Ενώ οι οδηγοί βρίσκονται ήδη στο Le Mans και οι ελεύθερες δοκιμές έχουν ξεκινήσει, ας δούμε τα στατιστικά που ισχύουν μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ένα παιχνίδι αριθμών που αναδεικνύει κάποιους παράπλευρους στόχους των οδηγών και διαμορφώνει την ιστορία του αθλήματος.

800: Το γαλλικό Grand Prix θα είναι η 800η διοργάνωση που προσμετρά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

100: Η 3η θέση του Dani Pedrosa στο Estoril ήταν η 100η φορά που ο Ισπανός ανέβηκε στο βάθρο ενός αγώνα GP. Είναι μόλις ο 7ος οδηγός στην ιστορία που φτάνει αυτό το ορόσημο, βάζοντας το όνομά του δίπλα σε εκείνα των: Valentino Rossi, Giacomo Agostini, Angel Nieto, Phil Read, Mike Hailwood και Max Biaggi.

70: Μετά από δύο νίκες και μία δεύτερη θέση, ο Marc Marquez έχει 70 βαθμούς περισσότερους απ’ όσους είχε πέρσι στην ίδια φάση του πρωταθλήματος, μετά από 3 αγώνες δηλαδή.

Απλά πέρσι δεν είχε καταφέρει να πάρει ούτε έναν βαθμό στους τρεις πρώτους αγώνες, έφτασε όμως 3 αγώνες πριν το τέλος να προηγείται στη βαθμολογία, για να τερματίσει τελικά 2ος!

55:
Την ημέρα των κατατακτηρίων δοκιμών του Le Mans συμπληρώνονται ακριβώς 55 χρόνια από την ημέρα που ο Libero Liberati οδηγώντας μία Gilera κέρδισε το γερμανικό Grand Prix στο Hockenheim το 1957. Ήταν η πρώτη φορά που ένας οδηγός κέρδισε αγώνα Grand Prix σημειώνοντας μέση ωριαία ταχύτητα μεγαλύτερη των 200 km/h.

39: Την Κυριακή του αγώνα του Le Mans συμπληρώνονται ακριβώς 39 χρόνια από την τραγική ημέρα που ο Jarno Saarinen και ο Renzo Pasolini έχασαν τη ζωή τους στον πρώτο γύρο του αγώνα των 250cc GP στη Monza το 1973.

37: Ο Cal Crutchlow έχει συλλέξει 37 βαθμούς στους 3 πρώτους αγώνες MotoGP της χρονιάς. Είναι η καλύτερη αρχή της χρονιάς για ένα βρετανό οδηγό στη μεγάλη κατηγορία των Grand Prix, από τότε που ο Niall Mackenzie είχε ένα ανάλογο ξεκίνημα το 1988. Είχε μία 4η στην Ιαπωνία, μία 3η στη Laguna Seca και μία 5η στον αγώνα της Jerez.

26: Τόση ήταν η διαφορά σε δευτερόλεπτα μεταξύ του Valentino Rossi, που ήταν 7ος και του νικητή, Casey Stoner, στον πορτογαλικό αγώνα. Είναι η μικρότερη διαφορά που πέτυχε ένας οδηγός της Ducati από την περσινή 7η θέση του Rossi στο Misano. Τότε η διαφορά ήταν 23 δευτερόλεπτα από τον νικητή, Jorge Lorenzo.

25: Ο Casey Stoner έχει ήδη 25 βαθμούς περισσότερους από την ίδια περίοδο πέρσι, χρονιά που κέρδισε και ο πρωτάθλημα

19: Για τον Marc Marquez η νίκη στο Estoril της Πορτογαλίας ήταν 19η της καριέρας του. Αυτό τον κάνει στα 19 του χρόνια τον 6ο πιο επιτυχημένο ισπανό οδηγό όλων των εποχών, σε ό,τι αφορά στις νίκες τους σε Grand Prix, ισοβαθμώντας με τον Ricardo Tormo. Με μία ακόμη νίκη ισοφαρίζει τον Alex Criville στις 20 νίκες. Από εκεί και πέρα ο δρόμος είναι μακρύς, με τον Jorge Martinez στις 37, τον Dani Pedrosa στις 38 και τον Jorge Lorenzo στις 39 νίκες. Πολύ πιο μακριά, πρώτος στη λίστα, είναι ο Angel Nieto με 90 νίκες.

11: Αποτυπώνοντας το επίπεδο του συναγωνισμού στην κατηγορία Moto2, οι 11 πρώτοι οδηγοί που πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού στο Estoril, έχουν όλοι κερδίσει αγώνα GP.

9: Με τη νίκη του στο πορτογαλικό Grand Prix, ο Sandro Cortese πέρασε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην καριέρα του. Έχουν περάσει εννέα χρόνια από την εποχή που ένας γερμανός οδηγός στη μικρή κατηγορία προηγείται στη βαθμολογία. Ήταν το 2003 που Steve Jenkner κατάφερε το ίδιο μετά τον αγώνα στη Jerez.

4: Η 4η θέση του Zulfahmi Khairuddin στην κατηγορία Moto3 στην Portugal είναι ο καλύτερος τερματισμός που έχει πετύχει οδηγός από την Malaysian σε αγώνα Grand Prix.