Η κοινωνία όπως την ξέραμε άλλαξε πριν δυο χρόνια και πλέον έχουμε μπει στην αρχή μιας νέας εποχής όπου προσπαθούμε να καταλάβουμε τι μας επιφυλάσσει. Ένα reset στις συνήθειες που είχαμε και ο νέος κώδικας επικοινωνίας είναι μπροστά μας για να τον εξερευνήσουμε. Όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, η τέχνη μιμείται την ζωή αλλά αυτή η μίμηση ίσως είναι μια αντανάκλαση της πραγματικότητας.

Κάπως έτσι λοιπόν, η Apple TV+ μας έδωσε άλλο ένα μάθημα για το επόμενο επίπεδο των σειρών του μέλλοντος, – μετά από τις πολύ ποιοτικές και πρωτότυπες σειρές που βγάζει τελευταία – με την συμβολική ονομασία SEVERANCE, να μην είναι καθόλου συμπτωματική την μετά COVID εποχή.

Στα 9 επεισόδια του ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ, ακολουθούμε μια παρέα εργαζόμενων η οποίοι δουλεύουν στην LUMON, μια μυστηριώδης εταιρία συλλογής μακροδεδομένων, όπου χειρουργικά έχουν μεταβεί σε έναν διαχωρισμό μνήμης εργασίας και προσωπικής ζωής. Αυτό σημάνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν άγνοια για την προσωπική τους ζωή και μνήμη όσο εργάζονται τις ώρες της δουλειάς τους και το αντίθετο όσο είναι στα σπίτια τους.

Οι ήρωες μας είναι η Helly (Britt Lower) μια νέα εργαζόμενη που βρίσκει εκεί τους άλλους 3 της παρέας, τον Dylan (Zach Cherry), τον Irving (John Torturo) και τον επικεφαλή της ομάδας Mark (Adam Scott).

Η χημεία τους φέρνει πιο κοντά ώστε να καταλάβουν ότι ο εξωτερικός τους εαυτός εκτός δουλειάς έχει αποφασίσει για αυτή την επιλογή του διαχωρισμού ως μια σωστή κίνηση για κάποιο λόγο που δεν μπορούν να γνωρίζουν, όσο και να προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτό με άκαρπες προσπάθειες.

Το μόνο που τους γίνεται γνωστό είναι ένα ακόμη τμήμα σε άλλο όροφο, το τμήμα του design με επικεφαλή τον Burt (Christopher Walken) – ο οποίος καταπληκτικός ηθοποιός Walken προτάθηκε για τον ρόλο από τον κολλητό του φίλο και εκπληκτικό για άλλη μια φορά στην ερμηνεία, Turturro, όπου τους βλέπουμε σε μια σχέση ρόλου έκπληξη. Ο Irvin και Burt λοιπόν, έρχονται κοντά για λόγους που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει – προσφέροντας οσκαρικες ερμηνείες – αλλά η καρμική τους σχέση φέρνει αυτά τα δυο τμήματα της εταιρίας κοντά, μετά από δεκαετίες διαμάχης. Όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από την μύτη της υπευθύνου συμβούλου της εταιρίας Harmony (Patricia Arquette), η οποία λογοδοτεί μόνο με τους αόρατους – για εμάς το κοινό – συμβούλους και γραμματείς της Lumen Industries.

Εκτός από όλες αυτές τις εκπλήξεις πολύ γνωστών ηθοποιών στο παλμαρέ του πρωτότυπου σεναρίου θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, έχουμε και τον Ben Stiller ο οποίος είναι ο δημιουργός και σκηνοθέτης όλου αυτού του πρότζεκτ, το οποίο έγραψε εδώ και λίγα χρόνια. Ένα άλλο εκπληκτικό στοιχείο της σειράς είναι η φωτογραφία και τα οπτικά εφέ, τα οποία μας βρίσκουν σε μίνιμαλ αισθητική που μας θυμίζει Matrix και Lost.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Σε γενικές γραμμές δεν υστερεί σε κανέναν τομέα (ερμηνείες,μοντάζ,σκηνοθεσία,σενάριο,μουσική), προσφέροντας μας την πρώτη μεγάλη σειρά του 2022 και ίσως μια από τις καλύτερες της χρονιάς – και όχι μόνο. Η εμπειρία της θέασης της είναι τόσο μοναδική που θα ήταν καλό να μην αποκαλύψω τίποτα άλλο για το νόημα της καθώς και για τους ρόλους.

Το μόνο που μπορώ να πω σαν σπαζοκεφαλιά είναι ότι το πραγματικό cliffhanger δεν έρχεται στο τελευταίο επεισόδιο αλλά στο προηγούμενο, ασχέτως που η σειρά πήρε πόντους λόγω του καταπληκτικού φινάλε της πρώτης σεζόν που μας άφησε με την αγωνία της αναμονής για την ήδη επίσημη ανανέωση της για επόμενη σεζόν. Μια σειρά που «ψηλώνει» αισθητικά και ποιοτικά την Apple TV+ αλλά και το επίπεδο των νέων σειρών γενικότερα.