Η πύρινη λαίλαπα που καίει ανεξέλεγκτη τη Χαβάη, έχει προκαλέσει τον θάνατο 53 ανθρώπων, έως τώρα. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τα όσα έχουν πει οι υπεύθυνοι της χώρας, καθώς οι ομάδες αναζήτησης αρχίζουν να επιχειρούν σε γειτονιές και σπίτια που έγιναν στάχτη.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι η καταστροφή είναι τόσο εκτεταμένη και καταστροφική, που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσα ακριβώς κτίρια κάηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν ζημιές, αλλά εκτιμούν ότι εκατοντάδες κατασκευές έχουν πληγεί. Η «παλαιότερη γειτονιά» της Λαχάινα, οικονομικός κόμβος στο δυτικό Μάουι που προσέλκυε εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, έχει καταστραφεί, δήλωσε ο δήμαρχος της κομητείας Μάουι, Richard T. Bissen Jr. σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με το cnn.com.

Παράλληλα, το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και το ρεύμα στο Μάουι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, και έτσι οι αρχές δεν γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι, που μπορεί να προσπάθησαν να διαφύγουν, εξακολουθούν να αγνοούνται. «Αυτό που είδαμε ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της πολιτείας της Χαβάης», δήλωσε ο κυβερνήτης Τζος Γκριν στη συνέντευξη Τύπου μετά την περιήγησή του στη Λαχάινα την Πέμπτη. «Όλοι μας θα έχουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο εδώ στο Μάουι που γνωρίζουμε, που έχασε ένα σπίτι, που έχασε έναν φίλο».

«Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την ανοικοδόμηση της Λαχάινα. Όταν δείτε την πλήρη έκταση της καταστροφής της Λαχάινα, θα σοκαριστείτε», δήλωσε ο Γκριν. «Όλα αυτά τα κτίρια, ουσιαστικά, θα πρέπει να ξαναχτιστούν. Θα είναι μια νέα Λαχάινα».

Οι μαρτυρίες των κατοίκων σοκάρουν

Η – σχεδόν – ολική καταστροφή της Λαχάινα στο Μάουι της Χαβάης βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς κανένα πύρινο μέτωπο δεν έχει περιοριστεί στο 100%. Άνθρωποι που βρέθηκαν στο δρόμο εν ριπή οφθαλμού εξιστορούν το πώς βίωσαν τις τρομαχτικές αυτές στιγμές. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι και ο Dustin Kaleiopu, του οποίου το σπίτι στη Λαχάινα καταστράφηκε. «Οι συνάδελφοί μου, οι φίλοι μου, η οικογένειά μου – είμαστε όλοι άστεγοι», δήλωσε ο Kaleiopu.

Στην κατεστραμμένη πόλη Λαχάινα, ο Mark Stefl και η Michele Numbers-Stefl έχασαν το σπίτι τους από πυρκαγιά για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Είδαν για πρώτη φορά φλόγες σε απόσταση λιγότερο από μισό μίλι από το σπίτι τους την Τρίτη, προτού οι άνεμοι ενταθούν γρήγορα. Η φωτιά βρέθηκε ξαφνικά στην αυλή τους, δήλωσε ο Mark Stefl στο CNN. «Μόλις χάσαμε ξανά το σπίτι μας. Δύο φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Mark Stefl.

Την πρώτη φορά που το σπίτι τους κάηκε ολοσχερώς, ήταν από μια πυρκαγιά που κινήθηκε γρήγορα και ενισχύθηκε από τους ανέμους του τυφώνα Lane του 2018. Τώρα, το διώροφο σπίτι που ανοικοδόμησαν, χάθηκε, το ίδιο και η γάτα και ο σκύλος τους. «Η φωτιά απλά καταπλάκωσε το σπίτι μας», είπε. «Δεν υπάρχει πια η Λαχάινα. Χάθηκε».

Η May Wedelin-Lee, κάτοικος του Μάουι εδώ και 20 χρόνια, βρισκόταν στο σπίτι της, μόλις ένα τετράγωνο μακριά από την καρδιά της Λαχάινα, καθώς παρακολουθούσε τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά την κοινότητά της την Τρίτη. «Δεν άργησαν να ξεσπάσουν: Από τη στιγμή που άλλαξε ο άνεμος μέχρι τη στιγμή που είπαμε “Πρέπει να φύγουμε”, ήταν ίσως πέντε, δέκα λεπτά», δήλωσε η Wedelin-Lee.

