Το Κίεβο δέχεται το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων ως αντίποινα για τις επιθέσεις της Ουκρανίας σε στόχους εντός της επικράτειας της. Η Ρωσία εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά επιθέσεις εναντίον διαφόρων περιοχών της Ουκρανίας με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs)-καμικάζι κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, προσθέτοντας ότι η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα μπόρεσε να αποκρούσει τις οκτώ από τις δέκα επιθέσεις.

Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν έναν μήνα, ρωσικά UAVs-καμικάζι στάλθηκαν επίσης εναντίον του Κιέβου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές στρατιωτικές αρχές, δεν υπάρχουν ως τώρα πληροφορίες για θύματα.

Αποδεκτά χαρακτηρίζει τα ουκρανικά πλήγματα στην επικράτεια της Ρωσίας ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε πως θεωρεί αποδεκτά τα ουκρανικά πλήγματα στο ρωσικό έδαφος στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποκρουστεί η εισβολή του ρωσικού στρατού που άρχισε πριν από σχεδόν 14 μήνες.

«Είναι φυσιολογικό σε έναν τέτοιο πόλεμο το μέρος που δέχθηκε επίθεση να δρα στο έδαφος του εχθρού, για παράδειγμα για να κόψει οδούς ανεφοδιασμού», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Όσο δεν πλήττονται πόλεις, άμαχοι, πρέπει κανείς να αποδεχτεί αυτό εξ ανάγκης. Όχι με χαρά, αλλά αν είναι μέρος προσπαθειών για να κοπούν, για παράδειγμα, οδοί ανεφοδιασμού», πρόσθεσε.

Ωστόσο επισήμανε πως η Δύση πρέπει να ζυγίζει το «πώς διεξάγεται ο πόλεμος» όταν παίρνει αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

«Αν η Ουκρανία ζητάει τύπους όπλων που είναι απαγορευμένα παγκοσμίως, τότε πρέπει να πούμε όχι», σχολίασε.

Το Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους συμμάχους του να του στείλουν βόμβες διασποράς και εμπρηστικά πυρομαχικά φωσφόρου.

Αναφερόμενος στον ρωσικό στρατό, ο Πιστόριους σχολίασε στο ZDF πως έχει προβλήματα με το υλικό του σε βαθμό που βγάζει «πεπαλαιωμένα» όπλα σε «αξιοθρήνητη» κατάσταση, για παράδειγμα «άρματα που είχαν κατασκευαστεί τα χρόνια του 1950 και του 1960».

Ωστόσο ταυτόχρονα, αναγνώρισε πως η Δύση δεν είναι σε θέση να αποτιμήσει επακριβώς ποιες είναι οι παραγωγικές δυνατότητες της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας, συμπληρώνοντας πως για αυτό η δυτική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί.

Ιστορική σύσκεψη στο Ραμστάιν

Την ίδια ώρα, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, υπό πίεση από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να της προσφέρουν περισσότερα όπλα και εξοπλισμό, συναντώνται σήμερα στη Γερμανία για να συντονίσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, το οποίο ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση.

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική βάση στο Ραμστάιν, στη νότια Γερμανία, υπό τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ βρέθηκε στο Κίεβο, όπου συνομίλησε με τον Ζελένσκι, ο οποίος δεν σταματά να ζητεί από τους Δυτικούς να προσφέρουν στη χώρα του περισσότερα τεθωρακισμένα, πυροβολικό, πυρομαχικά αλλά και μαχητικά αεροσκάφη, όπως και πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να πλήξει τις ρωσικές αποθήκες όπλων που βρίσκονται μακριά από τη γραμμή του μετώπου.

Εν μέσω ανεπαρκών αποθεμάτων, του φόβου για κλιμάκωση και επιμελητειακών προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι είναι πιο συγκρατημένοι από όσο θα ήθελε το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι κάλεσε χθες τον Στόλτενμπεργκ να συμβάλει ώστε να «ξεπεραστεί η επιφυλακτικότητα των συμμάχων μας σχετικά με την παροχή κάποιων όπλων».

Η παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία διχάζει τους συμμάχους του Κιέβου, με τη Γερμανία να εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική.

Η Σλοβακία και η Πολωνία έχουν αρχίσει να παρέχουν στην Ουρανία μαχητικά αεροσκάφη Mig-29 σοβιετικής κατασκευής.

Η Βαρσοβία έχει δηλώσει έτοιμη να προσφέρει στο Κίεβο όλα τα Mig-29 που διαθέτει, περίπου 30.

Όμως η αποστολή σύγχρονων όπλων δυτικής κατασκευής αποτελεί ακόμη θέμα συζητήσεων. Αρκετές χώρες έχουν κάνει λόγο για προόδους και έχουν επισημάνει ότι μια απόφαση είναι δυνατό να ληφθεί «πριν το καλοκαίρι», όπως δήλωσε πρόσφατα ο Δανός υπουργός Άμυνας.

Αυτό θα είναι ένα από τα θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων στο Ράμσταϊν, όπου θα συμμετάσχουν περίπου 50 χώρες.

«Το ΝΑΤΟ επικεντρώνεται όμως στην παροχή πυρομαχικών και ανταλλακτικών για τα συστήματα που έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι Δυτικοί έχουν προσφέρει περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, υπενθύμισε.

Ετοιμάζει την αντεπίθεσή της η Ουκρανία;

Η Ουκρανία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι έλαβε τα πρώτα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, έπειτα από μια συντονισμένη επιχείρηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ολλανδίας.

Γαλλικά ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 βρίσκονται ήδη στο πεδίο της μάχης, όπως και βρετανικά και γερμανικά βαρέα άρματα μάχης, τα οποία παραδόθηκαν στα τέλη Μαρτίου.

Η επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο αποτέλεσε ευκαιρία για τον Ζελένσκι να πιέσει για την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία.

Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στις ουκρανικές φιλοδοξίες, αλλά δεν αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα ένταξης, εκτιμώντας ότι προτεραιότητα αποτελεί να κερδηθεί ο πόλεμος.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε αργά το βράδυ χθες Πέμπτη πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή οι σύμμαχοι στο NATO να αποφασίσουν για την ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία.

«Η πόρτα είναι ανοικτή (…), αλλά δεν είναι τώρα η στιγμή να αποφασίσουμε», επεσήμανε ο Πιστόριους στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Το Κίεβο ζητεί εδώ και χρόνια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ακόμη περισσότερο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, θεωρώντας ότι αυτή είναι η μόνη εγγύηση για την ασφάλειά του έναντι στη Μόσχα.

Επί της αρχής το ΝΑΤΟ τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας, όμως αποφεύγει να αναφερθεί σε σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώς ανησυχεί ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση της σύγκρουσης.