Η Φινλανδία γίνεται σήμερα επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ. Σε τελετή σήμερα το απόγευμα, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τoυ ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η φινλανδική σημαία θα υψωθεί μαζί με τις άλλες συμμαχικές σημαίες, παρουσία του Φινλανδού Προέδρου Σαουλί Νιινίστο.

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι θα λάβει «αντίμετρα» μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντας τη διεύρυνση της συμμαχίας «πλήγμα στην ασφάλεια» της Ρωσίας.

«Πρόκειται για μια νέα επιδείνωση της κατάστασης. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί πλήγμα για την ασφάλειά μας και τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό μας αναγκάζει να λάβουμε αντίμετρα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

O υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προειδοποίησε ότι η ένταξη αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Φινλανδία μοιράζονται ένα σύνορο 1.300 χιλιομέτρων και η Μόσχα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει τις στρατιωτικές της μονάδες που εδρεύουν στα δυτικά και στα βορειοδυτικά.

Ο Σοϊγκού είπε ότι η Ρωσία λαμβάνει πρακτικά μέτρα για την ενίσχυση της δυνατότητας πυρηνικού πλήγματος του στενού συμμάχου της Μόσχας, της Λευκορωσίας, στο πλαίσιο αντιποίνων.

«Tακτικά» πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

Λευκορώσοι στρατιωτικοί άρχισαν να εκπαιδεύονται στη Ρωσία στη χρήση «τακτικών» πυρηνικών όπλων, ανέφεραν σήμερα η Μόσχα και το Μινσκ, καθώς το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πρόσφατα την αποστολή όπλων αυτού του τύπου στη Λευκορωσία.

Στις 25 Μαρτίου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πως η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, προκαλώντας ανησυχία στο Κίεβο και τη Δύση.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, δέκα αεροπλάνα έχουν ήδη εξοπλισθεί στη Λευκορωσία για τη χρήση τέτοιων τακτικών πυρηνικών όπλων και μια ειδική αποθήκη θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου.

Τα λεγόμενα «τακτικά» πυρηνικά όπλα μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές, όμως η καταστροφική ακτίνα τους είναι πιο περιορισμένη από αυτή των «στρατηγικών» πυρηνικών όπλων.

Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο, ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε πως είναι έτοιμος να υποδεχθεί στο έδαφός του ρωσικά στρατηγικά πυρηνικά όπλα, επιπλέον των τακτικών πυρηνικών όπλων.