Λένε πως το Netflix παραμένει αξεπέραστο στις true crime σειρές και η αλήθεια είναι πως έχει φτιάξει ουκ ολίγα διαμαντάκια στο είδος.

Και αυτή τη φορά μας φέρνει το πολυαναμενόμενο «Fear City: Νέα Υόρκη εναντίον Μαφίας», τη γιγαντιαία ομοσπονδιακή επιχείρηση κατά των λεγόμενων 5 οικογενειών της πόλης, των αιμοδιψών μαφιόζικων φατριών που έλεγχαν το οργανωμένο έγκλημα ως και τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Εγκέφαλος ήταν εδώ ο Σαλβατόρε Μαραντζάνο, που χώρισε το εγκληματικό συνδικάτο της Νέας Υόρκης σε 5 οικογένειες το 1931, όταν ξεπήδησε νικητής στον αιματοβαμμένο εσωτερικό πόλεμο ξεκαθαρίσματος της Μαφίας.

Αυτός ήταν ο άνθρωπος που επαναδιοργάνωσε την ιταλο-αμερικανική Μαφία, αποδίδοντας τους 5 πυλώνες της: Μπονάνο, Κολόμπο, Γκαμπίνο, Τζενοβέζε και Λουκέζε.

Η Επιτροπή ήταν η διοικούσα αρχή της Μαφίας και είχε για πρώτο «νονό των νονών» τον Λάκι Λουτσιάνο. Αφού έκαναν ό,τι άνομο και μαύρο έκαναν για δεκαετίες ολόκληρες, κάποια στιγμή η Αμερική αποφάσισε πως ήταν ώρα να αντιπαρατεθεί μαζί τους.

Η Νέα Υόρκη συγκεκριμένα, που συνεργάστηκε με τους πράκτορες του FBI για να τα βάλει μαζί τους.

Η σειρά ντοκιμαντέρ τα έχει όλα: από μαρτυρίες ανθρώπων που γνώριζαν πράγματα και καταστάσεις μέχρι και τους ίδιους τους ομοσπονδιακούς πράκτορες. Ακόμα και ο Ρούντολφ Τζουλιάνι μιλάει, αλλά και πρώην γκάγκστερ.

Το «Fear City: Νέα Υόρκη εναντίον Μαφίας» είναι διαθέσιμο στο Netflix από τις 22 Ιουλίου…