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος τρεις φορές και επανειλημμένα στη θέση του Γενικού Γραμματέα της. Επίσης, υπηρέτησε για 39 χρόνια στο ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και για 4 χρόνια ως μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ.

Η αγάπη του για την επικοινωνία τον ώθησε να συγγράψει, εκτός από αρκετά άρθρα και δημοσιεύσεις, και τρία βιβλία «Winning in Business & Politics – The Strategic Delta (Libri Publications» Oxford, United Kingdom, 2012), «Τι καθήκει; Οδοιπορικό στα 200 νεότερά μου χρόνια» (Πληθώρα, 2020) και «Το ξύπνημα του Μένιππου» (Εκδόσεις Φερενίκη, 2022).

Λίγα λόγια για το τελευταίο βιβλίο του Νίκου Λεούση «Το ξύπνημα του Μένιππου»

Η αδιαφορία ενός κυνικού φιλοσόφου, από τη μια πλευρά, και η αδιαλλαξία ενός βαρκάρη, από την άλλη, οδηγούν σε μια μεγάλη ανατροπή της τάξης των πραγμάτων που επικρατεί επί χιλιάδες χρόνια: Πλέον ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να είναι αιώνιοι. Το πράγμα που φαίνεται ασήμαντο γίνεται με τα χρόνια εξαιρετικά σημαντικό.

Ο κυνικός φιλόσοφος αφυπνίζεται ένα πρωί και βλέπει πεντακάθαρα μπροστά του τους κινδύνους, στους οποίους έχει μπει η ανθρωπότητα, και από κυνικός φιλόσοφος μετατρέπεται σε ένθερμο Έλληνα, που νιώθει ως αποστολή του να ξαναφέρει τα πράγματα στην προηγούμενη τάξη. Το θέμα, όμως, δεν είναι απλό. Διαβάστε τη μάχη που καλείται να δώσει και παρακολουθήστε μια εξέλιξη ελληνικής ιστορίας, που ενώνει την αρχαιότητα με τη σύγχρονη Ελλάδα.

Γιατί η Ελλάδα μπορεί να μην υπάρχει ως κράτος, υπάρχει όμως ως πολιτική συνιστώσα τόσο στον αλεξανδρινό κόσμο όσο και στο Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι εξελίξεις οδηγούν στην ελληνική αφύπνιση και στη σημερινή Ελλάδα της δημοκρατίας, της προόδου και του πολιτισμού.

Δείτε την τιμητική εκδήλωση που οργανώθηκε με αφορμή την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Νίκου Λεούση «Το ξύπνημα του Μένιππου»