Παιδαγωγικά προγράμματα για τους μικρούς μας φίλους διοργανώνει και φέτος το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της δημιουργικότητας, σε πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια «ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ», τα οποία φέτος λειτουργούν για 8η συνεχή χρονιά, απευθύνονται σε παιδιά 4-11 ετών και αποτελούν το πολυπληθέστερο και πιο δυναμικό τμήμα της μουσειοπαιδαγωγικής δραστηριότητας του ΜΜΣΤ. Τα παιδιά, χωρισμένα πάντα σε ολιγομελή τμήματα με κριτήριο την ηλικία τους, παρακολουθούν ένα πλήρες μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, υπό την καθοδήγηση έγκυρων επιστημόνων, αποφοίτων Παιδαγωγικών, Εικαστικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων ή Τμημάτων Ιστορίας της Τέχνης με εξειδικευμένους μεταπτυχιακούς τίτλους στη μουσειακή εκπαίδευση. Στόχοι του προγράμματος είναι τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν, να ξεδιπλώσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες και να κοινωνικοποιηθούν, δημιουργώντας τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά. Το μουσείο δεν επιδιώκει να γίνει φυτώριο καλλιτεχνών, αντίθετα θέτει σε προτεραιότητα την άσκηση της κριτικής σκέψης για την τέχνη, τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και το ρόλο του μουσείου ως θεσμού απόκτησης πολιτισμικών εφοδίων και ως φορέα κατακύρωσης αξιών.

Computer Art

Το πρόγραμμα “Computer Art” αποτελεί επέκταση των εργαστηρίων «ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» και απευθύνεται σε παιδιά 11, 12 και 13 ετών. Αξιοποιώντας τις αναρίθμητες δυνατότητες του κόσμου των υπολογιστών, το πρόγραμμα παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα να συνεχίσουν «να παίζουν, να μαθαίνουν και να δημιουργούν» χρησιμοποιώντας … ψηφιακά πλέον εργαλεία! Διατηρώντας μια συνεχή επαφή με τα έργα των εκθέσεων του μουσείου και διευρύνοντας τις δυνατότητες της εικαστικής τους έκφρασης, τα νεαρά παιδιά, με την καθοδήγηση καλλιτεχνών εξοικειώνονται με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και οξύνουν τους τρόπους με τους οποίους αντικρίζουν, σκέφτονται και τοποθετούνται απέναντι σε εκφράσεις του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού.

Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ με τους …Γονείς μου

Από το Μάρτιο του 2009 το ΜΜΣΤ υλοποιεί το πρόγραμμα «Παίζω–Μαθαίνω-Δημιουργώ… με τους γονείς μου!» το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-4 ετών. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη συνοδεία και τη συμμετοχή του γονέα.

Τα παιδιά τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα να «παίζουν, να μαθαίνουν και να δημιουργούν» μέσα στο μουσείο, ανακαλύπτοντας σε έναν «άλλο» χώρο πρωτόγνωρα οπτικά ερεθίσματα και δυνατότητες επικοινωνίας, παρέα με την ασφαλή παρουσία του γονιού τους. Παράλληλα ο γονιός, με τη συνδρομή του μουσειοπαιδαγωγού, ανακαλύπτει νέους τρόπους συνομιλίας με το παιδί του.