Και ενώ οι διακοπές του Πάσχα βρίσκονται προ των πυλών, η Κυριακή των Βαΐων παραμένει η ημερομηνία – σταθμός για τη λήξη της χειμερινής σεζόν. Έτσι πολλά θέατρα κατεβάζουν αυλαία δίνοντας ραντεβού για τον προσεχή Οκτώβριο.

Δεκάδες σκηνές σταματούν στις 8 Απριλίου, ενώ δεν είναι λίγες και οι παραστάσεις που θα συνεχίσουν και μετά το Πάσχα.

Η «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που παρουσιάζεται στην Α΄σκηνή του θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού με την Μπέττυ Αρβανίτη στον επώνυμο ρόλο καθώς και το «Σκότωσε ό,τι αγαπάς» του Αλέξη Σταμάτη που παίζεται στην Β΄σκηνή, σε σκηνοθεσία ‘Aρη Τρουπάκη ολοκληρώνουν τον κύκλο των παραστάσεών τους την Κυριακή 8 Απριλίου. Έως τις 29 Απριλίου παρατείνονται οι παραστάσεις του έργου «Λευκές νύχτες» του Φιοντόρ Ντοστογέφσκι στη Β΄σκηνή σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καταλειφού.

Μετά από 13 συνεχόμενες σεζόν, πέφτουν οι τίτλοι τέλους για το «Σεσουάρ για δολοφόνους» που παίζεται στο θέατρο Αποθήκη. Τελευταίες παραστάσεις όμως και για την απολαυστική κωμωδία των Τζέφρι Λέιν και Ντέιβιντ Γιάζμπεκ «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης», βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, που παίζεται στη σκηνή του Μικρού Παλλάς σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Από την Κυριακή του Πάσχα η παράσταση θα παίζεται στο Ράδιο Σίτυ στη Θεσσαλονίκη για τρεις εβδομάδες.

Για τη Θεσαλονίκη θα ανηφορίσει και ο «Φυλακισμένος της διπλανής πόρτας» του Νιλ Σάιμον, αφού ολοκληρώσει τις παραστάσεις του στο θέατρο Ιλίσια που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία-μετάφραση-μουσική επιμέλεια Γρηγόρη Βαλτινού. Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας του Μπρόντγουεϊ αποτυπώνει στο έργο του 1971 την κωμικοτραγική μοίρα του σύγχρονου αστού, ο οποίος, ζώντας σε μια χαοτική μεγαλούπολη, βρίσκεται διαρκώς στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού. Από τις 15 Απριλίου, και για λίγες παραστάσεις το έργο θα ανέβει στο θέατρο Αριστοτέλειον της Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή των Βαϊων ρίχνουν αυλαία στο Θέατρο Χορν «Ο Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουΐλλιαμς σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου με τη Ναταλία Τσαλίκη στον ρόλο της Αμάντα, στο Επί Κολονώ το «Λα Τσούνγκα» του νομπελίστα συγγραφέα Βάργκας Λιόσα, σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκόττη με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον επώνυμο ρόλο και στο Θέατρο Πορεία το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Αμερικάνικος Βούβαλος», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου.

Την ίδια μέρα ολοκληρώνονται στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Υπόγειο – Πεσμαζόγλου 5), οι παραστάσεις του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο Δρόμος περνά από μέσα», σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου με τους Γιάννη Φέρτη και Μαρίνα Ασλάνογλου, καθώς και το γνωστό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι, «Πινόκιο», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαϊτη και διασκευή ‘Ανδρης Θεοδότουπου παίζεται στην Παιδική Σκηνή. Επιπλέον, τελειώνουν και οι κωμωδίες «Ράους», στο θέατρο της Πειραιώς 131 και «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» στην Κιβωτό.

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου ως τις 8 Απριλίου θα παίζουν και τα οκτώ έργα της σεζόν του, ξεκινώντας από το «Στάλερχοφ» του Φραντς Ξάβερ Κρετς, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με τους Αμαλία Αρσένη, Μάνο Βακούση, Μαρία Καλλιμάνη, Κώστα Τριανταφυλλόπουλο. Κατεβαίνουν επίσης στο ίδιο θέατρο: «Η Ψυχολογία συριανού συζύγου», οι «’Ορνιθες», «Ταξιδεύοντας με τον μπαμπά μου», «Μια τεράστια έκρηξη», «Θείος Βάνιας» και «Το χέρι».

Τέλος, την Κυριακή των Βαΐων ολοκληρώνουν τον κύκλο των παραστάσεών τους στο Τρένο στο Ρουφ το «Ενας Όμηρος» και «Το διαστημότρενο του κυρίου Ιγνατίου Ροδόλφου Ντε Λος Χούπα Γκλούπα», στο θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης «Η Κωμωδία του Τυχαίου Θανάτου Ενός Αναρχικού», στο θέατρο Διάνα ο «Καταδικός μου», στο θέατρο Ζινα «Ο Τζιμ το Τζιτζίκι» , στο θέατρο Αλμα οι «Ιδιωτικές Ζωές» (από 18 Απριλίου και για 3 εβδομάδες θα είναι στο Θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης) και στο Studio Μαυρομιχάλη ο «Ριχάρδος ο Τρίτος – Μόνο της Φήμης το Πρόσκαιρο Κενό» και το «Γιατί Φυσάει ο ‘Ανεμος ή Αστράμαξα». Ενώ αυλαία ρίχνει και ο «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στη Μικρή Πόρτα, με τον Γιώργο Χρυσοστόμου στον ρόλο του νεαρού ήρωα.

