Τον Δρ. Άντονι Φάουτσι βάζουν στο «στόχαστρο» οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων. Επικαλούμενοι mails που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται πως ο «αμερικανός Τσιόδρας» προσπάθησε να παραπλανήσει το κοινό σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα, ο Φάουτσι φέρεται να ανέθεσε – και να ενέκρινε – επιστημονική εργασία τον Φεβρουάριο του 2020 που είχε ως στόχο να καταρρίψει τη θεωρία ότι ο κορονοϊός διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν στην Κίνα.

Η εν λόγω θεωρία αναζωπυρώθηκε ύστερα από την αποκάλυψη πως αναγνωρίζεται ως πιθανό σενάριο σε απόρρητη έκθεση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, η οποία μάλιστα γνωστοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο και σε ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σημειώνεται ωστόσο πως στην ίδια απόρρητη έκθεση επισημαίνεται ότι πρόκειται για «χαμηλής εμπιστοσύνης», κάτι που σημαίνει πως οι πληροφορίες που ελήφθησαν δεν ήταν αρκετά αξιόπιστες ή είναι πολύ κατακερματισμένες για να υπάρξει μια πιο οριστική αναλυτική κρίση ή ότι δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες πληροφορίες για να εξαχθεί ένα πιο αξιόπιστο συμπέρασμα.

Ο Φάουτσι, οκτώ εβδομάδες μετά την συγγραφή της εργασίας που ο ίδιος φέρεται να είχε αναθέσει, παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, επικαλούμενος την επιστημονική εργασία ως απόδειξη ότι η θεωρία της διαρροής από κινεζικό εργαστήριο ήταν απίθανη. Φέρεται μάλιστα να ισχυρίστηκε πως ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με τη συγκεκριμένη έκθεση που είχε τον τίτλο «The Proximal Origin of SARS-CoV-2» και τους συγγραφείς της.

Δημοσίευμα της New York Post, αναφέρει πως η εν λόγω εργασία εστάλη στον Φάουτσι για επεξεργασία σε προσχέδιο και ξανά για τελική έγκριση πριν δημοσιευτεί στο Nature Medicine στις 17 Φεβρουαρίου 2020. Μάλιστα ο Φάουτσι φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους τέσσερις συγγραφείς για να συζητήσουν τις αναφορές περί διαρροής του κορονοϊού και γενετικής τροποποίησής του.

Στα emails που επικαλούνται οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζεται ένας εκ των συγγραφέων της εργασίας, ο Δρ. Κρίστιαν Άντερσεν, να παραδέχεται ότι ο Φάουτσι τον «παρότρυνε» να γράψει την εργασία με στόχο να «διαψεύσει» τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο.

«Υπήρξαν πολλές εικασίες, κινδυνολογίες και συνωμοσίες που διατυπώθηκαν εδώ. Αυτή η εργασία προήλθε από τους Τζέρεμι Φάραρ, Τόνι Φάουτσι και Φράνσις Κόλινς», ανέφερε ο Αντέρσεν σε συνοδευτικό email της εργασίας του που εστάλη στο Nature Medicine, στις 12 Φεβρουαρίου του 2020.

Μάλιστα ο Φάραρ, επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Wellcome Trust» που έχει παραδοσιακούς δεσμούς με τη φαρμακοβιομηχανία και το Ίδρυμα Γκέιτς, φέρεται να ζητάει και κάποιες «μικρές αλλαγές» ανήμερα της δημοσίευσης της εργασίας. «Συγγνώμη για τη μικροεπεξεργασία! Αλλά θα ήσασταν πρόθυμοι να αλλάξετε μια πρόταση;», αναφέρει σε email του. Η επίμαχη αλλαγή φέρεται να αφορούσε τροποποίηση ώστε να διατυπώνεται κατηγορηματικά ότι η διαρροή του κορονοϊού από εργαστήριο είναι ένα απίθανο σενάριο.

Σύγχυση και πολιτική σύγκρουση

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε υιοθετήσει αβίαστα τον ισχυρισμό περί διαρροής από κινεζικό εργαστήριο, εξαπολύοντας επίθεση στο Πεκίνο και ανοίγοντας το κουτί για ένα πλήθος αντικινεζικών και ρατσιστικών θεωριών συνομωσίας.

Μάλιστα είχε δώσει και εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με «βιολογικά όπλα» της Κίνας. Ωστόσο η εν λόγω έρευνα τερματίστηκε όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Τζο Μπάιντεν.

Το CNN υπογραμμίζει πως μέχρι τον Ιούλιο του 2021, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, που επιβλέπουν μια ανασκόπηση πληροφοριών σχετικά με την προέλευση, είχαν αλλάξει στάση και εκτιμούσαν ότι η θεωρία διαρροής από το εργαστήριο ήταν τουλάχιστον εξίσου αξιόπιστη με την πιθανότητα ο ιός να είχε εμφανιστεί φυσικά.

Πλέον, και μετά την αποκάλυψη της έκθεσης του υπουργείου Ενέργειας, οι Ρεπουμπλικάνοι εντείνουν την πίεσή τους για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την εν λόγω θεωρία, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι υποβαθμίζει τις πιθανότητές της.