Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, κάλεσε τις αρχές να εντοπίσουν, να συλλάβουν και να τιμωρήσουν ένα νεαρό τουρίστα ο οποίος χάραξε το όνομά του και της συντρόφου του σε τοίχο του Κολοσσαίου στη Ρώμη.

Το περιστατικό έγινε γνωστό μέσα από βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει τον νεαρό να χαράζει τα αρχικά πάνω στο μνημείο. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA ο νεαρός χάραξε τις λέξεις: «Ivan+Haley 23». Το συμβάν έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή, αλλά έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό τη Δευτέρα (26/6).

«Θεωρώ πολύ σοβαρό, και ένδειξη μεγάλης ασέβειας το γεγονός ότι ένας τουρίστας καταστρέφει ένα από τα πιο διάσημα μέρη στον κόσμο, έναν ιστορικό τόπο όπως το Κολοσσαίο, για να χαράξει το όνομα του ή της μνηστής του. Ελπίζω ότι όποιος έκανε αυτή την πράξη να εντοπιστεί και να τιμωρηθεί σύμφωνα με τους νόμους μας», έγραψε στο Twitter ο Ιταλός υπουργός.

Το tweet του υπουργού περιλαμβάνει το βίντεο στο οποίο φαίνεται θολωμένη η εικόνα του νεαρού τουρίστα που χρησιμοποιεί κλειδιά για να χαράζει τα γράμματα σε έναν από τους τοίχους του σχεδόν 2.000 ετών ιστορικού μνημείου.

Ο νεαρός δεν έχει εντοπιστεί ακόμα. Σε περίπτωση που συλληφθεί. κινδυνεύει με πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ ή ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Ωστόσο δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη Ρώμη. Το 2020 ένας Ιρλανδός τουρίστας κατηγορήθηκε για βανδαλισμό του Κολοσσαίου, αφού το προσωπικό ασφαλείας τον εντόπισε να σκαλίζει τα αρχικά του και τον κατήγγειλε στην αστυνομία.

Το περιστατικό προκάλεσε οργή στην Ιταλία και έλαβε εκτενή προβολή στα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας το Canale 5 να παρουσιάζει και άλλους βανδαλισμούς στους τοίχους του Κολοσσαίου, αλλά και σε άλλα μνημεία της Ρώμης.