Συνεχίζονται και μετά το Πάσχα

Λίγο πριν το ταξίδι του στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στο Globe to Globe Festival αλλά και μετά από αυτό, ο Περικλής σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και μετάφραση Διονύση Καψάλη επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου για επτά μόνο παραστάσεις. Η παράσταση που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο κοινό θα παρουσιαστεί στις 18, 20 και 29 Απριλίου και 2,3,9 και 11 Μαΐου.

Συνεχίζονται επίσης μετά το Πάσχα: στην Κεντρική Σκηνή, «Η αυλή των θαυμάτων», του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (Έως τις 13 Μαΐου), «Του Κουτρούλη ο γάμος», του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου (έως τις 13 Μαΐου) και οι «Πυρκαγιές», του Ουαζντί Μουαουάντ σε σκηνοθεσία: Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη (έως τις 11 Μαΐου).

Στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» συνεχίζουν οι «Πατρίδες», των Θανάση Παπαθανασίου – Μιχάλη Ρέππα (έως τις 13 Μαΐου) και στην Παιδική Σκηνή – Σκηνή «Κατίνα Παξινού», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», της ‘Αλκης Ζέη σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά (έως την 1η Ιουνίου).

Το αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστογέφσκι «Ηλίθιος», όπως παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου το 2007, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, θα έχει την ευκαιρία να χαρεί το θεατρικό κοινό και πάλι σε δύο μέρη από τις 19 Απριλίου και έως τις 20 Μαϊου στο θέατρο Ακροπόλ. Φέτος, ο σκηνοθέτης έχει κρατήσει τον βασικό κορμό του τότε θιάσου κι έχει προσθέσει και νέους ηθοποιούς.

Στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στο Υπόγειο κάνει πρεμιέρα στις 19 Απριλίου η «Τερέζα Ρακέν» του Εμίλ Ζολά σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου και πρωταγωνιστές τους Πέγκυ Σταθακοπούλου και Λάζαρο Γεωργακόπουλο, και συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» του Τζόρντι Γκαλθεράν σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου με τους Γιώργο Καραμίχο, Πέτρο Λαγούτη, Χρήστο Σαπουντζή και Βίκυ Παπαδοπούλου (από 23 Απριλίου).

Στη Φρυνίχου συνεχίζονται το «Χαίρε Νύμφη» του Γρηγoρίου Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου με τους Μαρία Πρωτόπαππα και Γιάννο Περλέγκα (από 18 Απριλίου) και το «Περί Ζώων» της Ελφρίντε Γιέλινεκ σε σκηνοθεσία Αλέξη Αλάτση με την Βίκυ Βολιώτη (από 17 Απριλίου).

Η επιθεώρηση των Ρήγα – Αποστόλου «Ζείτε Παίδες Ελλήνων» με τους ‘Αβα Γαλανοπούλου, Ρένια Λουϊζίδου, Σωτήρη Καλυβάτση, Κώστα Κόκλα και Μπέσυ Μάλφα, θα συνεχίσει να χαρίζει γέλιο στο Θέατρο Λαμπέτη μέχρι και την Κυριακή 29 Απριλίου. “Ο Τραπεζίτης” που έκανε πρεμιέρα τέλη Μαρτίου θα συνεχίζει έως τις 22 Απριλίου στο Beton7 , ενώ το «Cavema» στο θέατρο Coronet και «Η Πόρνη από Πάνω» στο θέατρο Βασιλάκου θα ολοκληρώσουν και αυτά τις παραστάσεις τους στις 29 Απριλίου.

Μέχρι τέλη Απριλίου στο φουαγέ του θεάτρου Βικτόρια θα συνεχιστεί και το μουσικό θεατρικό έργο της Μέμης Σπυράτου «Περσινά ξινά σταφύλια». Πρόκειται για ένα θεατρικά δομημένο μουσικό πρόγραμμα όπου μέσα από τους στίχους αγαπημένων τραγουδιών εξυμνείται ο έρωτας και η αγάπη ως η μόνη πια δυνατή πράξη αντίστασης κατά της ασχήμιας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις πρεμιέρες το θέατρο Τόπος Αλλού επιστρέφει με δύο νέες παραγωγές το «Ζουβέ Ελβίρα» που ανεβαίνει στις 20 Απριλίου και «Κόλχαας» που ανεβαίνει στις 23 Απριλίου, ενώ «Το Kαθάρσιο του Μπέμπη» κάνει πρεμιέρα στο Altera pars.