Τέσσερις συναυλίες διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης, μία σε κάθε περιφερειακή ενότητα, με το μουσικό σχήμα «Σύνολο 15+Ορχήστρα Κρήτης» και διευθυντή ορχήστρας τον διεθνούς φήμης αρχιμουσικό Αλέξανδρο Μυράτ,.

Με τη στήριξη της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, καθώς και των δήμων Αγίου Νικολάου, Ηρακλείου και Χανίων, οι συναυλίες θα δοθούν την Κυριακή των Βαΐων, 5 Απριλίου, στο κινηματοθέατρο «Ρεξ» στον Άγιο Νικόλαο, τη Μεγάλη Δευτέρα, 6 Απριλίου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο, τη Μεγάλη Τρίτη, 7 Απριλίου, στην αίθουσα «Παντελή Πρεβελάκη» στο Ρέθυμνο και τη Μεγάλη Τετάρτη, 8 Απριλίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, στα Χανιά.

Οι συντελεστές των συναυλιών, σε συνέντευξη στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του Αλέξανδρου Μυράτ, αναφέρθηκαν σε αυτές και τη σημασία τους. Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Κώστας Φασουλάκης, κάλεσε τους πολίτες του νησιού να αγκαλιάσουν με τη συμμετοχή τους τις μοναδικές κλασσικές συναυλίες. «Το μεγαλύτερο μέρος των συντελεστών, πρέπει να τονιστεί, είναι καλλιτέχνες προερχόμενοι από την Κρήτη και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ το καλοκαίρι ευελπιστούμε να υπάρχει συνέχεια στη συνεργασία με την Ορχήστρα Κρήτης και τον κ. Μυράτ» υπογράμμισε.

«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι στην Κρήτη για τις συγκεκριμένες συναυλίες. Για πρώτη φορά, άνθρωποι που έρχονται από ορίζοντες διαφορετικούς θα καθίσουν μαζί και θα προσπαθήσουμε όλοι να κάνουμε αυτό που εξυπακούεται όταν χρειάζεται να γίνει μουσική, να γίνουμε ένα. Αν δεν υπάρξει το ένα δεν υπάρχει μουσική. Αυτή είναι η ευθύνη η μία, να ενώσω ανθρώπους που έρχονται από διαφορετικές εμπειρίες, ώστε να πούμε κάποια στιγμή ότι η Κρήτη έχει ορχήστρα». «Μία ορχήστρα είναι “εργαλείο” αυτό είναι σαφές και αυτονόητο, αλλά μπορεί να είναι και εργαλείο ανάπτυξης, όχι μόνο πολιτισμικής αλλά και οικονομικής. Είναι σημαντικό η Κρήτη, σαν μεγάλη δύναμη που είναι, να έχει ένα τέτοιο “εργαλείο” στην “πανοπλία” της», δήλωσε ο Αλέξανδρος Μυράτ. Πρόσθεσε ότι οι συναυλίες, και με τη στήριξη της Εκκλησίας Κρήτης, θα είναι θρησκευτικού χαρακτήρα.

Στις συναυλίες και τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης αναφέρθηκαν, επίσης, η υψίφωνος Κατερίνα Δοξαστάκη, ο διευθυντής χορωδίας «Cantilena» Χανίων, Γιώργος Καλούτσης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής «Σύνολο 15 + Ορχήστρα Κρήτης» Νίκος Περράκης.

Οι συναυλίες θα ξεκινήσουν στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα φωνητικής και ορχηστρικής μουσικής των W. A. Mozart, J.S. Bach, G.B. Pergolesi, E. Elgar, G. Faure, J. Pachelbel και A. Part.