Βαρύ είναι το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ για τα απόρρητα έγγραφα που κράτησε μετά την απομάκρυνση από τον Λευκό Οίκο, καθώς φέρεται να κρατούσε τους κωδικούς για τα πυρηνικά, παρότι δεν ήταν πρόεδρος.

Πιο αναλυτικά, ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει συνολικά 37 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για «παρακράτηση πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια» και «παρακώλυση της δικαιοσύνης», σύμφωνα με το κατηγορητήριο που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, ο οποίος πήρε μαζί του κουτιά με έγγραφα όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, κατηγορείται επίσης για ψευδή κατάθεση και για συνέργεια με έναν βοηθό του, τον Γουόλτ Νόουτα, προκειμένου να αποκρύψει τα έγγραφα που αναζητούσε η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Μεταξύ των αρχείων που είχε κρατήσει παράνομα ο Τραμπ και τα μετέφερε στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, ήταν και απόρρητα έγγραφα με πληροφορίες για τις αμυντικές δυνατότητες των ΗΠΑ και ξένων χωρών και «για τα (αμερικανικά) πυρηνικά προγράμματα». Η ενδεχόμενη διαρροή τους «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», αναφέρουν οι εισαγγελείς.

Ένα έγγραφο που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2019 αφορούσε τη στήριξη που παρείχαν ξένες χώρες σε τρομοκρατικές ενέργειες, σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Υπήρχαν επίσης διάφορα έγγραφα σχετικά με τις ενημερώσεις που γίνονταν στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τραμπ έδειξε σε ένα πρόσωπο ένα έγγραφο του υπουργείου Άμυνας που περιγράφεται ως «σχέδιο επίθεσης» εναντίον μιας άλλης χώρας. Φέρεται ότι έδειξε έναν χάρτη που αφορούσε μια στρατιωτική επιχείρηση το 2021 και είπε ότι «ως πρόεδρος, θα μπορούσα να τον αποχαρακτηρίσω (…) αλλά παραμένει ακόμη απόρρητος».

Δείτε ΕΔΩ το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο Τραμπ, σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσίευσε ο Guardian

«Οι νόμοι είναι ίδιοι για όλους»

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, η έρευνα του οποίου για τα διαβαθμισμένα έγγραφα που παρακρατούσε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε στην παραπομπή του τελευταίου, δήλωσε απόψε ότι οι νόμοι που προστατεύουν τις αμυντικές πληροφορίες είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας και πρέπει να εφαρμόζονται.

Οι νόμοι στις ΗΠΑ «είναι ίδιοι για όλους», τόνισε ο Τζακ Σμιθ, εξηγώντας ότι θα ζητήσει την γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον σώματος ενόρκων στη Φλόριντα.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ

Ο Σμιθ είπε ότι, όπως συμβαίνει με όλους τους εναγόμενους, οι κατηγορούμενοι θεωρούνται αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Στις ΗΠΑ, ένας νόμος υποχρεώνει τους προέδρους να παραδίδουν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τις επιστολές και άλλα έγγραφα εργασίας στα Εθνικά Αρχεία. Ένας άλλος νόμος, περί κατασκοπείας, απαγορεύει τη φύλαξη απορρήτων εγγράφων σε μη εγκεκριμένους και μη ασφαλείς χώρους.

Μετά τη δημοσιοποίηση του κατηγορητηρίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν έχει μιλήσει για το θέμα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ και δεν σκοπεύει να το κάνει. Ο Μπάιντεν βρίσκεται στη Βόρεια Καρολίνα, όπου συζητά το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του και αργότερα θα συναντηθεί με στρατιώτες.