Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδια για την αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών και πυραύλων από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρέχουσας έλλειψης.

Σύμφωνα με το κείμενο που συμφωνήθηκε επί της αρχής με το Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, η νομοθετική πράξη για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών («Act in Support of Ammunition Production – ASAP») έχει ως στόχο να επιταχύνει την παράδοση πυρομαχικών και πυραύλων στην Ουκρανία και να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αναπληρώσουν τα οπλοστάσιά τους. Με τη θέσπιση στοχευμένων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης χρηματοδότησης 500 εκατ. ευρώ, η νομοθεσία αποσκοπεί στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρέχουσας έλλειψης αμυντικών προϊόντων, ιδίως πυρομαχικών πυροβολικού, πυραύλων και των εξαρτημάτων τους.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση ενός πιο ποικιλόμορφου φάσματος έργων, καθώς και ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες για υψηλότερο ποσοστό χρηματοδότησης. Εξασφάλισαν ακόμη ότι η χρηματοδότηση αυτή δεν θα αποβεί σε βάρος της υφιστάμενης χρηματοδότησης συνοχής. Οι ευρωβουλευτές πίεσαν επίσης για να διασφαλίσουν ότι οι χώρες της ΕΕ θα παρέχουν στην Ουκρανία τα πυρομαχικά που χρηματοδοτούνται βάσει αυτής της νομοθεσίας, χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς εξαγωγών.

Δηλώσεις

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΕΚ Cristian Bușoi (ΕΛΚ, Ρουμανία) δήλωσε: «Η σημερινή ψηφοφορία σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης και την ακλόνητη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας. Η επιτυχία μας αφορά την πιο επείγουσα πτυχή της νομοθεσίας: την εξασφάλιση της παροχής περισσότερων πυρομαχικών στην Ουκρανία. Είναι απόδειξη της δέσμευσης της Ευρώπης για αλληλεγγύη και συλλογική ασφάλεια.»

Επόμενα βήματα

Η νομοθεσία εγκρίθηκε με 505 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 21 αποχές. Τώρα πρέπει επίσης να εγκριθεί από το Συμβούλιο προκειμένου να καταστεί νόμος.

Σχετικές πληροφορίες

Η νομοθετική πράξη αποτελεί την απάντηση της ΕΕ στο αίτημα της Ουκρανίας να την προμηθεύσει με πυροβολικό 155 χιλ., καθώς και στη συμφωνία του Συμβουλίου στις 20 Μαρτίου 2023 σχετικά με τριπλή πρόταση για τα πυρομαχικά. Τα κράτη μέλη κλήθηκαν να μεταφέρουν επειγόντως πυρομαχικά από τα δικά τους αποθέματα στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα συμφώνησαν να προμηθευτούν από κοινού ένα εκατομμύριο βλήματα. Τρίτος στόχος της συμφωνίας των κρατών μελών ήταν η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω της νομοθετικής πράξης αυτής, η οποία ανταποκρίνεται άμεσα στην έκκληση του Συμβουλίου να παραδοθούν επειγόντως πυρομαχικά και, εφόσον ζητηθούν, πύραυλοι στην Ουκρανία, αλλά και να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να αναπληρώσουν τα οπλοστάσιά τους.