Πριν από μια δεκαετία και πολύ πριν η Fiat ενωθεί με την Peugeot S.A. για να δημιουργήσουν τη Stellantis, η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία αναζητούσε την τύχη της στην Κίνα, προωθώντας τη Jeep.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 η Fiat S.p.A. ξεκίνησε να συνεργάζεται με την κινεζική GAC Motor για να εισέλθει στην κινεζική αγορά που γνώριζε άνθιση εκείνη την περίοδο, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή που πλήττονταν από την οικονομική κρίση του 2007.

Η συνεργασία σε πρώτη φάση ήταν τυπική, με τη Fiat να δημιουργεί ένα εργοστάσιο για να παράγει μόνο οχήματα της μάρκας της. Οι σχέσεις εμβάθυναν το 2014 μετά τη συγχώνευση της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας με την Chrysler Group LLC.

Τότε, η GAC κατασκεύασε ένα μεγάλο εργοστάσιο για την παραγωγή πολλών μοντέλων Jeep, συμπεριλαμβανομένων των Compass, Renegade, Cherokee και Grand Commander. Όλα τα οχήματα προορίζονταν για την κινεζική αγορά, ενώ το τελευταίο μοντέλο κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Κίνα.

Φαινομενικά, τα πράγματα κυλούσαν ομαλά, αλλά η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική. Η αναδυόμενη αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων με την ταυτόχρονη πίεση των κρατών στην ηλεκτροκίνηση, η πολιτική αβεβαιότητα και το αμερικανικό κεφάλαιο που ήθελε να επενδύσει στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, άλλαξαν το τοπίο.

Το εγχείρημα στην Κίνα ξεκίνησε σιγά-σιγά να καταρρέει και το 2022 έκλεισε το εργοστάσιο που δημιούργησε η GAC. Αργότερα εκείνη τη χρονιά κατατέθηκε αίτημα πτώχευσης από τις GAC Motor-Fiat Chrysler Automobiles και φέτος η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα την πτώχευση.

Το CARBUZZ έγραψε ότι το εγχείρημα στην Κίνα αν και μοιάζει αποτυχημένο, ενδεχομένως να μην είναι. Η κατάρρευση επήλθε το 2022, δηλαδή μια χρονιά μετά την ίδρυση της Stellantis που προέκυψε από την κοινοπραξία της Fiat Chrysler Automobiles με την PSA Group (Peugeot S.A.), κατέχοντας σήμερα 14 εμβληματικές μάρκες αυτοκινήτων.

Επιπλέον, το κλείσιμο του εργοστάσιου και το αίτημα πτώχευσης έγιναν υπό την εποπτεία του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Stellantis, Carlos Tavares, ο οποίος είχε ένα σωρό λόγους να υποστηρίξει αυτή την απόφαση. Ο Tavares δίνοντας περισσότερο βάρος στις πολιτικές εξελίξεις, υποστήριξε ότι το μέλλον θα ήταν δύσκολο, τόσο λόγω των εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, όσο και γιατί η κυβέρνηση του Πεκίνου παρενέβαινε στην αγορά, ειδικά στο χώρο του αυτοκινήτου.

Οι παραπάνω εξελίξεις λοιπόν, δεν σημαίνουν το τέλος της Fiat στην Κίνα. Σήμερα, η Jeep εξακολουθεί να πωλεί οχήματα στην κινεζική αγορά, το Wrangler, Wrangler 4xe, το Gladiator και το Grand Cherokee 4xe.

Ακόμη, η Stellantis το 2023 αγόρασε το 20% της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Leapmotor, συμφωνώντας να σχηματίσουν κοινοπραξία με ποσοστό 51 προς 49 υπέρ της Stellantis. Έκτοτε, εμβαθύνει τη σχέση με τον κινεζικό εταίρο, μόνο που αυτή τη φορά δεν σκοπεύει να πουλήσει δυτικά αμάξια στην Κίνα, αλλά κινεζικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.