Η προσεχής περιφερειακή διάσκεψη για την υποστήριξη του Ιράκ, την οποία συνδιοργανώνει η Γαλλία, θα διεξαχθεί στα «τέλη Νοεμβρίου» στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σε ομιλία του ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας που συγκεντρώθηκαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, φάνηκε επίσης πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά την επανένταξη της Συρίας σε περιφερειακά όργανα καθώς και για μια ενδεχόμενη πρόοδο στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Οφείλουμε να συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε στην αποστολή (κατά της τρομοκρατίας) στο Λεβάντε (Μέση Ανατολή) και να ενισχύσουμε το έργο που διεξάγουμε τα τελευταία χρόνια της πολιτικής και στρατιωτικής σταθερότητας σε όλη την περιοχή», δήλωσε.

Η τρίτη διοργάνωση της Διάσκεψης της Βαγδάτης –η πρώτη είχε διεξαχθεί στην ιρακινή πρωτεύουσα τον Αύγουστο του 2021 και η δεύτερη στην Ιορδανία τον Δεκέμβριο του 2022– έχει στόχο να «παγιωθεί μια περιφερειακή ατζέντα υποστήριξης της ιρακινής κυριαρχίας», υπενθύμισε.

Στόχος της διάσκεψης είναι να συγκεντρώσει όλα τα γειτονικά κράτη του Ιράκ, μερικές φορές πολύ ανταγωνιστικά, από τη Σαουδική Αραβία έως το Ιράν που ασκεί ισχυρή επιρροή στην περιοχή, τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, από τον Λίβανο έως τη Συρία.

«Όλες οι χώρες της περιοχής βρίσκονται στη διαδικασία να θέλουν να επαναλάβουν τις συνομιλίες με τη Συρία, να την εντάξουν εκ νέου στα διάφορα φόρουμ διαπραγμάτευσης και συνεργασίας», υπογράμμισε επίσης ο Μακρόν.

«Οποιαδήποτε επανένταξη στα περιφερειακά όργανα πρέπει να προϋποθέτει την αυξημένη συνεργασία στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων και οργανώσεων, και να συνοδεύεται από μια πολιτική διαδικασία που επιτρέπει στους (Σύρους) πρόσφυγες να επιστρέψουν (στη χώρα τους) με εγγυήσεις προστασίας, αναγνώρισης, πολιτικής και οικονομικής ασφάλειας», τόνισε.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-‘Ασαντ μετείχε τον Μάιο στην πρώτη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου έπειτα από μια και πλέον δεκαετία, επιστρέφοντας στη διπλωματική σκηνή του αραβικού κόσμου από την οποία είχε αποκλειστεί μετά τον πόλεμο στη Συρία. Ο παναραβικός οργανισμός είχε αποκλείσει τη Δαμασκό στα τέλη του 2011 για την καταστολή μιας λαϊκής εξέγερσης, η οποία εξελίχθηκε σε καταστροφικό πόλεμο, προτού την εντάξει εκ νέου στους κόλπους του στις 7 Μαΐου.

Όσον αφορά το Ιράν, ο Μακρόν «εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο των τελευταίων εβδομάδων”». «Ωστόσο, ίσως εκ πείρας, δεν θα πρέπει να έχω πολύ ενθουσιασμό», δήλωσε.

Η Τεχεράνη διεξάγει έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ με σκοπό την αναβίωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που καταρρέει, και οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία τον Αύγουστο για την απελευθέρωση πέντε Αμερικανών κρατουμένων στο Ιράν.

“Ξέρουμε ότι οι συμφωνίες μπορούν να είναι εύθραυστες, ότι μερικές φορές αυτοί που τις συνάπτουν τις καταγγέλλουν και ότι αυτοί που τις υπογράφουν δεν τις τηρούν, κάτι που μας κάνει συγκρατημένους σε σχέση με τη φύση των συμφωνιών που μπορούν να υπογραφούν σε αυτό το θέμα”.