Μπήκε στο φορτηγό της και έφυγε. Γύρω της επικρατούσε απόλυτο χάος. «Απλά πανικός. Οι άνθρωποι έκλαιγαν στην άκρη του δρόμου και παρακαλούσαν. Ο ένας πηδούσε στα αυτοκίνητα του άλλου, άλλοι είχαν ποδήλατα, άλλοι έτρεχαν, άνθρωποι είχαν σκέιτμπορντ, γάτες κάτω από την αγκαλιά τους… απλά έτρεχαν στο δρόμο».

«Ήταν σαν να γίνεται η Αποκάλυψη. Ήταν ο χειρότερος εφιάλτης. Σκεφτείτε το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να φανταστείτε, ήταν 1.000 φορές χειρότερο από αυτό».

Χωρίς σπίτι και χωρίς δουλειά, αφού το εστιατόριο στο οποίο εργαζόταν η Wedelin-Lee καταστράφηκε, «είναι δύσκολο να σκεφτείς οτιδήποτε άλλο εκτός από το να βρεις τους αγαπημένους σου για να βεβαιωθείς ότι είναι ζωντανοί και ασφαλείς», είπε. «Υπάρχουν ακόμα τόσοι πολλοί αγνοούμενοι. Έτσι, το να σκεφτόμαστε το αύριο δεν είναι καν θέμα αυτή τη στιγμή. Απλά πρέπει να βρούμε τους φίλους μας, τις οικογένειές μας, τους αγαπημένους μας», είπε.

Το σύνολο των καταστροφών έως τώρα

Δεκάδες νεκροί: Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 53 μέχρι τώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους της κομητείας Μάουι.

Ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων: Αν και είναι πολύ νωρίς για να γίνει γνωστό το πλήρες μέγεθος της καταστροφής, ο κυβερνήτης δήλωσε ότι «θα είναι δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς αμφιβολία».

Ο Μπάιντεν εγκρίνει την κήρυξη φυσικής καταστροφής: Μπάιντεν ενέκρινε την κήρυξη φσικής καταστροφής, αποδεσμεύοντας ομοσπονδιακή βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών στην κομητεία Μάουι.

Μια ιστορική πόλη έχει σχεδόν εξαφανιστεί: Μεγάλο μέρος της Λαχάινα, όπου ζουν περίπου 12.000 άνθρωποι στο δυτικό Μάουι, έχει καταστραφεί και εκατοντάδες οικογένειες εκεί έχουν εκτοπιστεί, δήλωσε ο κυβερνήτης.

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται: Τρία ελικόπτερα από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης κατά μήκος της ακτογραμμής του δυτικού Μάουι, ενώ μια ομοσπονδιακή ομάδα έφτασε την Τετάρτη για να βοηθήσει τις προσπάθειες έρευνας στην περιοχή Λαχάινα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας: Μπορεί να χρειαστούν ημέρες ή και εβδομάδες για να αποκατασταθούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στο Μάουι. Οι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν δορυφορικά τηλέφωνα για να επικοινωνούν με τους παρόχους στη δυτική πλευρά του Μάουι για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στην περιοχή, δήλωσε η υποδιοικητής Σύλβια Λουκ.

Οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται: Περισσότερα από 10.000 σπίτια και επιχειρήσεις στο Μάουι δεν είχαν ρεύμα το απόγευμα της Πέμπτης. Πρόσθετα συνεργεία αναπτύσσονται από το Oahu.

Δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια: Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έμειναν σε καταφύγια το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσαν αξιωματούχοι του Μάουι. Ενώ υπάρχουν αρκετά καταφύγια για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης για λίγες ημέρες, «δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια για μακροχρόνια διαβίωση», δήλωσε ο κυβερνήτης στο CNN.

Οι τουρίστες έφυγαν: Οι αξιωματούχοι της κομητείας Μάουι κάλεσαν τους τουρίστες να εγκαταλείψουν τη Λαχάινα και το Μάουι το συντομότερο δυνατό, λέγοντας ότι υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις στις εξερχόμενες πτήσεις. Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έφυγαν από το Μάουι την Τετάρτη και οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι επιπλέον 14.500 θα μετακινηθούν από το νησί την Πέμπτη, δήλωσε η Αρχή Τουρισμού της Χαβάης.

Οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τη χωρητικότητα: Αεροπορικές εταιρείες έφεραν μεγαλύτερα αεροπλάνα για να μεταφέρουν περισσότερους ανθρώπους από το νησί. Κάποιες έριξαν τους ναύλους της και αύξησαν τα δρομολόγια.

Τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα: Τα νοσοκομεία στο Μάουι ήταν υπερπλήρη με ασθενείς με εγκαύματα και ανθρώπους που υπέφεραν από εισπνοή καπνού.