Η μεγάλη στιγμή για τους λάτρεις της Eurovision έφτασε. Στις 22:00 ξεκίνησε ο Α’ Ημιτελικός της Eurovision. Έπειτα από εντατικές πρόβες, η ελληνική συμμετοχή με την Αμάντα Γεωργιάδη και το τραγούδι «Die together», είναι πανέτοιμη να μαγέψει και να διεκδικήσει μια θέση στον τελικό του Σαββάτου.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Τορίνο, Άγις Μενούτης, η ελληνική συμμετοχή είναι ανάμεσα στα φαβορί για τη νίκη απόψε. Στη χτεσινοβραδινή γενική πρόβα τη βαθμολογία τους έδωσαν οι εθνικές επιτροπές και η Αμάντα Γεωργιάδη καταχειροκροτήθηκε για την ερμηνεία της από τους δημοσιογράφους στο Κέντρο Τύπου.

Κατά τον απεσταλμένο της ΕΡΤ: «τα προγνωστικά λένε ότι Ελλάδα, Ουκρανία και Νορβηγία θα είναι τα τρία φαβορί κι από ότι φαίνεται η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πρώτη στη χθεσινή γενική πρόβα όπου ψήφισαν οι 17 εθνικές επιτροπές των χωρών που συμμετέχουν στον Α΄ημιτελικό καθώς και οι επιτροπές της Γαλλίας και της Ιταλίας. Από εκεί και πέρα Αρμενία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Λετονία αναμένεται να είναι μέσα στη δεκάδα ενώ αουτσάιντερ θεωρούνται Μολδαβία, Αυστρία και Αλβανία».

Η Λάουρα Παουζίνι, ο Μίκα και ο Αλεσάντρο Κατελάν είναι οι οικοδεσπότες του Πρώτου Ημιτελικού ενώ απόψε είναι η σειρά του τηλεοπτικού κοινού, για να ψηφίσει. Το αποτέλεσμα αυτό και το χτεσινό των επιτροπών θα καθορίσουν τις δέκα χώρες, που θα περάσουν στον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου.

Πώς ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Η ΕΡΤ έδωσε στη δημοσιότητα τους κωδικούς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού για να ψηφίσουν την Ελλάδα στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2022. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα, με την Αμάντα Γεωργιάδη, διαγωνίζεται στη 15η θέση.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Α’ Ημιτελικό

  1. Αλβανία
  2. Λετονία
  3. Λιθουανία
  4. Ελβετία
  5. Σλοβενία
  6. Ουκρανία
  7. Βουλγαρία
  8. Ολλανδία
  9. Μολδαβία
  10. Πορτογαλία
  11. Κροατία
  12. Δανία
  13. Αυστρία
  14. Ισλανδία
  15. Ελλάδα
  16. Νορβηγία
  17. Αρμενία

Μετά από τα 17 τραγούδια που διαγωνίζονται θα προβληθεί μια προεπισκόπηση 1 λεπτού για δύο από τις πέντε χώρες που δεν συμμετέχουν σε κανέναν ημιτελικό (Big Five): Γαλλία και Ιταλία. Αυτές οι προεπισκοπήσεις ηχογραφήθηκαν χθες στις πρόβες της κριτικής επιτροπής. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η ψηφοφορία, που θα στείλει 10 χώρες στον τελικό του Σαββάτου.