Με φόντο τα πενιχρά μέχρι τώρα αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης, που πυροδότησαν και τη συζήτηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία βάσει του σεναρίου της Κορέας, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν πως δεν έχουν πλέον ελπίδες ότι θα παραλάβουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 εντός του έτους.

Ενώ το Κίεβο πιέζει εδώ και μήνες τους συμμάχους του στη Δύση να του διαθέσουν τέτοια αεροπλάνα για να αμυνθεί εναντίον της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας, Γιούρι Ιχνάτ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές πως δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την Ουκρανία το φθινόπωρο και τον χειμώνα με τα F-16».

Ωστόσο σημειώνεται κάποια πρόοδος, πρόσθεσε, εξηγώντας πως οι χειριστές και οι τεχνικοί μπορεί να αρχίσουν την εκπαίδευσή τους στον Τύπο «στο εγγύς μέλλον». Η Ολλανδία και η Δανία, κράτη μέλη του NATO, έχουν τεθεί επικεφαλής συμμαχίας 11 κρατών που θα εκπαιδεύσουν τους ουκρανούς χειριστές στα μαχητικά, που κατασκευάζει η Lockheed Martin. Το εγχείρημα αναγγέλθηκε τον Μάιο, στη σύνοδο της G7 στην Ιαπωνία.

Εκτιμάται πως θα παραδοθούν στην Ουκρανία μαχητικά από την Ολλανδία, τη Δανία, το Βέλγιο και τη Νορβηγία. Ωστόσο, η εκπαίδευση δεν έχει ακόμη οργανωθεί και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων δεν είναι σαφές.

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν παραδόσεις F-16 στην Ουκρανία από Δανία και Ολλανδία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία στην πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας για να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση ουκρανών χειριστών, δήλωσε χθες Πέμπτη αμερικανός αξιωματούχος. Το Κίεβο ζητεί από τους συμμάχους του στη Δύση να του προμηθεύσουν F-16 για να αντιμετωπίσει την ρωσική υπεροχή στον αέρα από πέρυσι.

Η Ουάσιγκτον έδωσε στην Κοπεγχάγη και στο Άμστερνταμ διαβεβαιώσεις ότι θα εγκρίνει με ταχείες διαδικασίες όλα τα αιτήματα για τις μεταβιβάσεις των μαχητικών, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, προκειμένου το Κίεβο να αποκτήσει F-16 μόλις αποπερατωθεί η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων. Οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Ολλανδίας ζήτησαν πρόσφατα εγγυήσεις για αυτό. Είναι οι δύο χώρες που ανέλαβαν να ηγηθούν στην εκπαίδευση χειριστών της ουκρανικής ΠΑ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν απηύθυνε επιστολές στους ομολόγους του της Δανίας και της Ολλανδίας για να τους διαβεβαιώσει πως θα δοθούν εγκρίσεις, σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο. «Σας γράφω για να εκφράσω την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ τόσο στις παραδόσεις μαχητικών στην Ουκρανία όσο και για την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων από πιστοποιημένους εκπαιδευτές», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν στις επιστολές, τις οποίες συμβουλεύθηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Παραμένει κρίσιμο η Ουκρανία να είναι σε θέση να αμυνθεί εναντίον της συνεχιζόμενης επίθεσης της Ρωσίας και της παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της», πρόσθεσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ. Εξήγησε ότι η έγκριση των παραδόσεων από τρίτα κράτη θα επιτρέψει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να αξιοποιήσουν «πλήρως τις νέες δυνατότητες μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση της πρώτης ομάδας πιλότων» τους. Ο αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στα F-16 τον Μάιο. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Συμμαχία υπό την ηγεσία της Βρετανίας θα προμηθεύσει την Ουκρανία με συστήματα κατά drones

Συμμαχία ευρωπαϊκών κρατών υπό την ηγεσία της κυβέρνησης της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει αμυντικό αντιαεροπορικής άμυνας αξίας περίπου 90 εκατομμυρίων λιρών (κάπου 105 εκατ. ευρώ) την Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αμυνθεί εναντίον των επιθέσεων της Ρωσίας με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στην πρωτοβουλία εγγράφεται σύμβαση αξίας 56 εκατομμυρίων λιρών με τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg για την αγορά συστημάτων Cortex Typhon, που εγκαθίστανται σε οχήματα και μπορούν να εντοπίζουν και να καταστρέφουν UAVs.

«Αυτά τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας έχουν τη δυνατότητα και την ευελιξία να αναπτύσσονται γρήγορα είτε για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό και τις υποδομές της Ουκρανίας ή για να χρησιμοποιηθούν στα μέτωπα» για την προστασία των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων, τόνισε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Το Διεθνές Ταμείο για την Ουκρανία, σχήμα στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία, συμφώνησε επίσης να προχωρήσει στη σύναψη άλλων δυο συμβάσεων για την αγορά αντιαεροπορικού εξοπλισμού για το Κίεβο, οι λεπτομέρειες για τις οποίες μένουν να ανακοινωθούν.