Τι θα πληρώσετε για να πάρετε πίσω τις πινακίδες από την εφορία

Ποια είναι η διαδικασία


AUTO
7:33
20/06/2018
Τι θα πληρώσετε για να πάρετε πίσω τις πινακίδες από την εφορία
7
loading

Αν θέλετε να κάνετε άρση της προσωρινής ακινησίας του οχήματός σας (επιβατικού ή μοτοσυκλέτας) και να πάρετε πίσω τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να καταθέσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να τα υποβάλετε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εκεί δηλαδή που καταθέσατε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας.

Μπορείτε να τις πάρετε πίσω για ένα μήνα όσο διαρκεί η περίοδος των διακοπών σας ή τρεις μήνες ή μέχρι το τέλος του έτους.

Ανάλογα με το διάστημα που θα θέσετε εκτός ακινησίας το αυτοκίνητό σας θα πληρώσετε και τα ανάλογα τέλη κυκλοφορίας μαζί με ένα πρόστιμο.

Ειδικότερα όσοι θέλουν να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίες για ένα μήνα θα πληρώσουν των 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίες, δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν για δυο μήνες.

Για άρση ακινησίας διάρκειας τριών μηνών προβλέπεται η καταβολή των 4/12 των ετήσιων τελών, ενώ για άρση ακινησίας για τους υπόλοιπους μέχρι τη λήξη του έτους μήνες προβλέπεται η καταβολή των δωδεκάτων που απομένουν συν 2/12.

Για παράδειγμα, εάν ένας ιδιοκτήτης Ι.Χ. 1.000 κυβικών εκατοστών με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ θέλει τον Ιούλιο να πάρει πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου για ένα μήνα θα πληρώσει 20 ευρώ (2/12). Αν θέλει το αυτοκίνητό του για τρεις μήνα θα πρέπει να πληρώσει 40 ευρώ (4/12) ενώ αν το χρειάζεται μέχρι το τέλος της χρονιάς τότε θα πρέπει να καταβάλει τέλη για 6 μήνες και θα πληρώσει 80 ευρώ (πληρώνονται 8/12)

Πως γίνεται η διαδικασία

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσέλθει στην Δ.ΟΥ. του και να κάνει γραπτά σχετικό αίτημα το οποία τηρείται στο αρχείο της εφορίας του και να πάρει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας Στον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της άρσης εάν δηλαδή αυτή γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.

Επιστροφή πινακίδων

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ως προς την ημερομηνία επιστροφής των πινακίδων κατά τη λήξη του διαστήματος για το οποίο ο κάτοχος του ΙΧ έχει πάρει τις πινακίδες, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για πρόστιμα.

Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο, γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Στην περίπτωση επιστροφής των πινακίδων με καθυστέρηση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Αν πχ. τα ετήσια τέλη είναι 120 ευρώ, και έχει πληρώσει 40 ευρώ για να πάρει πίσω τις πινακίδες για διάστημα τριών μηνών και αργήσει έστω και για μια μέρα να τις επιστρέψει, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πληρώσει πρόστιμο 240 ευρώ! Πάντως δεν απαιτείται η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ. όταν η άρση περιλαμβάνει και τον τελευταίο μήνα του έτους 2018 (Δεκέμβριο), εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Τζιμ

  Ητανε δικαιο και γινετε πραξη.

 2. avatar carman

  κανενας συριζεος μα κανενας δεν εχει λιγο μυαλο στο κεφαλη του? καθε τρεις και μια βγαζουν απο μια ανακοινωση με προστιμα και δε παει κανενας να παρει τις πινακιδες δε καταλαβαινουν οτι πρεπει να τις δωσουν χωρις φορους ισως και με εκπτωση για να εισπραξουν κανα ευρουλακι αλλα που μυαλο? ειναι δυσκολα να το καταλαβουν.

 3. avatar KOYL l

  ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΝΤΑΒΑΤΖΙΛΙΚΙ ΤΩΝ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΜΗΝΩΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ;

  1. avatar Ο Μεσημερας

   Εργο Συριζα αυτο!! Ηταν που ηταν δυσβασταχτα τα τελη, εβαλαν και καπελο οι Φωστηρες Συριζαιοι!
   Ειναι Κεφαλαιο το να εχει καποιος ΙΧ.

 4. avatar Ο Μεσημερας

  Απατεωνες Α.Ε. Πιο κλεψια δεν υπαρχει! Υστερα πως να μη κλεβουν οι πολιτες το κρατος!
  Πληρωνουμε ακομα τελη κυκλοφοριας του 2007 με τα εισοδηματα πεινας 2018

 5. avatar Μπακαλης

  Αθανατο Ελληνικο κρατος εκει θα μεινουμε με την γραφειοκρατια
  να ζη και να βασιλευει ενω σε αλλα κρατη σε χρονο ρεκορ εχεις
  πινακιδες και με οποιο αριθμο θελεις και για οσο θελεις

 6. avatar John volteros

  Προσοχη ο χρόνος κατοχής των πινακίδων είναι ημερολογιακος δηλαδή αν πατε σήμερα να πάρετε τις πινακίδες ( 20/6 ) για τρεις μήνες θα πληρώσετε 4 μήνες και θα τις έχετε μέχρι τελος Αυγούστου (31/8) αρα μόνο για 2,5 Μήνες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει