Οι αρχές της Λευκορωσίας, αψηφώντας τις δυτικές επικρίσεις για τη δυναστική αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης μετά την αμφιλεγόμενη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών ενδέχεται να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον πέντε πρώην υποψηφίων στην προεδρική αναμέτρηση, ως υπόπτων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Οι πέντε υποψήφιοι και άλλα 14 στελέχη της αντιπολίτευσης, που συνελήφθησαν στη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν κατά της εκλογικής ψηφοφορίας της Κυριακής, δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «κατηγορητήριο για οργάνωση μαζικών αναταραχών», τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μινσκ Αλεξάντερ Λαστόφσκι.

Σε περίπτωση καταδίκης, οι ποινές αυτές μπορούν να φθάσουν έως και 15ετή κάθειρξη.

Μεταξύ των κρατουμένων υποψηφίων περιλαμβάνονται ο ποιητής Βλαντίμιρ Νεκλιάγεφ, ο πρώην ΥΠΕΞ Αντρέι Σανίκοφ και ο ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Βιτάλι Ριμασέφσκι. Πάνω από 600 πολίτες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί εξακολουθούν να κρατούνται, ενώ πολλοί συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εδάρησαν από την αστυνομία κατά την καταστολή της κινητοποίησης ενός πλήθους 10.000 ανθρώπων το βράδυ της Κυριακής κατά της επανεκλογής του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.


Mikhalevich, Neklyaev, Rymashevski, Sannikov and Statkevich

Παράλληλα, σήμερα, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ σε κοινό τους ανακοινωθέν απειλούν «να επανεξετάσουν» τις σχέσεις τους με τη Λευκορωσία, ελλείψει κάποιας προόδου στη βελτίωση των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων στη χώρα.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε είδους βία, ιδιαίτερα την ασύμμετρη χρήση δύναμης εναντίον των υποψηφίων για την προεδρική αναμέτρηση, των πολιτικών στελεχών, των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και των δημοσιογράφων», τονίζεται στο κείμενο που δημοσίευσαν από τις Βρυξέλλες η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

«Ο σεβασμός της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει η κεντρική παράμετρος που θα επιτρέψει στην Λευκορωσία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Χωρίς κάποια σημαντική πρόοδο στους τομείς αυτούς, οι σχέσεις μας δεν πρόκειται να βελτιωθούν», τονίζεται στο κείμενο.

Την ίδια στιγμή το Μινσκ απέρριψε τις επικρίσεις που εξέφρασαν το γερμανικό και βρετανικό ΥΠΕΞ για την καταστολή των διαδηλώσεων, ή τη δήλωση της Πολωνίας ότι ο Λουκασένκο δεν κέρδισε στις εκλογές.

«Πρόκειται για μία πρώτη, εν θερμώ, αντίδραση. Είναι πολύ συναισθηματική και στερείται μίας λογικής εκτίμησης της κατάστασης», τόνισε ο εκπρόσωπος του λευκορωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Σαβίνιχ, προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως οι παράνομες δραστηριότητες μίας μειοψηφούσας αντιπολίτευσης επισκίασαν την εκλογική διαδικασία και τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λευκορωσικού λαού».