Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στην Πορτογαλία με αφορμή την καταγγελία πολίτη ο οποίος στις 25 Ιουνίου επισκέφθηκε την Τουρκία και ισχυρίζεται πως συνελήφθη από την αστυνομία επειδή «έμοιαζε γκέι» στους αστυνομικούς.

Ο 34χρονος Μιγκέλ Άλβαρο έκανε διακοπές στην Κωνσταντινούπολη όταν ζήτησε οδηγίες από αστυνομικούς. Σ’ εκείνο το σημείο θα λάμβανε χώρα το Pride της Πόλης, την οποία οι αρχές χαρακτήρισαν παράνομη – έγιναν περισσότερες από 200 συλλήψεις σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη. Ο άνδρας υποστηρίζει ότι συνελήφθη επειδή οι αστυνομικοί «νόμιζαν ότι θα συμμετείχα στην εκδήλωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η οποία επρόκειτο να λάβει χώρα σε κοντινή απόσταση, επειδή έμοιαζα με γκέι». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «ήμουν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή».

Μιλώντας στο πρακτορείο SIC Noticias της πατρίδας του υποστήριξε πως είναι θυμωμένος και σοκαρισμένος με τα όσα συνέβησαν. Τόνισε πως τον άρπαξαν οκτώ αστυνομικοί κι ένας από αυτούς τον χτύπησε στα πλευρά προκαλώντας του αιμορραγία κι έπειτα τον πέταξε μέσα σε μια κλούβα, όπου έμεινε για 13 ώρες προτού μεταφερθεί στη φυλακή της Σανλιούρφα, στη νοτιοανατολική του Τουρκία. Ρωτώντας να μάθει γιατί κρατείται δεν έλαβε σαφή απάντηση, ενώ αστυνομικός του ανέφερε πως ήταν εξαιτίας της εμφάνισής του.

Στη φυλακή, είπε, υπήρχαν σκουλήκια πάνω στα σεντόνια, ελάχιστο νερό για τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί και πως οι τρόφιμοι τον απειλούσαν μιας και είχε γίνει γνωστό πως συνελήφθη επειδή είναι γκέι. «Μετά βίας κοιμήθηκα, λόγω του φόβου ότι θα μου επιτεθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πολιτική διάσταση

Ο Άλβαρο, έπειτα, ανέφερε πως στις 2 Ιουλίου, τελικά, του επετράπη να επικοινωνήσει με την οικογένειά του και μίλησε με τον πατέρα του στον οποίο είπε πού βρισκόταν και τι συνέβη. Από εκείνη την στιγμή κι έπειτα το ζήτημα άρχισε να παίρνει πολιτικές διαστάσεις.

Σοκαρισμένος ο πατέρας του κάλεσε την πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Κωνσταντινούπολη και τους εξήγησε την κατάσταση. Ο Μιγκέλ Άλβαρο έμεινε ελεύθερος στις 12 Ιουλίου.

Με το θέμα να παίρνει διαστάσεις στην Πορτογαλία, το αριστερό κόμμα Bloco de Esquerda (σ.σ. το Μπλόκο της Αριστεράς) άρχισε να ασκεί κριτική στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας στη Βουλή. «Το υπουργείο ήξερε γι’ αυτή την υπόθεση και δεν έκανε τίποτα; Η οικογένεια του Μιγκέλ Άλβαρο είχε ενημερώσει την πρεσβεία στην Τουρκία. Κανείς δεν έκανε το παραμικρό;», ανέφεραν οι «bloquistas» και συνέχισαν: «Είναι γνωστό σε όλους πως η Τουρκία είναι από τις χώρες που καταπατεί περισσότερο στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+. Με δεδομένο πως υπήρχε ένας Πορτογάλος πολίτης φυλακισμένος γιατί “έμοιαζε με γκέι”, σας φαίνεται λογικό το ότι δεν υπήρξε η παραμικρή πολιτική κίνηση ή προσπάθεια βοήθειας αυτού του ανθρώπου;».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μιγκέλ Άλβαρο αφού επέστρεψε από την Τουρκία στην Πορτογαλία, σοκαρισμένος από την περιπέτεια που έζησε μετέβη στη Βραζιλία όπου και βρίσκεται επί του παρόντος.