Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη που έδωσε, τόνισε ότι η Ιταλία διαδραμάτισε «καθοριστικό ρόλο» στη συμφωνία που επετεύχθει ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Ο Ματέο Πιαντεντόζι μίλησε στην Corriere della Sera και είπε πως «η Ιταλία ήταν κεντρικής σημασίας στην σημαντική αυτή συζήτηση. Η τελική διαπραγμάτευση επικεντρώθηκε σε ορισμένα σημεία τα οποία θεωρήσαμε βασικά, όπως εκείνο του καθορισμού των τρίτων χωρών με τις οποίες να μπορούν να υπογράφονται οι συμφωνίες. Ουσιαστικά, “πέρασε” η γραμμή μας, την οποία ακολούθησαν όλες οι χώρες που είχαν φέρει αντιρρήσεις».

«Υπάρχει, επίσης, μια ρήτρα που αφορά την επαναδιαπραγμάτευση, ανά έτος ή διετία, ανάλογα με τα διάφορα αντικείμενα. Αν η συμφωνία απέδωσε, ανανεώνεται, αλλιώς αλλάζει. Δεχθήκαμε τις διάφορες διαδικασίες διότι η Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα είναι, εκ των πραγμάτων, χώρες πρώτης άφιξης. Aν δεν δεχθούμε να φτιάξουμε τις υποδομές, για τις διάφορες διαδικασίες που πραγματοποιούνται στα σύνορα, οι αφίξεις των μεταναστών δεν πρόκειται να σταματήσουν. Προτιμήσαμε, λοιπόν, να επιλέξουμε μια μακρόπνοη προσέγγιση. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η κυβέρνησή μας θα έχει διάρκεια, ότι διαθέτει προοπτική και, κατά συνέπεια, πρέπει να επικεντρώνεται σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Με αναφορά σε ένα άλλο κεντρικό σημείο της συμφωνίας, τέλος, ο Ματέο Πιαντεντόζι υπογράμμισε στην Corriere πως «σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική αλληλεγγύη, προτιμήσαμε να μην δεχθούμε χρηματική αντιστάθμιση προς την Ιταλία, διότι η χώρα μας θεωρεί ότι, ως ιδρυτικό μέλος της Ένωσης, διαθέτει αξιοπρέπεια και δεν χρειάζεται χρηματικές αντισταθμίσεις, για να μετατραπεί σε κέντρο συλλογής [σ.σ. μεταναστών] της ΕΕ».