Ο αραβικός πληθυσμός στο σύνολο της «ιστορικής Παλαιστίνης», δηλαδή το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, θα ξεπεράσει τον εβραϊκό πληθυσμό μετά το 2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την παλαιστινιακή κεντρική στατιστική Υπηρεσία.

Ο αραβικός πληθυσμός έφτασε στο τέλος του 2010, τα 4,1 εκατομμύρια στα Παλαιστινιακά Εδάφη (2,5 στην Δυτική Όχθη και 1,6 στη Λωρίδα της Γάζας), στα οποία προστίθενται περίπου 1,4 εκατομμύρια άραβες πολίτες του Ισραήλ, απόγονοι των Παλαιστινίων που έμειναν στην περιοχή μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, δηλαδή συνολικά 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας αυτής.

Συγκριτικά, ο ισραηλινός εβραϊκός πληθυσμός ανέρχεται σε περίπου 5,771 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές του Ισραήλ.

«Ο αριθμός των παλαιστινίων κατοίκων θα φτάσει εκείνον των εβραίων κατοίκων στα τέλη του 2014, περίπου 6,1 εκατομμύρια, με τους σημερινούς ρυθμούς αύξησης», αναφέρει η παλαιστινιακή κεντρική στατιστική υπηρεσία, υπολογίζοντας το ακαθάριστο ποσοστό γεννητικότητας σε 32,8 για κάθε χίλιους κατοίκους στα παλαιστινιακά εδάφη, έναντι 26,2 στο Ισραήλ.

Επιπλέον, περίπου 5,6 εκατομμύρια παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζουν σε όλον τον κόσμο, κυρίως στις αραβικές χώρες, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων σε 11 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι υποστηρικτές της λύσης των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, επικαλούνται συχνά το δημογραφικό πρόβλημα, και υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα ένα «εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος», με μια μη εβραϊκή πλειοψηφία.

Ο ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είχε επίσης αναφερθεί στο θέμα αυτό (σ.σ. το δημογραφικό) για να δικαιολογήσει την ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, η οποία είχε μια εβραϊκή πλειοψηφία επί είκοσι χρόνια στο σύνολο Ισραήλ-Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τους ειδικούς στα δημογραφικά θέματα.