Παρά την ανταρσία της Wagner, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε πως η κυριαρχία του δεν αμφισβητείται. «Δεν δίνω μεγάλη σημασία σε αυτό το γεγονός», την ανταρσία της Wagner, είπε ο Ούγγρος ηγέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στις γερμανικές εφημερίδες Bild και Die Welt, καθώς και στο Politico.

«Αν αυτή η ανταρσία μπόρεσε να συμβεί, είναι μια προφανής ένδειξη αδυναμίας. Αν όμως διευθετήθηκε μέσα σε 24 ώρες, είναι μια ένδειξη δύναμης», θέλει να πιστεύει ο Όρμπαν.

«Έχουμε υπηρεσίες πληροφοριών. Είναι πιο αξιόπιστες από οτιδήποτε άλλο» και «λένε ότι αυτό δεν είναι σημαντικό», προσθέτει ο εθνικιστής ηγέτης.

«Γνωρίζετε ότι ο Πούτιν είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας. Αν λοιπόν κάποιος θεωρεί ότι αυτός μπορεί να αποτύχει ή να αντικατασταθεί, δεν κατανοεί τον ρωσικό λαό και τις δομές της ρωσικής εξουσίας», σύμφωνα τον ίδιο.

«Οι δομές στη Ρωσία είναι πολύ σταθερές. Βασίζονται στον στρατό, στις μυστικές υπηρεσίες, στην αστυνομία, άρα είναι μια άλλου τύπου χώρα, είναι μια χώρα προσηλωμένη στον στρατό», αναλύει ο Όρμπαν, για τον οποίο, σε σύγκριση με την Ουγγαρία, ή τη Γερμανία, η Ρωσία, «είναι ένας άλλος κόσμος».

Θα συνεχίσει ο Πούτιν να είναι ο ηγέτης της Ρωσίας το 2024; «Σίγουρα, αυτή είναι η πραγματικότητα», απαντά ο Όρμπαν.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος είχε χτίσει στενές σχέσεις με τη Ρωσία του Πούτιν πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αρνήθηκε, από την αρχή της εισβολής, να βοηθήσει στρατιωτικά την Ουκρανία, έχει επικρίνει την πολιτική κυρώσεων κατά της Μόσχας και διατηρεί δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Πιστεύει επίσης ότι «κατά τον ίδιο» ο Πούτιν δεν είναι «εγκληματίας πολέμου». «Μπορούμε να μιλήσουμε για εγκλήματα πολέμου μετά τον πόλεμο. Αν θέλουμε κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια διαπραγματεύσεις, πρέπει να πείσουμε όσους εμπλέκονται στη σύγκρουση να έρθουν στο τραπέζι».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός θεωρεί επίσης «αδύνατον» η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο που ξεκίνησε η Μόσχα. «Το πρόβλημα είναι ότι οι Ουκρανοί θα ξεμείνουν από στρατιώτες νωρίτερα από τους Ρώσους, και αυτός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας εν τέλει», υποστήριξε.

«Θέλουμε η σωθεί η Ουκρανία», είπε, κρίνοντας ότι «ο μόνος τρόπος» είναι «οι Αμερικανοί να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, να καταλήξουν σε συμφωνία για μια αρχιτεκτονική ασφάλειας και να βρουν θέση για την Ουκρανία σε αυτή την αρχιτεκτονική ασφαλείας».