Αυτόν τον μήνα, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας για τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του συνδρόμου Guillain-Barré στο Περού. Η χώρα παραδοσιακά εμφάνιζε λιγότερα από 20 κρούσματα ανά μήνα, αλλά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, εμφάνισε 96.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των κρουσμάτων αναφέρθηκε στη Λίμα. Έχουν προσβληθεί άτομα όλων των ηλικιών, από παιδιά έως άτομα άνω των 60 ετών, με τη μέση ηλικία των ασθενών να είναι 41 ετών.

Το σύνδρομο Guillain-Barré μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση

Το σύνδρομο Guillain-Barré εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται σε τμήματα του νευρικού συστήματος. Συχνά εμφανίζεται με μια αρχική λοίμωξη -είτε βακτηριακή είτε ιογενή- που οδηγεί σε μια σοβαρή ανοσολογική αντίδραση που προκαλεί οίδημα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, σημειώνει το HealthLine.

Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε αργά εξελισσόμενη παράλυση. Γενικά, η παράλυση θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες. Τα συμπτώματα του Guillain-Barré μπορεί να είναι πολύ σοβαρά και μερικές φορές να οδηγήσουν στο θάνατο.

Είναι γνωστό ότι το σύνδρομο Guillain-Barré προκαλείται από πολλαπλές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, των βακτηριακών λοιμώξεων και άλλων.

Η χώρα δίνει μάχη με μια μαζική επιδημία Δάγκειου πυρετού που φέρεται να έχει αρρωστήσει τουλάχιστον 150.000 άτομα. Αλλά αυτό δεν έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ασθενής σε κρεβάτι νοσοκομείου

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιδημίας στο Περού, το 2019, η αιτία εντοπίστηκε σε ένα βακτήριο που ονομάζεται Campylobacter jejuni.

Ο Dr. William Schaffner, MD, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, λέει ότι πρόκειται για μία από τις ασθένειες που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσουν το σύνδρομο.

«Αυτό είναι γνωστό στο παρελθόν, σε προηγούμενες μελέτες, ότι είναι μία από αυτές τις προδιαθεσικές λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε Guillain-Barré… αυτό [το βακτήριο] είναι μια λοίμωξη που μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων, μερικές φορές μέσω μολυσμένου νερού, μπορεί σε κάποιο βαθμό να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο», δήλωσε ο Schaffner. «Έτσι, νομίζω ότι η προέλευσή του δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως. Δεν έχουμε λύσει αυτόν τον γρίφο».

Η προηγούμενη επιδημία το 2019 οδήγησε σε 900 αναφερόμενα κρούσματα. Ωστόσο, ο Dr. Eelco F. Wijdicks MD, PhD, νευροεντατικολόγος στην Mayo Clinic, λέει ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επιβεβαιωθεί η αιτία των κρουσμάτων αυτή τη φορά.

«Παρατηρήσαμε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με [σύνδρομο Guillain-Barré] το παθαίνουν από ιογενή νόσο και όχι από τη βακτηριακή, αλλά είναι γνωστό ότι [το Campylobacter jejuni] συνδέεται συνήθως με πιο σοβαρές περιπτώσεις. Επομένως, όλα αυτά μπορεί να είναι αληθινά, αλλά για να επαληθευτούν πρέπει να τα δούμε σε επίσημες δημοσιεύσεις πριν μπορέσουμε να πούμε οτιδήποτε», δήλωσε ο Wijdicks.

Από τα 191 κρούσματα που πληρούσαν τα κριτήρια του Περού για το σύνδρομο Guillain-Barré φέτος, τα 77 έχουν επιβεβαιωθεί. Σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνονται τέσσερις θάνατοι. Ο Schaffner λέει ότι ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι χώρες κοντά στο Περού δεν έχουν αναφέρει παρόμοια κρούσματα.

«Θα πίστευα ότι αν η ασθένεια είναι πιο διαδεδομένη, αν αρχίσει να εξαπλώνεται σε άλλες χώρες, τότε θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τη δημόσια υγεία. Είμαι βέβαιος ότι οι αρχές δημόσιας υγείας του Περού έχουν απευθυνθεί στην PAHO και έχουν ζητήσει κάποια επιδημιολογική βοήθεια για τη διερεύνηση αυτής της επιδημίας».

Το σύνδρομο Guillain-Barré μπορεί να αντιμετωπιστεί

Νοσοκομείο

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και το τυπικό χρονοδιάγραμμα για την ανάρρωση ενός ατόμου από το σύνδρομο Guillain-Barré μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η παράλυση μπορεί να σημαίνει ότι τα άτομα με το σύνδρομο χρειάζονται διασωλήνωση για να επιβιώσουν. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αύξηση της ταχύτητας ανάρρωσης ενός ατόμου είναι η ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη.

Η Dr. Amy Yu, MD, διευθύντρια του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Νευροφλεγμονής του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών Marcus, λέει ότι όσοι δεν ανταποκρίνονται καλά μπορεί να μεταφερθούν σε μια άλλη μέθοδο που ονομάζεται ανταλλαγή πλάσματος.

Λόγω της παράλυσης που προκαλεί το σύνδρομο Guillain-Barré, ο Wijdicks λέει ότι μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην αποτελεσματική θεραπεία των ατόμων με το σύνδρομο. «Η θεραπεία είναι πραγματικά αποτελεσματική διαχείριση της εντατικής θεραπείας για πιο σοβαρές περιπτώσεις και αποφυγή επιπλοκών ως αποτέλεσμα της ακινητοποίησης».

Πώς να αποφύγετε το Guillain-Barré ενώ ταξιδεύετε

Ενώ το σύνδρομο Guillain-Barré δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να εστιάσετε στην υγιεινή των χεριών σας και στις επιλογές τροφίμων, εάν ταξιδεύετε σε περιοχές με Guillain-Barré που προκαλείται από βακτηριακές λοιμώξεις. Η Yu δήλωσε ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα, δεδομένου ότι η αιτία της προηγούμενης επιδημίας είχε τις ρίζες της σε βακτηριακή λοίμωξη. Αυτό περιλαμβάνει συνηθέστερα τον καθαρισμό αντικειμένων με τα οποία έρχεστε σε στενή επαφή ή τα οποία καταπίνετε.

«Θα σας συμβούλευα να δώσετε αυξημένη προσοχή στην υγιεινή και την καθαριότητα, ειδικά όσον αφορά τα τρόφιμα ή άλλα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τη μύτη και το στόμα», τόνισε. «Η μόλυνση με Campylobacter jejuni εκδηλώνεται συνήθως με διάρροια και άλλα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Δεν αναπτύσσουν όλοι οι ασθενείς που μολύνονται σύνδρομο Guillain-Barré, αλλά η πρόληψη της μόλυνσης είναι η καλύτερη προστασία».

Ο Schaffner λέει ότι, όταν πρόκειται για τρόφιμα, υπάρχουν δοκιμασμένες και αληθινές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο. «Όπως συνήθιζε να λέει ένας από τους προηγούμενους καθηγητές μου, που ήταν ειδικός στην ταξιδιωτική ιατρική, μην τρώτε τίποτα που δεν μπορείτε είτε να μαγειρέψετε είτε να ξεφλουδίσετε».