Η επίδοση των 0-100 χλμ/ώρα είναι η διεθνής μονάδα μέτρησης της επιτάχυνσης και οι απανταχού κατασκευαστές supercars κάνουν τα πάντα για να ρίξουν τα δευτερόλεπτα κάλυψης σε ολοένα και μικρότερα νούμερα.

Κι εκεί που η μάχη μαίνεται λυσσαλέα στον χώρο της σπορ αυτοκίνησης, μια ομάδα σπουδαστών τράνταξε τα θεμέλια της αυτοκινητοβιομηχανίας με το αυτοσχέδιο ηλεκτροκίνητο όχημά της!

Οι φοιτητές του Delft University of Technology της Ολλανδίας έσπασαν λοιπόν κάθε ρεκόρ όταν το όχημά τους έκανε τα 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 2,15 δευτερόλεπτα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ για ηλεκτρικό αυτοκίνητο των 2,68 δευτερολέπτων.

Κι αυτό δεν είναι το εντυπωσιακότερο επίτευγμά τους, καθώς το όχημα των παιδιών επισκίασε ακόμα και το γρηγορότερο αυτοκίνητο παραγωγής του κόσμου, το πανάλαφρο Ariel Atom V8 των 500 αλόγων, το οποίο κλείδωσε την αξεπέραστη επίδοση των 2,3 δευτερολέπτων το 2010!

«Θεωρήσαμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες θα ήμασταν χαρούμενοι με 2,30 δευτερόλεπτα», δήλωσε ο υπεύθυνος της ομάδας Tim de Moree, για να συνεχίσει: «δεν περιμέναμε βέβαια με τίποτα 2,15 δευτερόλεπτα!».

Τα 4 ηλεκτρικά μοτέρ, προσαρμοσμένα στους τροχούς, χαρίζουν συνολική ιπποδύναμη 135 αλόγων. Παρά το γεγονός ότι το νούμερο δεν μοιάζει εντυπωσιακό, συνδυαζόμενο με τα μόλις 145,5 κιλά του οχήματος, ήταν ικανό να κάνει την απόλυτη διαφορά και να μετατρέψει το DUT12 στον νέο «διάολο» των δρόμων!

Το ρεκόρ επιτεύχθηκε βέβαια και με ένα ακόμα «τρικ»: η ομάδα έβαλε στη θέση του οδηγού το ελαφρύτερο μέλος της, την 24χρονη Marly Kuijpers.

Το αγωνιστικό τμήμα του Delft University κατασκεύασε το τετρακίνητο όχημα DUT12 το 2012 για να διαγωνιστεί στη Σπουδαστική Ηλεκτροκίνητη Formula της προηγούμενης χρονιάς (115 ομάδες με περισσότερους από 3.000 φοιτητές), κατακτώντας το (ανεπίσημο) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.