Τον τίτλο ότι είναι «περισσότερο από ποτέ, ο πρόεδρος των πλουσίων», δέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από μέρος της Αριστεράς, μετά την παρασημοφόρηση του ιδρυτή της Amazon και Αμερικανό πολυδισεκατομμυριούχο Τζεφ Μπέζος, με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής.

Η παρασημοφόρηση, που δεν δημοσιοποιήθηκε, έγινε στις 16 Φεβρουαρίου, ημέρα εθνικής κινητοποίησης ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Ο Τζεφ Μπέζος είναι ένας εταίρος σε πρωτοβουλίες για την προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας στις οποίες ηγείται η Γαλλία, ιδίως για την προστασία των δασών», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Η παρασημοφόρηση του ιδρυτή της Amazon προκάλεσε αντιδράσεις από αριστερούς βουλευτές.

«Αφού παρασημοφόρησε τον χασάπη Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (σ.σ. πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας) που δολοφονεί δημοσιογράφους, ο Μακρόν παρασημοφορεί τώρα με τη Λεγεώνα της Τιμής τον Τζεφ Μπέζος, πρωταθλητή της φοροδιαφυγής, της λεηλασίας θέσεων εργασίας και της φύσης. Περισσότερο από ποτέ ο πρόεδρος των πλουσίων!», εξοργίστηκε στο twitter ο βουλευτής του κόμματος Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) Μπαστιέν Λασό.

«Μπράβο Τζεφ Μπέζος!», είπε ειρωνικά η ευρωβουλευτής Λέιλα Σαμπί. «Ενώ πορευόμαστε ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του προγράμματος, ο Μακρόν σας παρασημοφόρησε στο όνομα της Γαλλίας για να ξεφύγετε από φόρους δισεκατομμυρίων, να καταστρέψετε τον πλανήτη, να κατασκοπεύσετε υπαλλήλους. Μια άξια ανταμοιβή από τα χέρια του προέδρου των πλουσίων!».

Μια άλλη ευρωβουλευτής, η Μανόν Όμπρι κατήγγειλε αυτή τη «φαεινή ιδέα του Μακρόν», σε ένα «πλαίσιο (των) κερδών ρεκόρ της CAC40, πληθωρισμού, μαζικής κινητοποίησης ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος…».

Ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), Φαμπιάν Ρουσέλ εξέφρασε με δόση ειρωνείας τη συγκίνησή του στο twitter από αυτή την παρασημοφόρηση σε έναν «παγκόσμιο εκμεταλλευτή και βασιλιά της φορολογικής βελτιστοποίησης». «Το δόγμα του προέδρου: τιμωρήστε όλους τους Γάλλους, επιβραβεύστε τους δισεκατομμυριούχους».

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ερβέ Σολινιάκ ομολόγησε την έκπληξή του: «Λεγεώνα τιμής για τον Μπέζος σε αναγνώριση του Εμανουέλ Μακρόν; Να είσαι ο καλύτερος στην αποφυγή φόρων; Να είσαι ο μεγαλύτερος τυμβωρύχος στο παραδοσιακό εμπόριο; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η περιουσία του Τζεφ Μπέζος ανέρχεται σήμερα σε 119 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον καθιστά τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, πίσω από τον Γάλλο ιδιοκτήτη της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, την πλουσιότερη προσωπικότητα στον κόσμο.