Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

«Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Τμήμα Προδικασίας 2 του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο πρόσωπα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία: τον κ. Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την κα Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα», επίτροπο της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΠΔ.

Ο κ. Πούτιν «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε το Δικαστήριο.

«Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022», συνέχισε το ΔΠΔ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν είναι προσωπικά υπεύθυνος για τα προαναφερθέντα εγκλήματα».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν, σύμφωνα με το Reuters, ως υπόπτου για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Reuters ανέφερε ότι το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει εντάλματα, τα πρώτα στην έρευνά του για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αντιδρώντας στην είδηση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν δεν έχει «καμία σημασία». «Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram. «Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού», συμπλήρωσε.

Τη Δευτέρα, οι New York Times ανέφεραν ότι το ΔΠΔ ετοιμαζόταν να διώξει Ρώσους για μεταφορά παιδιών στη Ρωσία και για σκόπιμα χτυπήματα σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από μια επίσκεψη στην Ουκρανία ότι οι φερόμενες απαγωγές παιδιών ήταν «υπό έρευνα κατά προτεραιότητα».

Η κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έγινε μια ημέρα αφότου ένα ερευνητικό όργανο του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εσκεμμένων δολοφονιών και βασανιστηρίων, σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζοντας παιδιά να παρακολουθούν αγαπημένα τους πρόσωπα να βιάζονται και να κρατούνται άλλα μαζί με πτώματα.

Το ΔΠΔ ερευνά για περισσότερο από ένα χρόνο πιθανά εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ, αλλά το Κίεβο έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου στην επικράτειά του και συνεργάζεται με τον εισαγγελέα.

Ειδικοί παραδέχονται ότι είναι απίθανο η Μόσχα να παραδώσει κανέναν ύποπτο.

Η είδηση της έκδοσης εντάλματος σύλληψης ήρθε επίσης ενόψει της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η οποία είναι πιθανό να εδραιώσει πολύ στενότερους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Η έρευνα του ΟΗΕ που κατηγόρησε για πρώτη φορά τον Πούτιν

Η Ρωσία έχει διαπράξει ένα «μεγάλο φάσμα» εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει έρευνα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων επισημαίνονται εκτελέσεις, δολοφονίες αμάχων, συστηματικά βασανιστήρια και απελάσεις παιδιών. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης σηματοδοτεί μια εξαιρετικά σπάνια καταδίκη ενός μέλους του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην έκθεση της Ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας για την Ουκρανία, ένα όργανο που πραγματοποιεί έρευνα υπό την εντολή του ΟΗΕ, σημειώνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει «αδιάκριτες και δυσανάλογες» επιθέσεις στην Ουκρανία, έχουν καταφύγει σε βασανιστήρια, έχουν σκοτώσει αμάχους και απέτυχαν να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τον ουκρανικό πληθυσμό.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Επίσης γίνεται αναφορά και στις επανειλημμένες επιθέσεις με στόχο τις υποδομές στην Ουκρανία, που είχαν ως σκοπό να αφήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς θέρμανση και ηλεκτρισμό του πιο κρύους μήνες του χειμώνα. Όπως υπογραμμίζεται και αυτή η πρακτική θα μπορούσε να εξεταστεί ως πιθανό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Σχετικά με την «συστηματική και εκτεταμένη» χρήση βασανιστηρίων σε πολλές περιοχές που καταλήφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, οι ερευνητές παρουσιάζουν στοιχεία για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ρώσους ως κέντρα κράτησης.

Η έκθεση βασίζεται σε περισσότερες από 500 συνεντεύξεις – μαρτυρίες, καθώς και σε δορυφορικές εικόνες και αυτοψίες στους χώρους κράτησης και σε ομαδικούς τάφους. Σημειώνεται πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όπως αναφέρει ο Guardian, αναμένεται το επόμενο διάστημα να επιδιώξει τη σύλληψη Ρώσων αξιωματούχων για βίαιη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία.

Οι συντάκτες της έκθεσης ανέφεραν επίσης πως υπήρξαν προφανείς παραβιάσεις και από τις ουκρανικές δυνάμεις, ωστόσο πρόκειται για έναν «μικρό αριθμό». Η έρευνα σχεδόν εξολοκλήρου επικεντρώθηκε στις καταγγελίες κατά της Ρωσίας, η οποία από την πλευρά της αρνείται πως έχει διαπράξει θηριωδίες ή ότι έχει στοχεύσει κατά αμάχων.