Αν δεν έχετε οργανώσει κάτι την Κυριακή του Πάσχα και δεν δηλώνετε πολύ φανατικοί της ιδέας του να ετοιμάσετε κάτι στο σπίτι, σηκώστε το τηλέφωνο και κλείστε τραπέζι σε κάποια από τις ταβέρνες που ακολουθούν.

Την τιμητική τους σε αυτές έχει, φυσικά, το κρέας, και μάλιστα στη σούβλα. Αρνάκι, κοκορέτσι και ό,τι άλλο παραδοσιακό βάλει ο νους σας θα βρίσκεται στη διάθεσή σας. Και, μάλιστα, χωρίς να κουραστείτε καθόλου!

Χριστόφορος

Από τις παλαιότερες και πιο διάσημες ταβέρνες στην «πιάτσα» των Καλυβίων. Ο Χριστόφορος (Μιχ. Καλαβρυτινού 11) πρωτολειτούργησε τη δεκαετία του ‘60 ως Βοσκοπούλα, ενώ με την ανάληψη των ηνίων από το γιο του ιδιοκτήτη κυρίου Αθανασίου Ράπτη μετονομάστηκε σε Χριστόφορος.

Γενναίες, χορταστικές μερίδες με υπέροχες κρεατολιχουδιές γεμίζουν το τραπέζι. Παϊδάκια αρνίσια, μοσχαρίσια σταβλίσια, μεζεδάκια από αρνί, συκωταριά τηγανητή, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, γουρουνόπουλο σούβλας, κατσικάκι στη γάστρα, γίγας μπιφτέκι Χριστόφορος στις προτάσεις που θα δυσκολέψουν τις επιλογές σας.

Μαγγίνας

Σε ένα αλσάκι στα Μελίσσια (Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως 1) ο Μαγγίνας αποτελεί σταθερή αξία στην κρεατοφαγία από το 1948. Απλή ταβέρνα που προσφέρει τίμιο φαγητό σε λογικές τιμές και μερίδες.

Εκτός του αρνιού –που θα το δείτε να γυρίζει–, θα έχουν και παραδοσιακό κοκορέτσι, καθώς και άλλα κλασικά πιάτα τα οποία θα συνοδεύονται από ποικιλία ορεκτικών και κρασί της οικογένειας.

Ρεμούτσικο

Συγκαταλέγεται στις πιο κλασικές επιλογές στην πόλη για το, σωστά ψημένο, κρατσανιστό του παϊδάκι. Το Ρεμούτσικο είναι μια οικογενειακή ταβέρνα στην Άγιο Δημήτριο (Αγ. Δημητρίου 120) που θα λατρέψετε τόσο για την φιλική ατμόσφαιρα, όσο και για τα νόστιμα πιάτα του.

Εκτός από τα καλούδια της σούβλας δοκιμάστε ζεστές σούπες, κοντοσούβλι, χωριάτικο λουκάνικο, σπιτική πίτα κ.α.

Το Τζάκι

Κλασική χασαποταβέρνα που λειτουργεί από το 1975 στην κεντρική πλατεία του Πολυδενδρίου. Το Τζάκι τιμά αποκλειστικά την ελληνική κρεατοφαγία και φημίζεται για τις μερίδες τεραστίων διαστάσεων, τις οποίες δεν τσιγκουνεύεται καθόλου!

Εξαιρετικό κοκορέτσι και κοντοσούβλι, τεράστια σπαλομπριζόλα, νοστιμότατα παϊδάκια, φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και ψωμάκι στα κάρβουνα να γλείφετε και τα δάχτυλά σας. Αν το επισκεφτείτε σαββατοκύριακο, κάντε κράτηση γιατί στην κυριολεξία γίνεται χαμός.

Ροζαλία

Η διάσημη ταβέρνα των Εξαρχείων αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να κάνουν Πάσχα στο κέντρο της πόλης. Στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (νο 54), η Ροζαλία στρώνει τραπέζια από το 1978 και σερβίρει αυθεντικά, ελληνικά πιάτα. Αυτή την Κυριακή θα στήσουν τις σούβλες τους και θα ετοιμάσουν τα παραδοσιακά τους, με το αρνάκι σούβλας, το κατσικάκι, το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι να έχουν την τιμητική τους. Η ταβέρνα διαθέτει έναν πανέμορφο εσωτερικό χώρο-σάλα, μια κουκλίστικη αυλή, αλλά και τραπεζάκια στον πεζόδρομο.

Παράγκα

Για να… σουβλίσετε με θέα θάλασσα επιλέξτε την ταβέρνα Παράγκα στο Μικρολίμανο όπου θα τηρήσουν τα γευστικά έθιμα, με το σουβλιστό αρνί τους κι άλλα πολλά, με θέα στα νερά του Σαρωνικού. Τα αγνά υλικά και οι οικονομικές τιμές συγκαταλέγονται στα δυνατά χαρτιά της Παράγκας, ο κατάλογος της οποίας –με άκρως εμπνευσμένες ονομασίες για τις κατηγορίες των πιάτων– είναι γεμάτος με λαχταριστές προτάσεις (κοντοσούβλι, κοκορέτσι, παϊδάκια, παντσέτα, ψαρονέφρι κ.ά.).