Σαράντα χρόνια ανυπότακτης παρουσίας στον ελληνοαμερικανικό χώρο για την αλήθεια της γλώσσας, της ιστορίας και της κληρονομιάς μας συμπλήρωσε φέτος το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) Νέας Υόρκης και στο πλαίσιο τον εορτασμών του παρουσίασε μια καλοδουλεμένη παράσταση-αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη. Περισσότερα από δυο χιλιάδες άτομα, το Σάββατο το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Κολεγίου Χάντερ στο Μανχάταν, καταχειροκρότησαν τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν και τίμησαν με την παρουσία τους το ΚΕΠ και τον συνθέτη που ανέβασε την Ελλάδα πιο ψηλά.

Οι υπέροχοι ερμηνευτές Βασίλης Λέκκας, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώτα Νέγκα, ‘Αννα Λινάρδου και Νίκος Κουρουπάκης, μαζί με τη θαυμάσια χορωδία του ΚΕΠ, παρουσίασαν αντιπροσωπευτικό δείγμα της αξεπέραστης μουσικής δημιουργίας του Μίκη Θεοδωράκη, σε έργα Ελλήνων που σφράγισαν με το ύφος και το λόγο τους τη σύγχρονη ελληνική ποίηση, όπως των Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσου, Αναγνωστάκη, Ελευθερίου, Λειβαδίτη, Χριστοδούλου, Καμπανέλη και άλλων.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης χορευτική εμφάνιση και προβολή βίντεο με αποσπάσματα από συναυλίες και συνεντεύξεις του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και απαγγελία του Μάνου Κατράκη από το ‘Αξιον Εστί.

Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας είχε ο Κώστας Μπαλταζάνης (κιθάρα) και στην ορχήστρα συμμετείχαν οι: Αρετή Γιοβάνου (πιάνο), Παναγιώτης Ανδρέου (μπάσο), Κώστας Ψαρρός και Χρήστος Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Γιώργος Μανιάτης (ντραμς), Γιώργος Σπανός (κρουστά) και Livio Almeid (φλάουτο).

Με την ερμηνεία του τραγουδιού «Της ξενιτιάς» εμφανίστηκε στην σκηνή ένας μετανάστης-χορευτής, ο Πέτρος Φουρνιώτης, δίνοντας μια αλλιώτικη νότα στην όλη εκδήλωση. Ακολούθησε ο Ζορμπάς, με χορό και τραγούδι, ενώ είχε προηγηθεί προβολή της χαρακτηριστικής σκηνής από την ομώνυμη ταινία και στιγμιότυπο με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον ‘Αντονι Κουίν, σε συναυλία στη Γερμανία.

Κορυφαία στιγμή της παράστασης ήταν όταν ο Βασίλης Λέκκας και στη συνέχεια όλοι οι καλλιτέχνες, μαζί με το κοινό, ερμήνευσαν το τραγούδι «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις», δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα. Τέλος, με ένα τραγούδι-κάλεσμα «μη παρακαλώ σας μη/μη λησμονάτε τη χώρα μου» οι θεατές απέδειξαν, για μια ακόμη φορά, την ακατάλυτη σχέση τους με όλα εκείνα που συνθέτουν την ταυτότητά τους.

Εκ μέρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη παρέστη ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης στήριξε από την αρχή της ιδρύσεώς του το ΚΕΠ και μας συμπαραστάθηκε για την ανάδειξη και προβολή στην Αμερική των πολιτιστικών στοιχείων του λαού μας και απόψε θα ταξιδέψουμε στην χώρα της ποίησης και της αντίστασης» τόνισε ο πρόεδρος του ομογενειακού αυτού φορέα, Ηρακλής Κρεμμύδας, καλωσορίζοντας τους θεατές μαζί με την αντιπρόεδρο, Ελένη Δρίβα.

Αναφερόμενος στην 40χρονη πορεία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, ο κ. Κρεμμύδας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μέσα σ’ αυτή την τεσσαρακονταετία συνεργάστηκαν με τον ΚΕΠ αρκετοί σημαντικοί δημιουργοί του μουσικού, θεατρικού και λογοτεχνικού χώρου, ενώ στο ΚΕΠ πρωτοεμφανίστηκαν και αναδείχτηκαν πολλοί νέοι, ταλαντούχοι καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στη Νέα Υόρκη».

Μιλώντας για το Μίκη Θεοδωράκη υπογράμμισε ότι η παράσταση, που έφερε τον τίτλο «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις», ήταν αφιερωμένη στον κορυφαίο μας συνθέτη, ο οποίος «με τη μουσική και τους αγώνες του αποτελεί μέχρι σήμερα πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες. Αρκεί να φανταστούμε για λίγο την Ελλάδα χωρίς το Μίκη Θεοδωράκη».