Η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι πολύπλευρη και εξαπλώνεται σε διάφορους τομείς, της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της γεωστρατηγικής. Ένα από τα πιο ορατά πεδία της απευθείας σύγκρουσης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων είναι η ημιαγωγοί, τα γνωστά μικροτσίπ. Μπορεί να πρόκειται για μικροσκοπικά τμήματα των σύγχρονων συσκευών, όμως είναι αυτά που τροφοδοτούν τα πάντα, από τον φούρνο μικροκυμάτων έως τα πιο εξελιγμένα στρατιωτικά όπλα.

Το οικονομικό μέγεθος του κλάδου εκτιμάται σε περίπου 580 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως ακόμη και αυτό το δυσθεώρητο μέγεθος δεν καταδεικνύει την πραγματική βαρύτητα που έχουν στην παγκόσμια οικονομία. Η χρήση τους τροφοδοτεί τεχνολογικά προϊόντα που αξίζουν τρισεκατομμύρια δολάρια και αν ποτέ κάποιος φανταζόταν να παγώσει την παραγωγή τους, τότε θα μιλούσαμε για ένα τρομακτικό παγκόσμιο μπλακ άουτ.

Η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο

Ένα τεράστιο ποσοστό των σύγχρονων μίκροτσιπ στον κόσμο (από 60% έως 90%) κατασκευάζεται στο μέρος που κατά πολλούς θα μπορούσε να είναι το επόμενο πεδίο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης: Ο λόγος για την Ταϊβάν. Η οικονομία της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατασκευή και την εξαγωγή των μικροτσίπ, τα οποία είναι από τα μικρότερα σε μέγεθος και πιο εξελιγμένα. Σύμφωνα με τον Guardian, σε αυτήν τη κατηγορία, η παραγωγή της Ταϊβάν αντιστοιχεί σε πάνω από 90%  της παγκόσμιας παραγωγής.

Μικροτσίπ

Τα σχέδια των ΗΠΑ

Κατά το αμερικανικό αφήγημα, η Κίνα επιθυμεί – ενδεχομένως και εντός των επόμενων δέκα χρόνων – να προσαρτήσει πλήρως την Ταϊβάν, την οποία εξάλλου δεν αναγνωρίζει ως αυτόνομο κράτος, αλλά ως περιφέρειά της, στο πλαίσιο του δόγματος της «μιας Κίνας, δύο συστημάτων». Αυτό το δόγμα προβλέπει πως η Ταϊβάν, όπως και το Χονγκ Κονγκ, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κίνας, ωστόσο θα μπορούσε να διατηρεί έναν σχετικό βαθμό αυτονομίας στην οικονομία και τα εσωτερικά ζητήματα.

Η προσάρτηση της Ταϊβάν από την Κίνα, υπογραμμίζουν αμερικανοί αξιωματούχοι, θα διατάρασσε ριζικά την προσφορά των μικροτσίπ και το Πεκίνο αναμφισβήτητα θα αποκτούσε ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό με την Ουάσιγντον.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ επιχειρούν να υπονομεύσουν τα κινεζικά σχέδια και με την ενίσχυση της παρουσία τους στην περιοχή, πιέζουν και προωθούν παράλληλα και μια σειρά από εμπορικά εμπόδια. Για παράδειγμα πέρυσι η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε ένα σαρωτικό σύνολο περιορισμών προσπαθώντας να αποκλείσει την Κίνα από μεγάλο μέρος της αγοράς των μικροτσιπ και συγκεκριμένα από τους ημιαγωγούς που κατασκευάζονται με τη χρήση της αμερικανικής τεχνολογίας, οπουδήποτε στον κόσμο.

Παράλληλα επιδιώκουν την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών τους με την ηγεσία της Ταϊβάν, ανακοινώνοντας κινήσεις για την προώθηση της συνεργασίας τους στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού των ημιαγωγών. Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ταϊβάν και ΗΠΑ, όπως είναι αναμενόμενο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Κίνα και οδηγεί σε μια νέα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Στροφή προς τη Δύση

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν σχεδιάζει μια κρίσιμη στροφή της χώρας προς τη Δύση, με στόχο την απεξάρτηση του εμπορίου και των επενδύσεων από την Κίνα. Σημειώνεται πως εδώ και δεκαετίες, η Κίνα έχει επενδύσει πολλά κεφάλαια στη βιομηχανία της Ταϊβάν, ιδιαίτερα στην παραγωγή των μικροτσιπ, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πρώτη θέση στις εξαγωγές. Η απόπειρα της Ταϊβάν να «απομακρυνθεί» από τις Κίνα και να «επενδύσει» στις ΗΠΑ, αποτελεί  έναν δυσεπίλυτο γρίφο, που θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικός για την ίδια, αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

Οι κινεζικές επενδύσεις

Η Κίνα ασφαλώς και επικεντρώθηκε το προηγούμενο διάστημα να αναπτύξει και να ενισχύσει και τη δική της παραγωγή μικροτσιπ. Ωστόσο μέχρι στιγμής, οι κινεζικές εταιρείες δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν τα τεχνολογικά δεδομένα της Ταϊβάν. Και παρότι έχουν υπάρξει κατά καιρούς πολλές αναφορές για «τεχνολογικά άλματα», οι περισσότερες αμφισβητούνται από ειδικούς , οι οποίοι υπογραμμίζουν πως το Πεκίνο απέχει πολύ από τον στόχο που έχει θέσει για 70% αυτάρκεια στους ημιαγωγούς μέχρι το 2025.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως η ηγεσία της Κίνας προετοιμάζει ένα ακόμη πακέτο στήριξης για τη βιομηχανία των μικροτσίπ, ύψους 146 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις. Αναλυτές σημειώνουν πως τα χρήματα από μόνα τους δεν θα είναι αρκετά για να ενισχυθεί άμεσα ο σχετικό κλάδος της Κίνας. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές ημιαγωγών της χώρας εξακολουθούν να βρίσκονται δεκαετίες πίσω από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, τη «χρυσή χήνα» της Ταϊβάν, και άλλους ανταγωνιστές στη Δύση, όπως η ολλανδική ASML.