Να της παραδώσει το εμπιστευτικό διπλωματικό τηλεγράφημα, που προειδοποιούσε για τους κινδύνους τους οποίους ήγειρε η απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021, διέταξε τη Δευτέρα (27/3) την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, ο Μάικ Μακόλ, ανακοίνωσε πως επέδωσε κλήτευση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να της παραδοθεί το έγγραφο.

Το τηλεγράφημα, το οποίο συνέταξαν και έστειλαν αμερικανοί διπλωμάτες τοποθετημένοι στην Καμπούλ το καλοκαίρι του 2021, προειδοποιούσε πως η αφγανική κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τη Δύση θα κατέρρεε πολύ γρήγορα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο.

Για το εν λόγω έγινε αναφορά κατά τη διάρκεια ακρόασης την 23η Μαρτίου στην επιτροπή, όταν προσήλθε και κατέθεσε σε αυτή ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως τώρα δεν έχει παραδώσει αντίγραφο του τηλεγραφήματος αυτού στην επιτροπή, επικαλούμενο την ανάγκη προστασίας εμπιστευτικού διαύλου εσωτερικής επικοινωνίας.

Την 26η Αυγούστου 2021, έκρηξη βόμβας σκότωσε κάπου 170 αφγανούς άμαχους και 13 αμερικανούς στρατιωτικούς στην περίμετρο του αεροδρομίου της Καμπούλ, εν μέσω της επιχείρησης των ΗΠΑ για την εκκένωση ξένων πολιτών και αφγανών συμμάχων τους, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ).

«Ο αμερικανικός λαός αξίζει να λάβει απαντήσεις όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίχθηκε εκείνη η τραγωδία και όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους έχασαν τη ζωή τους 13 αμερικανοί στρατιωτικοί», σχολίασε ο κ. Μακόλ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η επιτροπή αν το αμερικανικό ΥΠΕΞ επιμείνει να αρνείται να παραδώσει αντίγραφο του κειμένου, αν δηλαδή θα ζητήσει η δικαιοσύνη να επέμβει και να εγγυηθεί ότι η κλήτευσή της θα εκτελεστεί.

Όταν εξασφάλιζαν τον έλεγχο της αμερικανικής κάτω Βουλής στις εκλογές του Νοεμβρίου, οι ρεπουμπλικάνοι αντιπολιτευόμενοι υπόσχονταν πως θα διενεργήσουν έρευνα για τη χαοτική αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, που αποπερατώθηκε την 30ή Αυγούστου 2021.

Η απόσυρση του αμερικανικού στρατού έβαλε τέλος στην πιο μακρόχρονη στρατιωτική εμπλοκή στην ιστορία των ΗΠΑ, που άρχισε σε αντίδραση για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Στον πόλεμο αυτό, που κράτησε σχεδόν 20 χρόνια, σκοτώθηκαν πάνω από 2.400 στρατιωτικοί των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αριθμούς του Πενταγώνου.