Ένα ψάρι, που ζούσε κοντά στις αποχετεύσεις του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Fukushima Daiichi τον Μάιο, περιείχε επίπεδα ραδιενεργού καισίου που είναι 180 φορές μεγαλύτερα από το όριο ασφαλείας της Ιαπωνίας. Το μαύρο πετρόψαρο, που αλιεύθηκε στις 18 Μαΐου, βρέθηκε να έχει 18.000 μπεκερέλ ανά κιλό καισίου, σε σύγκριση με το νόμιμο μέγιστο επίπεδο των 100 μπεκερέλ ανά κιλό.

Το σχέδιο της Ιαπωνίας να απελευθερώσει 1,3 εκατ. τόνους επεξεργασμένου νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, έχει προκαλέσει ανησυχία στην περιοχή, παρά την έγκριση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ. Το Χονγκ Κονγκ απείλησε να απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων από 10 ιαπωνικούς νομούς, εάν η απελευθέρωση του νερού προχωρήσει, όπως έχει προγραμματιστεί.

Η Κίνα άρχισε αυτή την εβδομάδα καθολικούς ελέγχους ραδιενέργειας των ιαπωνικών θαλασσινών εισαγωγών, με αποτέλεσμα ορισμένοι χονδρέμποροι να σταματήσουν να διακινούν τέτοια προϊόντα από την Ιαπωνία.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες γύρω από την απελευθέρωση του νερού, ο αξιωματούχος της Tepco, της διαχειρίστριας εταιρείας του εργοστασίου, διαβεβαίωσε πως η εταιρεία είναι σίγουρη ότι «οι επιπτώσεις στο κοινό και το περιβάλλον θα είναι ελάχιστες». Το νερό της βροχής από τις περιοχές γύρω από τους αντιδραστήρες ένα, δύο και τρία, οι οποίοι έλιωσαν κατά τη διάρκεια της καταστροφής του Μαρτίου 2011, ρέει στον εσωτερικό κυματοθραύστη, όπου αλιεύθηκε το πετρόψαρο τον Μάιο.

«Δεδομένου ότι μολυσμένο νερό εισήλθε στο λιμάνι του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi αμέσως μετά το ατύχημα, η Tepco απομακρύνει περιοδικά τα ψάρια από το εσωτερικό του λιμανιού από το 2012, χρησιμοποιώντας δίχτυα που έχουν τοποθετηθεί για να εμποδίζουν τα ψάρια να διαφύγουν από το λιμάνι», δήλωσε αξιωματούχος της Tepco στον Guardian.

Συνολικά, 44 ψάρια με επίπεδα καισίου άνω των 100 μπεκερέλ ανά κιλό βρέθηκαν στο λιμάνι του σταθμού της Φουκουσίμα μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023, επιβεβαίωσε η Tepco, με το 90% αυτών να έχουν αλιευθεί στον εσωτερικό κυματοθραύστη ή κοντά σε αυτόν. Άλλα δείγματα που εντοπίστηκαν να έχουν ιδιαίτερα υψηλή ραδιενέργεια ήταν ένα χέλι με 1.700 μπεκερέλ ανά κιλό, που αλιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022, και μια πέστροφα, με 1.200 μπεκερέλ τον Απρίλιο του 2023.

Η απελευθέρωση του μολυσμένου νερού και οι αντιδράσεις

Τον επόμενο μήνα, η Tepco έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει την απελευθέρωση περισσότερων από 1,3 εκατ. τόνων επεξεργασμένου νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες για να ολοκληρωθεί. Η επιχείρηση έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, αλλά έχει επικριθεί από την Κίνα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα και έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένα νησιά του Ειρηνικού.

Ο Fumio Kishida, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, αντέδρασε στην απόφαση της Κίνας να τεστάρει ιαπωνικά θαλασσινά κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας στην Ντόχα του Κατάρ την Τρίτη, ο Κισίντα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα «πιέσει για συζήτηση με βάση επιστημονικά στοιχεία», σχετικά με την απελευθέρωση του νερού από τη Φουκουσίμα.