Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) ανακοίνωσε την αποκάλυψη ενός σχεδίου της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας (NSA) για να διεισδύσει σε τηλέφωνα της Apple με τη χρήση ενός άγνωστου μέχρι σήμερα κακόβουλου λογισμικού.

Σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, χιλιάδες τηλέφωνα της Apple (iphone), μεταξύ των οποίων και πολλών Ρώσων, έχουν μολυνθεί από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήσαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε η FSB, η NSA είχε βάλει στο στόχαστρο τηλέφωνα που ανήκουν σε ξένους διπλωμάτες με έδρα τη Ρωσία, αλλά και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής ένωσης, που πλέον είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως επίσης το Ισραήλ, τη Συρία και την Κίνα.

Ούτε η Apple ούτε η NSA έχουν απαντήσει ακόμη σε αιτήματα για σχολιασμό, ενώ όπως ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών το σχέδιο που αποκαλύφθηκε φανερώνει τη στενή σχέση ανάμεσα στην Apple και στην NSA. Παραδόξως, όπως σημειώνει το Reuters, η FSB έδωσε εύσημα για την αποκάλυψη της συνωμοσίας στην Υπηρεσία Ομοσπονδιακών Φρουρών, αρμόδια για την ασφάλεια της ρωσικής ηγεσίας.