Το επόμενο βήμα προς τη «βιώσιμη κινητικότητα» και τα πιο καθαρά αυτοκίνητα παρουσίασε η BMW. Το νέο θυγατρικό τμήμα θα φέρει το όνομα «BMW i» και τα δύο πρώτα μοντέλα παραγωγής θα παρουσιαστούν το 2013. Πρόκειται για τα BMW i3 και BMW i8.

Μια νέα θυγατρική εταιρεία με στόχο τη μελέτη, εξέλιξη και κατασκευή οχημάτων που θα προάγουν του στόχους της φίρμας περί «βιώσιμης κινητικότητας» (sustainable mobility) μόλις παρουσίασε η BMW. Η νέα αυτή θυγατρική εταιρεία θα ονομάζεται «BMW i», ενώ το πρώτο δείγμα των οχημάτων της θα το δούμε το 2013. Πρόκειται για τα μοντέλα BMW i3 και BMW i8.

Σύμφωνα με τα λόγια του Ian Robertson (μέλους του Δ.Σ. της BMW), το πρώτο μοντέλο με τον κωδικό i3 θα είναι το αυτοκίνητο που έως τώρα περιμέναμε να φέρει το όνομα Megacity. Αυτό θα είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα πόλης της BMW. Το δεύτερο αυτοκίνητο με τον κωδικό i8 θα αποτελεί μια κατασκευή με ξεκάθαρες σπορ διαθέσεις. Το αυτοκίνητο θα είναι το μοντέλο που έως τώρα γνωρίζαμε με το όνομα BMW Vision EfficientDynamics concept. Αυτό θα χρησιμοποιεί τεχνολογία plug-in hybrid, και θα συνδυάζει κορυφαία οδικά χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια στιγμή θα επιτυγχάνει κατανάλωση και εκπομπές ρύπων παραπλήσιες ενός μικρού αυτοκινήτου.

Και τα δύο οχήματα θα βασίζονται στη λογική LifeDrive (που έχουμε παρουσιάσει και στο παρελθόν). Αυτή χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος της (Life), περιλαμβάνει το σασί αλουμινίου το οποίο συνδυάζεται με την πανάλαφρη και ιδιαίτερα ισχυρή ανθρακονημάτινη καμπίνα επιβατών. Το δεύτερο μέρος της (Drive) περιλαμβάνει τη μπαταρία (ή υβριδικό σύστημα), το σύστημα μετάδοσης και τη δομή προστασίας από πρόσκρουση, συγκεντρωμένα στο σασί.

Και τα δύο μοντέλα θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Λειψίας, στο οποίο θα γίνει αναβάθμιση κόστους 400 εκ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή θα προστεθούν σταδιακά ακόμη 800 εργαζόμενοι έως το 2013 όπου θα ξεκινήσει και η παραγωγή τους.


Τα δύο πρώτα μοντέλα θα ονομάζονται i3 (αριστερά) και i8 (δεξιά)

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ian Robertson: «Το τμήμα i της BMW θα εξελίσσει νέα σχέδια και τεχνολογίες, εμπνευσμένο design, αλλά και ένα ολοκληρωτικά νέο concept γύρω από τα αυτοκίνητα του είδους. Η σειρά BMW i θα συνδυάζει και θα προσφέρει οχήματα αλλά και υπηρεσίες των οποίων η υλοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει από το 2007 ως μέρος του project i. Το νέο αυτό κομμάτι της εταιρείας θα προσαρμόζεται απόλυτα στις ανάγκες των πελατών, καλύπτοντας αυτές με νέα ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι: «Στις περισσότερες μεγαλουπόλεις υπάρχει η επιθυμία για συνδυασμό πολλών από αυτά τα στοιχεία σε ένα και μόνο πακέτο».


Στην περίπτωση του i3 έχουμε αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, ενώ στην περίπτωση του i8 έχουμε ένα plug-in υβριδικό

Παράλληλα η βαυαρική φίρμα προχωρά και στη δημιουργία ενός νέου τμήματος έρευνας και εξέλιξης που ονομάζεται «ΒMW i Ventures». Αυτό εδρεύει στη Νέα Υόρκη, και στοίχισε περί τα 100 εκ. δολάρια, ενώ θα είναι υπεύθυνο για τη μελέτη νέων τεχνολογιών, που δεν θα έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τους κατόχους των οχημάτων της φίρμας, αλλά με πληθώρα υπηρεσιών (ενημέρωση μέσω κινητού για θέσεις παρκαρίσματος, ενημέρωση για τη λειτουργία των ΜΜΜ σε 40 πόλεις στις Η.Π.Α.-προς το παρόν, εξελιγμένα συστήματα πλοήγησης κ.λ.π.).

Πηγή: autotriti.gr